6 Mayıs 2023 Cumartesi

Kyoto

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur (Vikipedi). 

Kyoto, Japonya gezinize dahil etmenizi önereceğimiz harika bir şehir. Birçok yazıda tapınak şehri olarak geçiyordu, tabii ne kadar olabilir ki diyor insan ama şehri gezmeye başlayınca anlıyorsunuz. Gerçekten tam bir tapınak şehri...Tapınaklar arasındaki yolları da organize etmişler, yolları alışveriş sokaklarına döndürmüşler, böylece yürürken hiç sıkılmıyorsunuz. Japonların müthiş düzen ve planlama özelliklerini Kyoto'da rahatça gözlemleyebilirsiniz. 

Bizim gözümüzden Kyoto;

1- Fushimi Inari Tapınağı: Fushimi Inari Tapınağı, Japonya'nın eski başkenti Kyoto şehrinde Inari dağının eteklerine kurulmuş bir Şinto tapınağıdır. Tapınağın tarihi hakkında kesin bir bilgi olamamakla birlikte 711 yılında Hata-no-Iroko tarafından bulunduğu söylenmektedir. Tapınağın en dikkate değer unsurları torii isimli turuncu kapılarıdır. Tapınağa insanlar dilekler dilemek için gelir. Dilekleri kabul olanlar ise isimleri yazılı turuncu kapıları tapınağa bağışlar. Her bir turuncu direk üzerinde isimler yazılıdır (Vikipedi).  

Tapınaklar turumuza buradan başladık. Hemen hemen her yerde resmini görebileceğiniz, turuncu direkleriyle meşhur tapınak. Bol bol fotoğraf çektik çünkü gerçekten çok etkileyici bir yapı. Ancak bütün yolu çıkmak biraz zor, çok uzun olduğunu okumuştuk, o yüzden yarı yoldan geri döndük.




2- Kiyomizu Dera Tapınağı: Kiyomizu-dera (Kiyomizu Tapınağı, 'Saf Su Manastırı'), Japonya doğu Kyoto'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Antik Kyoto Tarihi Anıtları'nın (Kyoto, Uji ve Otsu Şehirleri) bir parçasıdır (Wikipedia). 

Bulunduğu konum nedeniyle çok ilgi çekici bir yapı. Tapınak turumuzun 2. durağıydı. Turistler tarafından yoğun bir şekilde ilgi gören bir tapınak.


3- Ninenzaka ve Sannenzaka Sokakları: Tapınaklar arasında yürürken bu güzel sokaklardan geçiyorsunuz. Dükkanlar oldukça güzel, insan gözünü alamıyor gerçekten. Bir de tabii tıklım tıklım olduğunu söylemeliyiz.


4- Hokanji Tapınağı - Yasaka Pagoda: Yasaka Pagodası, Yasaka Kulesi ve Yasaka-no-to olarak da bilinir, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Budist pagodasıdır. 5 katlı yüksek pagoda, Hokan-Ji Tapınağı olarak bilinen 6. yüzyıldan kalma bir tapınak kompleksinin kalan son yapısıdır. Pagoda, popüler bir turistik cazibe merkezidir (Wikipedia).


5- Kodaiji Tapınağı: Resmi olarak Jubuzan Kodai-ji olarak tanımlanan Kodai-ji, Japonya, Kyoto, Higashiyama-ku'daki Rinzai Zen Budizmi okulunun bir tapınağıdır. Kennin-ji dalının en büyük alt tapınağı. 1606 yılında kurulmuştur. Kodai-ji bahçeleri, ulusal olarak belirlenmiş bir Tarih Yer ve Doğal Güzel Yeridir (Wikipedia). 

Yemyeşil bir alanda yer alan güzel bir tapınak. Bir de görmeniz gereken kocaman bir buda heykeli (Ryozen Kannon Tapınağı) yer alıyor. 



6- Entokuin Tapınağı: Entokuin Tapınağı, Kodai-ji Tapınağı'nın bir alt tapınağıdır ve takma adı 'Nene'nin Tapınağı'dır. Hideyoshi Toyotomi'nin ölümünden sonra yasal eşi Nene, kalan 19 yılını burada geçirdi. Fushimi Kalesi'ndeki saray bahçesi, Kuzey Bahçesi'nin muhteşem taş bahçe düzenlemesine yansımıştır. Bu türbe, Touhaku Hasegawa tarafından boyanmış 'Sansuize Fusuma'ya ev sahipliği yapmaktadır (https://livejapan.com/en/in-kansai/in-pref-kyoto/in-gion_kawaramachi_kiyomizu-dera-temple/spot-lj0009546/). 

İnanılmaz sessiz, sakin ve huzurlu bir yerdi. Ziyaretçiler sessizce manzaranın keyfini çıkarıyordu.


7- Maruyama Parkı: İnsanın içini açan bir diğer park. 


8- Yasaka Shrine: Gion Mabedi olarak da bilinen Yasaka Mabedi (Yasaka Jinja), Kyoto'daki en ünlü mabetlerden biridir. 1350 yılı aşkın bir süre önce kurulan türbe, popüler Gion ve Higashiyama semtleri arasında yer alır ve ikisi arasında yürüyen turistler tarafından sık sık ziyaret edilir. Yasaka Mabedi, her Temmuz ayında kutlanan yaz festivali Gion Matsuri ile ünlüdür (https://www.japan-guide.com/e/e3903.html).


9- Chionin Tapınağı: Chionin, milyonlarca takipçisi olan ve Japonya'daki en popüler Budist mezheplerinden biri olan Japon Budizminin Jodo mezhebinin baş tapınağıdır. Tapınağın geniş alanları ve büyük binaları vardır. Ziyaretçiler devasa Sanmon Kapısı ile karşılaştıklarında tapınağı mutlaka fark edeceklerdir (https://www.japan-guide.com/e/e3928.html).


10- Shorenin Tapınağı: Shorenin, Kyoto'nun Higashiyama dağlarının eteğinde bulunan Japon Budizminin Tendai mezhebine ait bir tapınaktır. Baş rahipleri geleneksel olarak imparatorluk ailesinin üyeleri olan tapınaklar olarak tanımlanan şehrin monzeki tapınaklarından biridir (https://www.japan-guide.com/e/e3954.html).


11- Keage Incline: Keage Incline, Biwa Gölü Kanalı'nı Kyoto'nun Kamo Nehri'ne bağlayan sakura (kiraz ağaçları) ile kaplı hafif eğimli bir yaya yoluna dönüştürülmüş eski bir demiryoludur (https://www.kanpai-japan.com/kyoto/keage-incline). 

Resimlerde kiraz ağaçları ile muhteşem bir görünüyordu. Bizim orada olduğumuz zamanda ne yazık ki kiraz ağaçları çoktan açmıştı. Ancak çiçekler olmasa da biz buraya bayıldık. Yemyeşil bir yol. 

12- Filozof Yolu: Huzurlu, sessiz, sakin, harika bir yol. Tek kelimeyle muhteşem. Gerçi Japonya tam bir doğa harikası olduğu için hemen hemen her yer size bu huzuru veriyor. 

13- Nanzenji Tapınağı: Eskiden Zenrinzen-ji olarak bilinen Nanzen-ji, Kyoto'nun Higashiyama bölgesindeki bir Zen Budist tapınağıdır. Güzel dağlarla çevrili, Japonya'daki en ünlü Rinzai Zen tapınaklarından biridir. Aslen İmparator Kameyama'nın emeklilik villasıydı ve bir tapınak salonu ve bir göletin etrafında ortalanmış bir bahçe içeriyor (https://www.discoverkyoto.com/places-go/nanzen-ji/). 




14- Eikando Tapınağı: Resmi olarak Zenrinji Tapınağı olarak bilinen Eikando, Japon Budizminin Jodo mezhebine aittir. Nanzenji'nin kuzeyinde yer alan Eikando, sonbahar renkleri ve sonbaharda gerçekleşen akşam aydınlatmalarıyla ünlüdür. Tapınağın uzun bir tarihi vardır ve ziyaretçilerin keşfedebileceği çeşitli binalar ve bir gölet bahçesi vardır (https://www.japan-guide.com/e/e3956.html). 


15- Ginkakuji Tapınağı: Ginkakuji (Gümüş Köşk), Kyoto'nun doğu dağları (Higashiyama) boyunca uzanan bir Zen tapınağıdır. 1482'de shogun Ashikaga Yoshimasa, emeklilik villasını, büyükbabasının Kyoto'nun kuzey dağlarının (Kitayama) eteğindeki emeklilik villası olan Kinkakuji'den (Altın Köşk) örnek alarak bugünkü tapınağın arazisine inşa etti. Villa, Yoshimasa'nın 1490'daki ölümünden sonra bir Zen tapınağına dönüştürüldü (https://www.japan-guide.com/e/e3907.html).



16- Kitano Tenmangu Tapınağı: Kitano Tenmangu Mabedi, siyasi rakipleri tarafından haksız yere sürgüne gönderilen bir akademisyen ve politikacı olan Sugawara Michizane'ye adanmış Japonya'daki birkaç yüz tapınaktan en önemlilerinden biridir (https://www.japan-guide.com/e/e3939.html).


17- Kinkakuji Tapınağı: Kinkakuji (Altın Köşk), kuzey Kyoto'da, en üst iki katı tamamen altın varakla kaplı bir Zen tapınağıdır. Resmi olarak Rokuonji olarak bilinen tapınak, shogun Ashikaga Yoshimitsu'nun emeklilik villasıydı ve onun vasiyetine göre 1408'deki ölümünden sonra Rinzai mezhebinin Zen tapınağı oldu. Kinkakuji, benzer şekilde adlandırılan Ginkakuji'ye (Gümüş Köşk) ilham kaynağı oldu. Yoshimitsu'nun torunu Ashikaga Yoshimasa tarafından birkaç on yıl sonra şehrin diğer tarafında inşa edildi (https://www.japan-guide.com/e/e3908.html).

Oldukça ihtişamlı ve güzel bir yapı. Görmenizi öneririz. 



18- Ryoanji Tapınağı: Ryoan-ji (Huzurdaki Ejderha Tapınağı) Japonya'da kuzeybatı Kyoto'da bulunan bir Zen tapınağıdır. Zen Budizminin Rinzai şubesinin Myoshin-ji okuluna aittir. Ryoan-ji bahçesi, kare-sansui'nin ('kuru manzara') hayatta kalan en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir; genellikle meditasyonu kolaylaştıran doğrusal desenler halinde tırmıklanmış pürüzsüz çakıl taşlarının (küçük, özenle seçilmiş cilalı nehir kayaları) ortasında düzenlenmiş belirgin daha büyük kaya oluşumlarını içeren rafine bir Japon Zen tapınağı bahçe tasarımı türü. Tapınak ve bahçeleri, Antik Kyoto'nun Tarihi Anıtlarından biri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak listelenmiştir (Wikipedia).  

Bahçesiyle ünlü bir tapınak, taşlar çok güzel dizayn edilmiş ancak neden bu kadar ünlü olduğunu tam olarak anlayamadık:))


19- Ninnaji Tapınağı: Ninna-ji Tapınağı, kuzeydoğu Kyoto'da bulunan ve Japonya İmparatorluk ailesi ile derinden ilişkili olan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, özellikle tüm Kyoto'da en geç çiçek açan kirazlar olan Omuro Sakura kiraz ağaçlarıyla ünlüdür (https://ninnaji.jp/en/).




20- Kyoto Gyoen National Garden ve Kyoto İmparatorluk Sarayı: Sarayı dışarıdan fotoğraflayıp, bahçede de biraz dolaşıp yolumuza devam ettik.  




21- Heian Tapınağı: Heian-jingu Mabedi, Japonya'nın Kyoto kentindeki Sakyo-ku'da bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, Şinto Mabetleri Birliği tarafından Beppyo Jinja (türbeler için en üst sıra) olarak derecelendirilmiştir. Japonya'nın önemli bir kültürel varlığı olarak listelenmiştir (Wikipedia). 



22- Furukawa ve Hanamikoji Sokağı: Cafelerin ve alışveriş dükkanlarının olduğu çok güzel sokaklar. 


23- Kenninji Tapınağı: Kennin-ji, Kyoto'nun ünlü Gion eğlence bölgesinin hemen güneyinde yer alan bir Zen tapınağıdır. Tapınak, Japon Budizminin Rinzai Tarikatı'nın baş tapınaklarından biri olarak hizmet veriyor ve Kyoto'nun beş büyük Zen tapınağı arasında üçüncü sırada yer alıyor (https://www.japan-guide.com/e/e3973.html). 

Maalesef yetişemediğimiz için tapınağa giremedik. Sadece dışarıdan fotoğrafını çekip yola devam ettik.


24- Kyoto Tower: Kyoto Kulesi, Japonya'nın Kyoto kentinde yer alan bir gözlem kulesidir. Kule 9 katlı Kyoto Tower Hotel'in üzerindedir ve Kyoto İstasyonu'nun karşısında yer almaktadır. Kulenin yüksekliği 131 metre olup gözlem noktası ise 100 metre yüksekliktedir (Vikipedi). 


25- Iwatayama Maymun Parkı: Burası Kyoto'da görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Buraya mutlaka uğramanızı öneririz. Bizim için unutulmayacak bir deneyim oldu. Parka ulaşmak biraz zorlu oldu ama fazlasıyla değdi. Çevreniz maymunlarla dolu. Onların sevdiği yiyecekleri satıyorlar, satın alıp, demirliklerin ardından ellerinizle besleyebiliyorsunuz. Maymunların birbirleriyle iletişimini yakından izlemek müthiş. Bu arada oradaki yetkiliden öğrendiğimiz kadarıyla gün içinde belirli saatler beslenme saatleriymiş, şansımıza biz de o saatte oradaydık. O nedenle kalabalık bir maymun grubunu gözlemleyebildik. 

Bu arada parka giderken Togetsukyo Köprüsü'nden geçiyorsunuz. 





26- Bambu Ormanı: Maymunlardan sonra rotamızı bambu ormanına çevirdik. Kyoto'da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Daha önce bambu ormanı görmemiştik o nedenle çok hoşumuza gitti. Orman inanılmaz kalabalıktı. Turistler tarafından oldukça ilgi gören bir yer. Biz de görmenizi öneririz. 


27- Tenryuji Tapınağı: Tenryuji Kyoto'nun Arashiyama bölgesindeki en önemli tapınaktır. Şehrin beş büyük Zen tapınağı arasında birinci sırada yer aldı ve şimdi bir dünya mirası alanı olarak tescillendi. Tenryuji, Japon Budizminin Rinzai Zen mezhebi içinde kendi okulunun baş tapınağıdır. Tenryuji, 1339 yılında yönetici Şogun Ashikaga Takauji tarafından yaptırılmıştır. Takauji tapınağı yeni vefat eden İmparator Go-Daigo'ya adadı (https://www.japan-guide.com/e/e3913.html). 

Yeşillikler içinde bir tapınak. Çok kalabalıktı, turistlerin oldukça ilgisini çeken bir tapınak. Biz çok beğendik. 




28- Nijo Kalesi: Nijo Kalesi Japonya'nın Kyoto kentinde düz bir kaledir. Kale, surların iki eşmerkezli  halkalarından (Kuruwa), Ninomaru Sarayı'ndan, Honmaru Sarayı'nın kalıntılarından, çeşitli destek binalarından ve birkaç bahçeden oluşur. UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiş olan Antik Kyoto'nun onyedi tarihi anıtından biridir (Wikipedia). 

Çok güzel bir kaleydi. Uğramanızı öneririz.  




29- Nishiki Market: Pazarlara uğramadan olmaz:) En keyif aldığımız yerlerin başında geliyor. Burası da çok güzel bir marketti, hem alışveriş yapabileceğiniz hem de yemek yiyebileceğiniz bir market.   



30- Çay Serenomisi: Değişik bir tecrübeydi. Ama çok gerekli mi derseniz çok da gerekli değil deriz:))) Ama biz bundan da eksik kalmak istemediğimiz için randevumuzu aldık ve seremoniye katıldık. Uzun uzun 'çay nasıl içilir'i anlattılar:)


31- Samuray Müzesi: Bizim görmeyi tercih ettiğimiz bir müzeydi. Rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz ve samuraylarla ilgili size detaylı bilgi veriliyor. Sonunda da fotoğraf çekimi için size kıyafet giydiriyorlar. Siz de güzel bir anı olarak fotoğraflarınıza ekliyorsunuz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder