1 Mart 2023 Çarşamba

Rabat

Rabat, Fas'ın başkenti. Fas'ın kuzeybatı kıyısında Bou Regreg Irmağı'nın denize döküldüğü yerde bulunan Rabat'ın nüfusu çevre belediyelerle 1.700.000'dir (2007 yılı tahmini). Önemli bir yönetim ve öğretim merkezi olan şehirde, sanayi de gelişmektedir. Dokuma sanayisi, besin sanayisi asbest fabrikaları, vb. Ayrıca, dar sokakları, eski yapıları tarihsel anıtları ve yanıbaşındaki 17. yüzyıl'dan kalma hisarla, çok sayıda turist de çekmektedir. 12. yüzyıl'da Endülüs'e yapılan seferler için bir askeri üs olarak kurulan Rabat, daha sonra bir süre gerilemiş, Fransız işgalinden sonra koruma bölgesinin merkezi yapılınca, hızla gelişmiştir (Vikipedi).

Meknes'den sonraki durağımız Rabat oldu. Açıkçası deniz kenarında bulunan bu şehri biz çok beğendik. İçimiz açıldı diyebiliriz:) Fas seyahatinizde Rabat'a zaman ayırmanızı öneririz. Biz yalnızca 1 gece kaldık, yeterli oldu diyebiliriz.

Bizim gözümüzden Rabat;

1- Hassan Kulesi: Fas'ın başkenti Rabat'ta görülmesi gereken yerler arasında bulunan Hassan Kulesi, tamamlanmamış bir caminin minaresi. Muvahhid Sultanı Yacoub el Mansour tarafından İslam dünyasının en yüksek minaresi olma iddiasıyla 1195 yılında inşa ettirilmeye başlanan proje, Mansou'un 1199 yılında ölümüyle yarım kalmış. Başlangıçta 86 metre yüksekliğinde planlanan minare 44 metrede kalırken, caminin geri kalanı kısmı da tamamlanamamış. Kırmızı kum taşından yapılmış kulenin yanı sıra caminin tavan desteği olarak düşünülen 200 sütun da avluda dikkati çekmekte (https://www.arkeolojikhaber.com/galeri-fastaki-hassan-kulesi-334/)

Gerçekten enteresan bir yerdi. Bizim ilk durağımız burası oldu. Rabat'a gelip burayı görmemek olmaz:)


2- V. Muhammed Mozolesi: V. Muhammed Mozolesi, Dünya'nın en gizemli şehirlerinden Fas'a bağımsızlığının kazandıran V. Muhammed ve iki oğlunun mezarının yer aldığı başkent Rabat'ta bulunmaktadır. Mozole, Rabat'ın tarihi ve mimarisi açıdan büyük önem taşıyan bir yapı özelliğindedir. Şehrin kültür yapısını tamamlayan mozole içerisinde yer alan mezarlarda, bir müezzin tarafından devamlı olarak Kuran okunması, yapıya dair dikkat çekici detaylar arasında bulunmaktadır. Tarihi Hasan Kulesi ile aynı alanda yer alan V. Muhammed Mozolesi'nin inşası 1961 yılında başlamış ve 1971 yılında tamamlanmıştır. Tasarımı Vietnamlı mimar Cong Vo Toan tarafından yapılan kabristan, geleneksel anlayışın modern materyallerle harmanlanması sonucu oluşturulan muazzam bir yapıdır. Fas'ın Fransız himayesinden bağımsızlığını ilan ederek, 1957 yılından ölümüne kadar geçen sürede ülkesini Kral ünvanıyla yöneten V. Muhammed'in naaşı, mozolenin tamamlandığı tarih itibariyle buraya nakledilmiştir. V. Muhammed ve iki oğlunun ebedi istirahatgahı olarak da bilinen V. Muhammed Mozolesi, yeşil çatısı ve beyaz duvarları ile şehrin tarihini sahip olduğu dokuda hissettiren yapılardandır. Geleneksel el sanatları ve motiflerinin Fas'ın kimliğini oluşturan mimari işçiliği ile bütünleşmesi sonucu oluşan eşsiz mozole; kültürel, tarihi ve mimari açıdan şehrin vitrini konumundadır (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/rabat/v-muhammed-mozolesi.html).

Hassan Kulesi'nin hemen karşısında yer almakta ancak biz restorasyon nedeniyle ne yazık ki göremedik. Açıkçası göremediğimize üzüldük.


3- Medina: Rabat medinası gördüğümüz diğer şehirlerin medinalarına göre çok daha ferahtı. 


4- Chellah: Kalenin içine restorasyon nedeniyle giremedik. Ancak dışarıdan güzel bir kale. Kalenin çevresini yürüyerek dolaştık. Burada asıl bayıldığımız ise leylekler ve yapmış oldukları yuvalardı. İnanılmaz güzeldi. 




5- Kasbah of the Udayas: Fas Rabat'ta bir kasbah (kale)'dir. Bou Regreg nehrinin ağzındaki bir tepede, Sale'nin karşısında ve Rabat'ın eski medinasının bitişiğinde yer almaktadır. Rabat'taki diğer sitelerle birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir (https://en.wikipedia.org/wiki/Kasbah_of_the_Udayas).

Çok güzel bir bölge. Biz çok beğendik. Ama küçük bir alan olduğunu söylemeliyiz. Gezerken çok zamanınızı almayacaktır. Ancak burada çay içebileceğiniz güzel bir mekan var. Güzel bir manzara eşliğinde burada çayınızı içebilirsiniz.







6- Andalusian Bahçesi: Udaya Kalesi'nde yer alan bir bahçe. Kapalı olduğu için giremedik ne yazık ki. Ancak dışarıdan baktığımız zaman küçük bir alan olduğunu gördük. 

7- Sale: Bou Regreg nehrinin (akışına göre) sağ kıyısında, kuzey-batı Fas'ta bir şehir, başkent Rabat'ın tam karşısında (Rabat nehrin sol yakasında bulunur) ve Rabat için bir banliyö kasabası olarak hizmet vermektedir (Vikipedi).

Sale'ye tramvay ile gittik. Zamanımız olmadığı için kısa bir gezi yaptık. Sonrasında nehirden küçük bir tekne ile kasbah tarafında geçtik. Hem daha zevkli oldu hem de zamandan kazandık.



8- Assounna Cami: As-Summa Cami veya Assounna Cami Fas'ın Rabat merkezinde büyük bir camidir. Fas'ın en büyük camilerinden biridir (Wikipedia).


9- Kraliyet Sarayı: Genişçe bir alana yayılmış saray. Pasaport kontrolü ile sarayın içine girmenize izin veriyorlar. Daha doğrusu sarayın ana binasına tabii giremiyorsunuz. Yalnızca iç bahçe kısmında gezip, ana sarayın fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.


10- St. Peter's Katedrali: Aziz Petrus Katedrali Fas'ın Rabat şehir merkezindeki Golan Meydanı'nda (Place du Golan) bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. 20. yüzyılın başlarında Art Deco tarzında inşa edilmiştir. Katedral, Aziz Petrus'a adanmıştır ve Rabat Başpiskoposluğunun dini merkezidir (Wikipedia).

Hızlıca gezip çıktık. 

11- Tarih ve Medeniyetler Müzesi: Kapalı olduğu için gezemedik ne yazık ki.


12- .......


13- .....


14- Marinid Medresesi: Marinid Medresesi (Sale'nin) olarak da anılan Abu al-Hasan Medresesi, Fas'ın eski Sale şehrinde bulunan bir ortaçağ medresesidir. 14. yüzyılda Marinid sultanı Abu al-Hasan tarafından Sale Ulu Cami'nin yanına yaptırılmıştır ve zengin dekorasyonuyla dikkat çekmektedir (Wikipedia). 
Çok güzel bir medrese. Biz çok beğendik. 



15- .....


16- ......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder