13 Şubat 2024 Salı

Strasbourg

Trenle Strasbourg'a akşam geç vakitte ulaştık. Çok yorgun olduğumuz için yemeğimizi yiyip, hızlıca şehri turlayıp otele gittik. Bu arada Strasbourg tren garı değişik bir gar. Binanın çevresinde balonu andıran bir katman var:) İlgimizi çekti açıkçası.


Strasbourg'u çok çok beğendik. Hem tarihi yapıları olan hem de modern şehrin her imkanına sahip harika bir şehir. Bizim gözümüzden Strasburg;

1- Notre Dame Katedrali: Şehre akşam geldiğimizde ilk gördüğümüz yer burası oldu. Işıklandırılmış hali oldukça etkileyiciydi. Sabah aynı etkiyi hissedemedik açıkçası:)

Strasbourg Notre Dame Katedrali, Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan bir katolik katedralidir. Birçok bölümü Romanesk mimaride olmasına rağmen, geç dönem gotik mimarinin en güzel eserlerinden biri kabul edilir. 1015'te başlayan yapımı 1439'da tamamlanmıştır. Erwin von Stainbach'ın 1277'den 1318'deki ölümüne kadar bu yapıya önemli katkıları olmuştur. 1647 ile 1874 arasında 142 m ile Dünya'nın en yüksek yapısıydı. Sonra bu ünvanı Hamburg'daki Aziz Nikolai Kilisesi'ne kaptırdı. Günümüzde Dünya'nın en yüksek altıncı kilisesidir. Victor Hugo bu katedrali 'dev ve narin harika' olarak betimlemiştir (Vikipedi). 




2- Petite France:  Resimlerde sık sık görülen yer burası. Tatlı binaları ve sokakları ile keyifle gezilen bir bölge. Yazın daha da keyifli olacağına eminiz. 



3- Ponts Couverts: Ponts Couverts, Fransa'nın Strasbourg şehrinde III Nehri üzerinde 13. yüzyılda inşa edilen bir savunma çalışması oluşturan üç köprü ve dört kuleden oluşan bir dizidir. Üç köprü, Strasbourg'un tarihi Petite France mahallesinden geçen III Nehri'nin dört nehir kanalını geçiyor. Ponts Couverts, 1928'den beri Anıt tarihi olarak sınıflandırılmıştır. Ponts Couverts'in inşaatı 1230'da başladı ve 1250'de açıldı. Bir savunma mekanizması olarak bunların yerini 1690'da nehrin hemen yukarısındaki Baraj Vauban aldı, ancak köprü olarak kullanılmaya devam etti. İnşa edildiği haliyle köprülerin her biri, savaş zamanında üzerlerinde konuşlanacak olan savunucuları korumaya hizmet eden ahşap bir çatıyla örtülmüştü. Bu çatılar 1784'te kaldırıldı ancak Ponts Couverts (kapalı köprüler) adı o zamandan beri ortak kullanımında kaldı (Wikipedia).



4- Baraj Vauban: Baraj Vauban veya Vauban Barajı, Fransa'nın Strasbourg şehrinde III Nehri üzerinde 17. yüzyılda inşa edilen bir köprü, bent ve savunma eseridir. O zamanlar Büyük Kilit (grande ecluse) olarak biliniyordu ancak kelimenin modern anlamında bir navigasyon kilidi işlevi görmüyor. Bugün heykelleri sergilemeye hizmet ediyor ve çatısında eski Ponts Couverts köprüleri ve Petite France mahallesinin manzarasına sahip bir seyir terası bulunuyor. 1971'den bu yana Anıt tarihi olarak sınıflandırılmıştır. Baraj, Vauban'ın planlarına göre Fransız Mühendis Jacques Tarade tarafından pembe Vosges kumtaşından 1686'dan 1690'a kadar inşa edildi (Wikipedia). 


5- Saint Thomas Kilisesi: Aziz Thomas Kilisesi, Fransa'nın doğusunda Strasbourg'da bulunan tarihi bir yapıdır. 1681 yılında Fransa tarafından şehrin ilhak edilmesinden sonra tekrar Katolik hale geldiğinden beri şehrin ana Lüteriyen kilisesidir. 1862'den beri Fransız Kültür tarafından Anıt tarihi olarak sınıflandırılmaktadır (Wikipedia). 



6- Opera Salonu: Açıkçası çok gösterişli bir bina olduğunu söyleyemeyiz. Yalnızca fotoğrafını çekip yolumuza devam ettik. 


7- Kleber Meydanı: Şehrin önemli bir ana meydanı. 

8- Notre Dame Müzesi: Biz girmedik ama görülmesi gereken müzelerin arasında yer alıyor.

9- Maison Kammerzell: Bu bina mutlaka dikkatinizi çekecektir. Tarihi bina şu an otel ve restaurant olarak hizmet veriyor. 


10- Tarih Müzesi (The Historical Museum): Biz beğendik müzeyi, zamanınız olur ise ziyaret etmenizi öneririz. 



 11- Alsace Müzesi (Musee Alsacien): Çok güzel bir müzeydi. Görmenizi öneririz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder