29 Nisan 2024 Pazartesi

Tallinn

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir (Vikipedi). 

Helsinki'den 1,5-2 saat süren gemi yolculuğumuz sonunda Tallinn'e vardık. Şehirde kar görmeyince mutlu olduk açıkçası:) 1 haftalık kar yoğunluğu sonunda güzel havaya hasret kalmıştık. 2 büyük şehirden sonra Tallinn gezmesi oldukça kolay geldi. Gayet düzenli ve güzel bir şehir olduğunu söylemeliyiz. 

Bizim gözümüzden Tallinn;

1- Eski Şehir: Gezmesi son derece keyifli olan bu bölgeye bayıldık. 

2- 'Town Hall' Meydanı (Raekoja Plats): Tallinn Belediye Binası, Kuzey Avrupa'nın en eski belediye binasıdır. 2022 yılında Tallinn Belediye Binası, 1322 yılında ilk kez anılmasının 700. yıl dönümünü kutladı. Binanın hikayesi 13. yüzyıla kadar uzanıyor ve bugünkü haliyle 1404 yılında tamamlandı. Görkemli Gotik kemerler, eşsiz ahşap oymalar, duvar halıları ve resimler eski Hansa kasabasının zenginliğini ve ideallerini yansıtıyor. Belediye Binası'ndaki sanat eserleri aynı zamanda belediye meclisi üyeleri için adil yargılamanın bir örneğiydi çünkü Belediye Binası 13.-19. yüzyıla kadar adliye binasıydı ( https://visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/things-to-do/attractions-museums/174683/tallinn-town-hall).

Gördüğümüz en sevimli ve güzel belediye binalarından biriydi. Önündeki büyük meydan ile şehrin dikkat çeken noktalarının başında yer aldığını söyleyebiliriz. 


3- Şehir Duvarları: Tallinn şehir surunun en eski bölümleri 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Sonraki üç yüzyıl boyunca Kuzey Avrupa'nın en büyük ve en güçlü savunma sistemlerinden biri haline geldi. Muhteşem savunma sisteminin yarısından fazlası sur olarak korunmuştur; buna 1,85 km'lik sur, 26 savunma kulesi, 2 kapı ve iki ön kapının parçaları dahildir (https://www.visitestonia.com/en/town-wall-nunna-sauna-and-kuldjala-tower).

Sanırız bu tarihi surlar sayesinde şehir bu kadar etkileyici görünüyor. Çok beğendik. 




4- Kiek in de Kök Müzesi ve Bastion Tünelleri: Kiek in de Kök Tahkim Müzesi, 500 metre uzunluğunda dört kuleden oluşan bir müze kompleksi oluşturur: Kiek in de Kök, Kız Kulesi, Tallitorn Kulesi ve Kısa Ayaklı Kapı Kulesi (Lühikese jala varavatorn). Tahkimat müzesinde ayrıca Oyma Taş Müzesi'nin bulunduğu gizemli yeraltı kalesi geçitleri de yer alıyor. Kiek in de Kök sergisi geçmişteki savaşlara genel bir bakış sunuyor. Burç geçitleri 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Burç geçitlerinin sergisi, savunma yapılarının tarihini ve en önemli askeri olayları tanıtıyor (https://www.visitestonia.com/en/kiek-in-de-kok-fortifications-museum). 

Burası en çok beğendiğimiz müzelerden biri oldu. Özellikle yeraltı tünelleri çok hoşumuza gitti. Görmenizi tavsiye ederiz. 



5- Danish King's Garden: Kiek in de Kök Müzesi'nin önünde yer alan küçük bahçe. 

6- Alexander Nevsky Katedrali: Tallinn Alexander Nevsky Katedrali Estonya'nın Tallinn merkezinde bulunan bir Doğu Ortodoks katedralidir. Ülkenin eski Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1894-1900 yıllarında inşa edilmiştir. Katedral şehrin en büyük kubbeli kilisesidir (Wikipedia). 

Şehrin en önemli kiliselerinden biri. Mutlaka yolunuz düşecektir.



7- St. Olaf's Kilisesi: Estonya'nın Tallinn kentinde bulunan Aziz Olaf Kilisesi veya Aziz Olav Kilisesi'nin, 12. yüzyılda inşa edildiğine ve Danimarka'nın 1219'da Tallinn'i fethetmeden önce eski Tallinn'deki İskandinav topluluğunun merkezi olduğuna inanılıyor. Norveç Kralı II. Olaf ile ilgilidir (Aziz Olaf olarak da bilinir, 995-1030). Kiliseyle ilgili bilinen ilk yazılı kayıtlar 1267 yılına kadar uzanıyor. 14. yüzyılda kapsamlı bir şekilde yeniden inşa edildi (Wikipedia). 

Kilisenin tepesine çıkıp harika şehir manzarasını da izleyebilirsiniz. 



8- Toompea Tepesi: Hem şehirden tepe hem de tepeden şehir harika gözüküyor. Bu tepenin şehrin coğrafi güzelliğine katkısı tartışılmaz. 


9- Kohtu ve Patkuli Tepesi: Şehri tepeden görebileceğiniz en güzel noktalar buralar. Mutlaka uğrayın...



10- Estonya Açık Hava Müzesi: Eski Estonya evlerini görebileceğiniz harika bir açık hava müzesi. Bizim gezmekten hep çok keyif aldığımız yerler olduğunu söylemeliyiz. Sabahın erken saatlerinde yola çıktık, Kısa bir otobüs yolculuğundan sonra müzeye vardık. Hatta daha açılmamıştı. Müzeye ilk giren ziyaretçiler olarak rahatça gezdik:)





11- Telliskivi Creative City: Telliskivi Creative City, galerilere, küçük mağazalara, çeşitli yaratıcı şirketlere, start-up'lara ve restaurantlara ev sahipliği yapan Tallinn'in eski sanayi kompleksinde yer almaktadır. Yaratıcı şehrin kalbinde uluslararası üne sahip Fotografiska Tallinn Fotoğraf Müzesi, Juhan Kuus Belgesel Fotoğraf Merkezi, Soltumatu Tantsu Lava tiyatrosu ve çağdaş bir dans platformu, LaMuu Dondurma Fabrikası, Erinevate Tubade Klubi mekanı ve diğer birçok yaratıcı şirket bulunmaktadır. Yaratıcı Şehir'de yıl boyunca 800'den fazla farklı kültürel etkinlik düzenleniyor. Ayrıca yaratıcı şehirde yirmiden fazla farklı sokak sanatı eseri bulmak mümkün (https://www.visitestonia.com/en/telliskivi-creative-city). 

Biz burayı beğendik açıkçası. Görülmeye değer bir bölge. 



12- Kalamaja Bölgesi: Yeni cafeler, barlar ve galeriler, bu tarihi ahşap evler bölgesinin eski sanayi komplekslerini dönüştürdü. Artık burası Tallinn'in hızla gelişen, yaratıcıların ve genç ruhluların ilgisini çeken bir bölgesi. Çoğu zaman Tallinn'in yenilikçi bölgesi olarak kabul edilen, bu bir zamanlar kapalı olan Sovyet sınır bölgesi, güzel manzaralı Tallinn sahili ile Eski Kent arasında elverişli bir konuma sahiptir ve bazı gerçek mimari mücevherlere sahiptir. Bölge en çok rengarenk ahşap evleri, bohem cazibesi ve endüstriyel mirasıyla tanınır. Kalamaja, orta çağlardan itibaren şehrin ana balıkçı limanı olarak hizmet vermiştir. Hatta adı Estonca'da 'balık evi' anlamına geliyor. 14. Yüzyıldan beri balıkçılar, balık satıcıları ve kayıkçılar burada yaşıyor (https://www.visitestonia.com/en/where-to-go/tallinn/kalamaja).

Çok tatlı evlerle çevrili bu bölgeyi de görmeden geçmek istemedik. 


13- Fotografiska: Fotografiska, fotoğraf, sanat ve açık fikirliliğin buluştuğu modern bir uluslararası fotoğraf müzesidir. Dünya standartlarında fotoğrafçılığı, ilham veren programı, ince ayarlı lezzet deneyimlerini  ve yeni bakış açılarını keşfedebileceğiniz adres. Fotografiska, izleyicilerin ilgisini çeken bir ortamda çeşitli türleri içeren dinamik ve benzersiz sergiler yaratıyor (https://www.visitestonia.com/en/fotografiska-tallinn). 

Telliskivi Creative City'de bulunan bu müzeyi çok beğendik. Zamanınız olur ise kaçırmamanızı öneririz.  


14- Raeapteek Tarihi Eczanesi: Raeapteek, Estonya'nın Tallinn şehrinin merkezinde bir eczanedir. Belediye Binasının karşısında, 11 Raekoja Plats'ta bulunan eczane, 15. yüzyılın başlarından beri her zaman aynı evde faaliyet gösteren Avrupa'nın en eski sürekli çalışan eczanelerinden biridir. Aynı zamanda Tallinn'deki en eski ticareti kuruluş ve en eski tıbbi kuruluştur (Wikipedia). 



15- St. Catherine Geçidi: Bu yol, sadece birkaç değişiklikle 400 yılı aşkın süredir ayakta kalarak, onu gerçek bir açık hava müzesi ve zamanda geriye yolculuk yapmanın mümkün olduğu bir yer haline getiriyor. Aynı şekilde, St. Catherine Pasajı da tamamen el yapımı bir şekilde giyim eşyaları, mücevherler, kuyumcular ve cam parçaları yaratmaya adanmış atölyeleriyle tanınır (https://tripaim.com/blog/en/tallinn/st-catherines-passage/). 
 

16- Master's Courtyard: Eski Kent'teki bu sessiz avlu, insanların yaptıkları her şeye yüreklerini ve ruhlarını katan zanaatkarların çalışmalarını takdir ettiği yüzyıllar önce olduğu gibi, Tallinn'in küçük bir parçasıdır. Hala ortaçağ mimarisini görebilir ve rahat atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz. Bahçesinde farklı sanat ve el sanatları atölyeleri, konaklama için misafir odaları ve ünlü kafe Chocolaterie bulunmaktadır (https://www.visitestonia.com/en/masters-courtyard).


17- Viru Gate: Viru Kapısı'nın gözetleme kulesi, 14. yüzyılda inşa edilen Tallinn şehir surunun savunma sisteminin bir parçasıydı. Birkaç yüzyıl sonra, birkaç kuleden ve onları birbirine bağlayan perde duvarlardan oluşan 8 kapısı vardı. Bir kapının ana kulesi her zaman kare şeklindeydi ve gözetleme kuleleri bir veya iki küçük yuvarlak kuleyle donatılmıştı. Eski Kent'in girişleri genişletilirken birçok kapı yıkıldı (https://www.visitestonia.com/en/viru-gate). 

Eski şehri gezmek için harika bir başlangıç...


18- Long Leg ve Short LegToompea'ya çıkarken uzun veya kısa yolu kullanabiliyorsunuz. 




19- Estonya Tarih Müzesi: Küçük bir müze olduğunu söylemeliyiz. 


20- Kumu Sanat Müzesi: Şehrin biraz dışında yer alan Kumu Sanat Müzesi ayrılırken son uğradığımız yer oldu. Gezerken çok keyif aldığımızı söylemeliyiz. 





21- Estonya Maritime Müzesi: Biz gezmeyi tercih etmedik ama özel ilginiz varsa hoşunuza gidecektir. 



22- Özgürlük Meydanı ve Zafer Sütunu: Özgürlük Haçı ve Bağımsızlık Savaşı Anıtı, Estonya'nın Tallinn kentindeki Özgürlük Meydanı'nda bulunmaktadır. Estonya Bağımsızlık Savaşı sırasında şehit düşenlerin anısına 23 Haziran 2009'da açıldı ve bu sayede Estonya halkı özgürlük ve bağımsızlık için savaşan herkesi anabilecek. Sütun 23,5 m yüksekliğinde ve 143 cam plakadan oluşuyor. Anıt, Estonya'nın 1919'da kurulan en seçkin ödülü olan Özgürlük Haçı'nı da içeriyor (Wikipedia). 


Özgürlük Meydanı büyük bir meydan. Zafer Sütunu ve St. John's Kilisesi de bu meydanda yer alıyor. 



23- St. John's Kilisesi: Özgürlük Meydanı'nda yer alan, şehrin önemli kiliselerinden biri.


24- Dome Kilisesi: Aziz Meryem Katedrali (ayrıca Kubbe Kilisesi olarak da bilinir) Estonya Tallinn'deki Toompea Tepesi'nde bulunan katedral kilisesi. Aslen 13. yüzyılda Danimarkalılar tarafından kurulan bu kilise, Tallinn ve Estonya anakarasındaki en eski kilisedir. Aynı zamanda Toompea'da 17. yüzyıldaki yangından sağ kurtulan tek binadır (Wikipedia).

25- Fat Margaret: Gezerken bayağı tombul bir sur dikkatinizi çekecektir:) 

26- Eesti Ajaloomuuseum: Küçük bir müze. Hızlıca gezip çıkabilirsiniz.

27- St. Nicholas Ortodoks Kilisesi: Aziz Nicholas Ortodoks Kilisesi, Estonya'nın Tallinn şehrinde bir Ortodoks kilisesidir. Kilise adını Aziz Nicholas'tan alıyor. Kilise, hem mimari hem de tarihi anıt olarak Estonya'nın kültürel anıtlarından biri olarak seçilmiştir. Kilise 1820-1827 yılları arasında inşa edilmiştir (Wikipedia). 


28- Holy Spirit Kilisesi: Güzel bir kiliseydi. Hızlıca gezip çıktık. 


29- St. Peter and St. Paul's Katedrali: Biraz gizlenmiş olan bu kiliseyi de hızlıca görüp yolumuza devam ettik. 


30- ..... Kilisesi

31- Niguliste Müzesi ve St. Nicholas Kilisesi: Müze, 13. yüzyılda inşa edilen Aziz Nicholas Kilisesi'nde yer almaktadır ve dini sanatın tarihi bağlamında keyfini çıkarabileceğiniz, eski bir kilise binasında yer alan Kuzey Avrupa'daki birkaç müzeden biridir. Müze koleksiyonunun yıldızları, kuzey Almanya ve Hollanda'dan gelen geç Ortaçağ sunakları ve Bernt Notke'nin 15. yüzyılın sonlarına ait Danse Macabre tablosudur. Koleksiyonun özellikle değerli bir kısmı, eskiden kiliselere, loncalara ve Kara kafalar Kardeşliği'ne ait olan ve şu anda Gümüş Odası'nda sergilenen gümüş eşyalardır (https://nigulistemuuseum.ekm.ee/en/introduction/). 


32- Estonya Ulusal Kütüphanesi: Tadilatta olduğu için ne yazık ki gezemedik. 

33- Kadriorg Parkı ve Kadriorg Sanat Müzesi: Şehrin önemli parklarından ve müzelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak biz zamanımız olmadığı için gezemedik. 

34- İşkence Müzesi: Çok küçük bir müze. Hızlıca gezip çıktık. 

35- Tallinna Linnahall: Linnahall Estonya'nın Tallinn şehrinde çok amaçlı bir mekandır. Limanda, Eski Kent surlarının hemen ötesinde yer alır ve 1980 yılında tamamlanmıştır. Mekanda ayrıca bir helikopter pisti ve küçük bir liman bulunmaktadır (Wikipedia).

Şehrin dışında yer alan bu mekanı görmeye gittik ama çok da gerekli değil açıkçası. Okuduğumuz kadarıyla birçok farklı konuda hizmet vermiş bir mekanmış. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder