Luxor'dan Aswan'a gitmek için gene otelimiz aracılığıyla bir araç kiraladık. Yol güzergahımızda görmeyi istediğimiz 3 tapınak vardı. Bu üç tapınağı da görüp Aswan maceramıza devam ettik:)
ESNA TAPINAĞI
Tapınak, Mısır'daki Kulsor'un 60 kilometre güneyindeki Esna'da bulunuyor. Yalnızca giriş (pronaos olarak adlandırılır) kalmış ancak oda tamamlanmıştır. 37 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğindeki kumtaşı yapı, Roma İmparatoru Claudius'un (MS 41-54) gerçek tapınak binasının önüne yerleştirildi ve muhtemelen onu gölgede bıraktı. Ayrıntılı süslemelerin yapımının 200 yıl kadar sürdüğü tahmin edilmektedir. Esna tapınağı, astronomik tavan ve özellikle hiyeroglif yazıtları ile ünlüdür. Bunlar, günümüzde korunan ve zamanın dini fikirlerini ve alandaki kült olaylarını anlatan en yeni tutarlı hiyeroglif metin külliyatları olarak kabul edilirler (https://arkeonews.com/esna-tapinagi-orijinal-renklerine-kavustu/).
Esna Tapınağı da ülkedeki önemli tapınaklardan biri. Çok güzel ve etkileyici bir tapınak ancak oldukça küçük olduğunu söylemeliyiz.
EDFU TAPINAĞI
Edfu Tapınağı, Nil Nehri'nin batı kanadındaki Edfu şehrinde yer alan Antik Mısır dönemine ait tapınak. Mısır mitolojisindeki şahin başlı tanrı Horus'a ithafen inşa edilmiştir. Karnak Tapınağı'ndan sonraki en büyük ve günümüze kadar en iyi muhafaza edilmiş antik tapınaktır. İnşa edildiği dönemde Edfu Tapınağı'nın yanı sıra ayrıca Denderah, Esna, Kom Ombo ve Philae gibi büyük tapınak ve mabetler de inşa edilmiştir. Tapınağın mimari olarak büyüklüğü ve gösterişli yapısı, o dönemde Mısır'ın içinde bulunduğu ekonomik durumu da ortaya koymaktadır (Vikipedi).
Daha fazla bilgi için; https://nereye.com.tr/misir-edfudaki-horus-tapinaginin-tarihi-ve-kapsamli-rehberi/
Diğer tapınakların aksine oldukça kalabalıktı. Demek ki turlar tarafından daha çok tercih edilen bir tapınak olduğunu düşündük. Duvar kabartmaları gerçekten muhteşemdi. Bizi şaşırtan bir diğer nokta ise bazı odalarda bir sürü yarasanın olmasıydı. Bazen duvarlara bakmaktan çok onları izlediğimizi itiraf etmeliyiz:)
KOM OMBO TAPINAĞI
Kom Ombo ('Ombo Tümseği' anlamına gelir), bugün Aswan'ın yaklaşık 50 km (31 mil) kuzeyinde yer alan, Yukarı Mısır'ın Aswan Vilayeti içerisindeki eski bir Mısır kasabasıdır. Kom Ombo esasen, Kom Ombo Tapınağı olarak bilinen yapı ile göze çarpar. Söz konusu tapınak, Sobek ve Horus adlı iki tanrıya birden adanmış olduğu için benzersizdir. Kom Ombo'nun tarihi, Pharaohs zamanlarına kadar uzanır. O zamanlar, Mısır'ın güney sınırına yakın bir garnizon kasabası olarak hizmet veriyordu. Kasabanın adı esasen 'Altın Şehir' anlamına gelen Nubt olarak bilinirdi. Aziz Batlamyos ve Roma dönemlerinde adı değişse de, kasaba olarak işlevini korudu. Yunanlılar kasabaya Omboi adını verirken, Romalılar Ambo diyorlardı. Kom Ombo en çok, günümüze kadar ayakta kalabilmiş muhteşem tapınağı ile meşhurdur. Kom Ombo tapınağının inşaatı, yaklaşık 100 yıl boyunca sürdü. Ana tapınak, M.Ö 2.yy'da hüküm sürmüş olan Ptolemy VI Philometor zamanında yapılmış olup, yapının süslemelerin çoğu ise, M.Ö.1.yy'da hüküm sürmüş olan Ptolemy XII Neos Dionysos zamanında tamamlanmış. Romalılar devrinde ise tapınağa bazı ilaveler yapılmış. Mevcut yapıdaki tekrar kullanılmış blokların varlığı, Orta Krallık döneminden kalma daha eski bir tapınağın bir zamanlar bölgede yer aldığını düşündürse de bu eski tapınağın varlığını gösteren fazla da bir bulgu bulunmuyor. Kom Ombo'nun en çarpıcı yanı, timsah-başlı tanrı Sobek ve şahin-başlı tanrı Horus olmak üzere, iki Mısır tanrısına birden adanmış olmasıdır. Konuyu daha da karmaşık hale getirecek şekilde, antik Mısırlılar, Horus'a karşı bir çatışma olduğunda, Sobek ve Set'in birlik olduğuna inanıyorlardı. Set'in yenilgisinden sonra, onun müttefikleri, Horus'tan kaçmak için timsaha dönüşmüştü. Bir başka deyişle, Sobek ve Horus düşmandı. Buna rağmen, her iki tanrı da, Kom Ombo tapınağı ile onurlandırılmıştı. Tapınağın iki tanrıya birden adanmış olması, yapının mimarisine de yansımıştır. Kom Ombo Tapınağı, bir ana eksen üzerinde yer alan iki simetrik bölüme ayrılabilir. Tapınağın batı tarafı Haroeris'e ('Büyük Horus' veya 'Kıdemli Horus'), doğu tarafı da Sobek'e adanmıştır. Tapınağın her iki yarısı da, devasa giriş kapısı ile hipostil (tavanı sütunlar üzerine oturtulmuş) bir ön avludan (birbiriyle bağlantılı) ve içerideki tanrı mabedinden oluşmaktadır. Biri Horus mezhebi, diğeri de Sobek mezhebi için olmak üzere, iki grup rahip olduğu düşünülebilir (https://nereye.com.tr/kom-ombo-iki-rakip-tanriya-adanmis-misir-tapinagi/).
Burası da Aswan'a giderken son durağımız oldu. Tapınak kabartmaları ve hiyeroglifleri ile oldukça güzeldi.
Bu arada Kom Ombo Tapınağı'nın yakınında Timsah Müzesi var. Küçük bir müze, hızlıca gezip çıktık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder