6 Mayıs 2023 Cumartesi

Hiroşima - Himeji - Kobe

HİROŞİMA

Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chugoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japonca'da 'geniş ada' anlamına gelmektedir. Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçmiştir (Vikipedi).

Kyoto'dan sonraki durağımız Hiroşima oldu. Akşam trenle Hiroşima'ya geçtik. Ertesi gün planımız çok yoğundu; öğlene kadar Hiroşima'yı gezip, sonrasında Himeji'ye gidip, Himeji Kalesi'ni görüp, Kobe'ye gidip yemek yemekti:) Çok şükür biraz koşturmacalı olsa da planımızı uygulayabildik. 

Zamanımız az olduğu için biraz sınırlı bir gezi oldu. Gezdiğimiz yerler şu şekilde;

1- Itsukushima Shinto Tapınağı: Itsukuşima Tapınağı, Japonya'da Hiroşima prefektörlüğündeki Miyajima adasında yer alan 6. yüzyıldan kalma tapınak. Gelgite bağlı olarak, suyun üstünde yüzüyormuş gibi görünür. Tapınağın kapısının adadaki Misen Dağı'ndan görünümü Japonya'daki en güzel üç manzaradan birisi olarak kabul edilir. 1996'dan bu yana Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır (Vikipedi). 

Sabah çok erken kalkıp tapınak yollarına düştük. Feribotla kısa bir yolculukla adaya ulaşabiliyorsunuz. Gittiğimizde neredeyse bomboştu, adadan dönüşte kalabalıklaşmaya başladığını gördük. O nedenle sakin sakin gezmek isterseniz sabah erken gitmenizi öneririz. Sabah gitmenin bir diğer avantajı ise   'gel-git'e canlı canlı şahit olmak. Gerçekten çok güzel bir deneyimdi. Tapınak da çok güzel ama buradaki asıl olay 'gel-git'i gözlemleyebilmek.

Adaya ilk adım attığınızda sizi geyikler karşılıyor. Çok az bir yürüme mesafesi ile tapınağa ulaşabiliyorsunuz. Tapınağa ilk ulaştığımızda su çok az vardı, yavaş yavaş tapınağa doğru geldiğini görebiliyorduk. 1-1,5 saat sonra ise etrafın sularla kaplandığını gördük.





2- Senjokaku Köşkü: Kelimenin tam anlamıyla '1000 tatami hasır köşk' anlamına gelen Senjokaku Köşkü, Hiroşima Eyaletindeki Miyajima'da 16. yüzyıldan kalma büyük, tamamlanmamış ahşap bir salondur (https://www.touristinjapan.com/senjokaku-pavilion/). 

Tapınağı gezdikten sonra bu güzel tahta köşkü de gördük. 


3- Hiroşima Barış Anıtı Parkı: Hiroşima Barış Anıtı Parkı, Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya (6 Ağustos 1945) uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibarıyla 140.000'dir. Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın kurulduğu yer bir zamanlar kentin kalbi durumundaydı. Patlamanın ardından meydana gelen alan üzerine kurulan park günümüzde birçok anıt, müze ve konferans salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Hiroşima Belediyesi tarafından yürütülen 6 Ağustos Barış Anıtı Töreni de bu parkta yapılmaktadır. Barış Anıtı Parkı'nın üstlendiği yükümlülük yalnızca kurbanları anmak değil, aynı zamanda nükleer kabusları anımsatmak ve dünya barışını savunmaktır (Vikipedi).

4- Hiroşima Barış Anıtı Müzesi: Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 1955 yılında açılmış olup Hiroşima'ya atom bombası saldırısının anısına inşa edilmiştir ve Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bir parçasıdır (Vikipedi). 

Parkta yer alan bu müze bizi en çok etkileyen müzeler arasında yerini aldı. Çok sarsıcı bir müze, bir çok resme bakamadık. Dikkatimizi çeken önemli bir nokta; ziyaretçilerin hiç konuşmadan son derece saygılı bir şekilde müzeyi gezmeleriydi, çıt çıkmadı.


5- Hiroşima Çocuk Barış Anıtı: Çocuk Barış Anıtı, Sadako Sasaki ve Hiroşima'ya yapılan atom bombası saldırısı sonucu yaşamını yitiren binlerce çocuğun anısında adanan anıttır. Anıt, Hiroşima kentinin merkezinde yer alan Hiroşima Barış Anıtı Parkı'ndadır. Yerli sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıt, aralarında Sadako'nun sınıf arkadaşlarının da bulunduğu Japon öğrencilerin yürüttüğü bir bağış toplama kampanyası tarafından hayata geçirilmiştir (Vikipedi). 

Parkta mutlaka dikkatinizi çekecektir.  

6- Genbaku Dome: Hiroşima Barış Anıtı (Genbaku Kubbesi), 6 Ağustos 1945'te ilk atom bombasının patladığı bölgede ayakta kalan tek yapıydı. Hiroşima şehrininkiler de dahil olmak üzere birçok kişinin çabalarıyla bombalamadan hemen sonraki haliyle korunmuştur. İnsanoğlunun şimdiye kadar yarattığı en yıkıcı gücün yalnızca keskin ve güçlü bir simgesi olmakla kalmaz; aynı zamanda dünya barışı ve tüm nükleer silahların nihai olarak ortadan kaldırılması umudunu ifade eder (https://whc.unesco.org/en/list/775/). 

Görülmesi gereken diğer önemli bir yer. Parkın yakınında yer alıyor. Çok etkileyici bir yapı.

7- Hiroşima Kalesi: Hiroşima Kalesi, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1590'larda inşa edilmiş olup 6 Ağustos 1945'te atılan atom bombası ile tahrip edilmiştir. 1958'de yeniden inşa edilmiş olup günümüzde Hiroşima tarihi müzesi olarak hizmet vermektedir (Vikipedi).

Yalnızca dışarıdan fotoğrafını çekebildik çünkü ne yazık ki kapanmıştı. Dışarıdan çok haşmetli bir yapı.

HİMEJİ

Hiroşima gezimizden sonra öğlen trenle Himeji'ye gittik. Tabii hedefimiz Himeji Kalesi'ydi. Hep resimlerde gördüğümüz o muhteşem kale işte karşımızdaydı. Gerçekten oldukça güzel ve haşmetli bir yapıydı. 

Himeji Kalesi, Himeji, Hyogo, Japonya'daki bir tepenin üzerinde bulunan bir Japon Kalesi kompleksi. 1993'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillendi (Vikipedi).




Himeji Kalesi'ni gezdikten sonra Kokoen Park'a gittik. Gene muhteşem Japon bahçelerinden biri olduğunu tahmin edersiniz. 



KOBE

Himeji gezimizden sonra akşam Kobe'ye geçtik. Kobe'ye gelme nedenimiz aslında Kobe eti yemekti. Birçok yerde yazan 'Steakland'e yemeğe gittik. Şansımıza boştu, hiç sıra beklemedik. Şefler yemekleri hemen önünüzde hazırlıyor. Gerçekten her şey çok lezzetliydi. 



Yemek sonrası zamanımız çok az olduğu için Çin Mahallesi'nde biraz gezindik, bir de liman bölgesine göz atıp, Osaka'ya gitmek üzere trene gittik. Zaman nedeniyle Kobe için çok kısıtlı gözlem yapma şansımız oldu tabii ama ilk izlenim olarak beklediğimizden çok daha gelişmiş ve büyük bir şehir olduğunu gördük.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder