29 Nisan 2024 Pazartesi

Riga

Riga, Letonya'nın başkentidir. Baltık Denizi'ne şehrin ortasından geçen Daugava Nehri ile açılır. Riga, Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra, önemli bir kültür, siyaset, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir. Şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkezi 'Vecriga' UNESCO Kültür Mirası'na kabul edilmiş olup mimari olarak sadece Viyana, Sankt-Peterburg ve Barselona ile karşılaştırılabilecek güzellikteki Art Nouveau (Jugendstil) yapılarıyla ünlüdür. Şehrin kuruluşu 12. yüzyıla kadar dayanır. 12. yüzyıl sonlarında liman şehri olan Riga'ya Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla nüfusu ve önemi artmıştır. 1201 yılı Riga'nın resmi kuruluş yılı olarak kabul edilir (Vikipedi). 

Tallinn'den bir sonraki durağımız Riga oldu. Riga'ya ulaşımımızı otobüs ile sağladık. Yaklaşık 4,5 saat sürdü. Flixbus ile gayet konforlu bir yolculuk yaptık. Riga beklediğimizden çok daha büyük bir şehir çıktı:) Her yerde 'Art Nouveau' konusunda çok övülmüş bir şehirdi. Gerçekten binaları çok güzel. Bu güzel binalar şehri daha da etkileyici hale getirmiş. 

Bizim gözümüzden gezilecek yerler;

1- Eski Şehir: Şehirlerin en güzel bölgeleri genelde eski şehir kısmı oluyor. Burada da en güzel bölge 'Eski Şehir' diyebiliriz. Evler çok tatlıydı. 

2- Kara Kafalılar Evi: Letonya'nın Riga şehrinde bulunan Kara Kafalılar Evi, 1300'lerde inşa edilen en lüks ev olarak ülkenin simge yapılarından biri haline gelmiştir. Siyah Noktalar Evi olarak da bilinen yapı, bekar tüccarlar için bir kardeşlik evi hizmeti bunmuştur. Ev, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir miktar yıkıma uğrasa da Sovyetler tarafından yenilenmiştir. Hollanda Rönesans mimarisinin güzel bir örneği olan ev, Riga ziyaretinde mutlaka görülmelidir. Yaklaşık 700 yıldır var olan Kara Kafalılar Evi, efsanevi Kara Kafa Kardeşliği ve Riga şehrinin eşsiz tarihine ev sahipliği yapan en görkemli yapılardandır. Bir Orta Çağ loncası olan Kara Kafa Kardeşliği; genç, bekar tüccarlar ve yabancılardan oluşmuştur. 1399 civarında ortaya çıkan kardeşlik, yalnızca Estonya ve Letonya'da aktif olmuştur. Kardeşliğin görevleri arasında, her yıl Tallinn'in Noel Ağacı'nı Belediye Binası Meydanı'na koymak gibi görevler bulunmaktadır.  Kara Kafalılar Evi, 1500'lerin başında kardeşliğin mülkü satın almasından sonra restore edilmiştir. Mülk alınır alınmaz kardeşlik, eve yeni bir salon inşa ettirmiş ve 1597'de oymalı süslemelerin yaygınlaşması ile Hollanda Rönesans cephesi de eve eklenmiştir. Evin göz alıcı ön kapısının 1640 yılında yapıldığı rivayet edilmektedir. Ev, günümüzde sıklıkla konserler ve diğer gala etkinlikleri için kullanılmaktadır (https://www.ytur.net/yurtdisi/letonya/riga/kara-kafalilar-evi).  

Burası şehirde en beğendiğimiz yerlerin başında geldi. Erken bir saatte gittiğimiz için de çok sakindi. Rahat rahat gezebildik. 


3- Riga Katedrali: Riga Katedrali, Riga'da bulunan ve Riga Başpiskoposunun ikametgahı olan katedraldir. Yaygın olarak Dome Katedrali olarak da bilinir. Katedral, Letonya'nın en çok tanınan yerlerinden biridir. Daugava Nehri'nin yakınında inşa edilen yapı Baltık Ülkelerinde en büyük Orta Çağ kilisesi olarak kabul edilir (Vikipedi). 

Büyük ve güzel bir katedral. Özellikle org çok etkileyiciydi. 




4- St. Peter's Kilisesi: Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan St. Peter's Church, bölgedeki en uzun kilisedir. Üzerinde bulunan gözetleme kulesi şehrin modern kısmının manzarasını ziyaretçilerine sunmaktadır. Gotik ve Barok mimarisinin etkileri görülmektedir ve içerisinde konserler, sergiler gibi çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. St. Peter's Church'ün ilk inşası 1209 yılında yapılmıştır. Döneminin en uzun ve görkemli ahşap yapısı olarak bilinmektedir. II. Dünya Savaşı'nda aldığı hasarlarla yıkılmış, 1967 yılında ise restorasyonu yapılmıştır. St. Peter's Church, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır. Riga'da bulunan St. Peter's Church'ün içinde, çeşitli sanat sergileri bulunmaktadır. Bazı zamanlarda da konserler düzenlenmektedir. İçerisinde bulunan Blue Guard Chapel, ahşap tapınak, bronzdan yapılma şamdan, yenilenen taşlar ve yazıtlar önemli eserlerden birkaçıdır (https://www.ytur.net/yurtdisi/letonya/riga/aziz-petrus-kilisesi).

Şehrin en önemli yapılarından biri. Şehir manzarası için kulesine de çıktık. 


5- Özgürlük Anıtı: Özgürlük Anıtı, Letonya'nın başkenti Riga'da, Letonya Bağımsızlık Savaşı'nda (1918-1920) ölen askerler anısına 1935'te dikilmiş anıttır. Letonya'nın simgelerinden biri olarak kabul edilir. Granit, traverten ve bakırdan yapılmış anıt 42 metre yüksekliğindedir. Anıtın bulunduğu yer, Riga'daki resmi törenlerin ve sosyal olayların gerçekleştiği bir noktadır. Anıt, Letonya tarihini anlatan on üç heykel ve rölyeften oluşur; ortasında 19 m yüksekliğinde dikilitaş yükselir. Dikilitaşın üzerinde ise 9 m yüksekliğinde özgürlük figürü vardır. Figür, başının üzerinde 3 yıldız tutan bir genç kadın şeklindedir. Bu üç yıldız Letonya'nın üç bölgesini (Kurzeme, Vidzeme ve Latgale) simgeler (Vikipedi).

6- Kedi Evi: Eski zamanlarda bir tüccar, Tüccarlar Loncası'ndan atılmış. Evi ise Tüccarlar Loncası'nın yanındaymış. Buna çok kızan tüccar tepkisini belli etmek için evinin çatısına 2 tane kara kedi figürü yaptırmış ve bunların kuyruklarını ve sırtlarını Loncaya doğru çevirmiş. Tüccarlar Loncası'ndakiler buna çok bozulmuşlar. Daha sonra iş tatlıya bağlanınca ve kedilerin yüzünü Tüccarlar Loncası'na doğru çevirmiş (https://www.turna.com/blog/riga-gezi-rehberi).

Açıkçası hiç bir özelliği olmayan bir bina:) Ama görülmesi gereken yerlerin başında geldiği için görmeden dönmek olmazdı.



7- Üç Biraderler Evi: Üç Kardeşler Letonya'nın Riga kentinde bulunan üç evden oluşan bir yapı kompleksidir. Evler birlikte Riga'daki en eski konut kompleksini oluşturur. Her ev, konut inşaatının çeşitli gelişim dönemlerini temsil eder (Wikipedia). 

Her yerde adı geçen bu meşhur evlerin fotoğraflarını çekip yolumuza devam ettik. 


8- Ulusal Sanat Müzesi: Binası çok hoşumuza giden bu güzel müzeyi keyifle gezdik. Vaktiniz olur ise uğramanızı öneririz. 



9- Art Nouveau Müzesi: Biz çok beğendik ama ilginiz yok ise uğramasanız da olur. Ancak müzenin bulunduğu binanın merdivenleri çok meşhur. Gerçekten görülmeye değer...




10- Riga Kalesi: Kale, Riga ve Livonya Tarikatı arasında yaşanan çatışma sonrası yapılan anlaşmanın temelinde inşa edilmiştir. 1330 yılında inşa edilen yapı, İsveçliler tarafından kalenin ele geçirilmesi üzerine 1497 ve 1515 arasında yeniden inşa edildi. 1641'de kaleye eklemeler yapıldı. Şehir 18. yüzyılın başlarında, Rus İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdikten sonra, kale yönetimini de elinde bulunduran Riga Valiliği'nin ikametgahı oldu. 1941 yılında Sovyet Pioner Birliği kalenin kuzey kesimine taşındı. 1930'larda, mimar Eizens Laube tarafından yenileme çalışmaları yapıldı. 1938 yılında bu yana Letonya hükümetinin resmi konutu olan yapı, 1922 yılından bu yana Letonya cumhurbaşkanlığı ikametgahı ve aynı zamanda Ulusal Tarih Müzesi olarak kullanılıyor (Vikipedi).



11- Letonya'nın İşgali Müzesi: Çok etkileyici ve görülmeye değer bir müze olduğunu söyleyebiliriz. 


12- Letonya Ulusal Kütüphanesi: Köprüyle karşıya geçtiğinizde bu güzel kütüphaneye ulaşabiliyorsunuz. Yürüyerek biraz yorucu oldu açıkçası ama manzarayı görünce yorgunluğumuza değdiğini düşündük. 




13- Riga Central Market: Çok çok büyük bir pazar. Açıkçası bu kadar büyük bir pazarla ilk defa karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Merkeze oldukça yakın olan bu güzel pazarı görmenizi öneririz.




14- Letonya Bilim Akademisi: Okuduğumuz kadarıyla bir gözlem kulesine de ev sahipliği yapan bu binanın yalnızca fotoğrafını çekip devam ettik. 


15- Swedish Gate (İsveç Kapısı): İsveç Kapısı, Letonya'nın Riga kentinde bulunmaktadır ve şehir surunun dışındaki kışlalara erişim sağlamak için 1698 yılında Riga Duvarı'nın bir parçası olarak inşa edilmiştir. Bu kapılar önceki sekiz kapıdan geriye kalan tek kapıdır (Wikipedia).


16- Powder Tower (Barut Kulesi): Barut Kulesi Riga Letonya'da bulunmaktadır ve başlangıçta şehrin savunma sisteminin bir parçasıdır. Mevcut Barut Kulesi 1650 yılında inşa edilmiş ve 1937 ile 1940 yılları arasında yenilenerek Letonya Savaş Müzesi'nin yapısına eklenmiştir (Wikipedia). 


17- KGB Müzesi: Bu müzeye girmeyi istedik ancak belirli saatlerde turla birlikte gezildiği için ne yazık ki giremedik. 



18- Rozena Sokağı: Dar bir sokak olarak ünlenen bu sokaktan geçtik elbette ancak bundan çok daha dar sokaklar gördüğümüz için çok etkilenmedik ne yazık ki. 


19- Jauniela Sokağı: Burası da önerilen sokaklardan biriydi. Çok güzel evlerin sıralandığı bu sokaktan mutlaka geçeceksinizdir. 


20- Kiliseler:

Riga Nativity of Christ Orthodox Cathedral;

St. Saviour's Anglican Kilisesi;

Our Lady of Sorrows Church;

St. Jacob's Cathedral;

St. John's Katedrali

St. Alexander Nevsky Orthodox Kilisesi;


21- Kronvalda Park, Bastejkalna Park, Vermanes Garden, Esplanade Park; Şehirde birçok güzel park mevcut. Biz de zamanımız yettikçe keyfini çıkarttık. 



22- Letonya Ulusal Opera: Güzel bir binaydı. Bir gösteri izlemek güzel olabilirdi.


23- Vansu Köprüsü: Mimari olarak çok güzel bir köprü. 


24- Railway Köprüsü: Şehrin siluetini oluşturan güzel bir köprü.


25- Art Nouveau: Riga için bir 'Art Nouveau' şehri diyebiliriz. Binalar gerçekten çok güzel. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder