13 Şubat 2024 Salı

Colmar

Colmar resimlerde gördüğümüz kadarıyla çok güzel bir yerdi. Açıkçası gidenler tarafından da reklamı çok yapıldığı için oldukça merak ettiğimiz bir yerdi. Mulhouse'dan akşam trenle Colmar'a gittik. Mesafe çok yakındı. Gene bavulları bırakıp kendimizi sokağa attık. Hem mevsimin kış olması hem de saatin de geç olması nedeniyle tahmin ettiğimiz gibi inanılmaz sessizdi. Ertesi gün için planımızı yapıp, otelimize döndük.

Bizim gözümüzden Colmar;

1- Küçük Venedik (Little Venice): Colmar'ın en güzel, en tatlı bölgesi diyebiliriz. İnsanın içini açan, mutluluk veren bir yer. Mevsim kış olduğu için etrafın boş olması sayesinde manzaranın keyfini çıkardık. 




2- St. Martin Kilisesi: Eglise Saint-Martin (St. Martin Kilisesi), Fransa'nın Haut-Rhin eyaletindeki Colmar'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Temel Gotik mimari tarzındadır. Bir üniversite kilisesi 
olarak geçmişi nedeniyle Collegiale Saint-Martin olarak da bilinir ve büyük boyutları nedeniyle Cathedrale Saint-martin olarak da bilinir ancak Colmar hiçbir zaman bir piskoposluk koltuğu olmamıştır (Wikipedia). 



3- Places des Dominicains: Colmar'ın diğer önemli kilisesi olan Dominican Kilisesi kapalı olduğu için giremedik ne yazık ki. 


4- Fishmonger's District: Balıkçılar bölgesi, Colmar'ın profesyonel balıkçılarının ve kayıkçılarının çoğunun yaşadığı yerdir. Güçlü bir şirketin içindeydiler. Yakalanan balıklar, balık havuzlarında saklandı veya balıkçı mahallesinde satıldı. 1706'da büyük bir yangın ilçede kırktan fazla evi yok etti. 1978'den 1981'e kadar önemli yenileme çalışmaları, Tanneurs bölgesi ile pitoresk Küçük Venedik arasında kalan bu bölgedeki birçok yarı ahşap evin restore edilmesini mümkün kıldı (https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/presentation/architectural-heritage/patrimoine-architectural/F235008801_the-fishmonger-s-district-colmar).



5- Marche Couvert: Kapalı bir pazar olan Marche Couvert'ı görmeden geçmek istemedik. Birçok şehirde bu tarz pazarları görebiliyorsunuz. Burası da gayet güzel, temiz ve ürün bakımından çeşitlilik barındıran bir pazardı.



6- 'Au vieux Pignon' mağazası sanırız en çok fotoğraf çekilen yer olabilir. Yılbaşından kalan süsleri çıkartmamış birkaç mağazadan biriydi. 

7- Unterlinden Müzesi: Şehrin en önemli müzesi diyebiliriz. O nedenle kaçırmak istemedik. Biz beğendik açıkça. Vaktiniz varsa ziyaret edebilirsiniz. 


8- Colmar Su Kulesi (Water Tower): Su kulesi, Temmuz 1884'te belediyenin atık su arıtma tesisleri tarafından kontrol edilen Colmar'daki içme suyunun düzenlenmesi ve dağıtımı için kullanıldı. Şehir mimarı Jean-Baptiste-Victor Huen ve İsviçreli mühendis Henri Grüner tarafından hayal edildi. Alman neo-Gotik tarzındaki kulesi şehrin en yüksek noktalarından birinde yer almaktadır. 1886'dan beri Colmar manzarasının bir özelliği olmuştur. 53 metre yüksekliğindedir ve 1200 m3'e kadar su içerebilir. 1984'ten beri kullanılmıyor ancak Alsas'taki en eski su kulesi olmaya devam ediyor (https://www.visit.alsace/en/235008815-water-tower/).

9- Okuduğumuz yazılarda 'Maison Des Tetes' binasından bahsediyorlardı. Bu enteresan yapıyı aradık bulduk:) 

10- Özgürlük Heykeli: Reçineden yapılmış bu heykel, Özgürlük Anıtı'nın 12 metre yüksekliğindeki bir kopyasıdır. Colmar'da doğan ve 'Dünyayı aydınlatan Özgürlük'ü yaratan heykeltıraş Auguste Batholdi'nin 100. ölüm yıldönümünü anmak için yapıldı (https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/presentation/architectural-heritage/patrimoine-architectural/F235008850_statue-of-liberty-colmar).

Colmar'dan ayrılırken otobüsle yanında geçtik. Böylece görmeden gitmemiş olduk:)

11- Gezerken 'Schwendi Çeşmesi'ni ve 'Koifhus'u göreceksiniz.


Koifhus; 1433 yılından bu yana hayal edilen mevcut binanın inşaatı 1480 yılında sonlandırıldı. 16. yüzyılda iki bitişik bina eklendi. Binanın 19. yüzyıldaki durumu o kadar endişe vericiydi ki, bir yıkım öngörülüyordu. Ancak proje iptal edildi ve 1895'ten 1898'e kadar restorasyonlar yapıldı. Kulesi ve çinileri o dönemden kalma. 2002'deki son yenileme, 1976'da kaldırılan kumtaşı korkuluğunun Rönesans tarzında onarılmasıydı. Koifhus, eski yerel kamu binasıdır ve yaratılışından itibaren ikili bir işleve sahiptir. Zemin kat depo olarak ve ithal ve ihraç edilen malların vergilendirildiği yer olarak kullanılıyordu. Zemin, 1534 yılında kurulan, Alsace'nin 10 imparatorluk şehrinin federasyonu olan Decapole'nin milletvekillerinin toplantıları için kullanıldı. Sulh hakimi de burada toplandı. Devrim, ticari ayrıcalıkları kaldırdı ve bina başka amaçlar için kullanıldı. 1840 civarında burada bir tiyatro açıldı ve 1848'de indirim bankasının ilk ofisi açıldı. Koifhus, 1870'den 1930'a kadar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, 19. yüzyılın sonlarında ise bir Katolik erkek okulu ve bir İsrail okulu tarafından işgal edildi. Bugün burada birçok gösteri ve halka açık etkinlik düzenleniyor (https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/presentation/architectural-heritage/patrimoine-architectural/F235008797_koifhus-colmar).

12- Colmar'daki diğer bir müze de 'Musee hansı'. Biz girmeyi tercih etmedik.


13- Colmar 'tren garı' da oldukça güzeldi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder