28 Şubat 2023 Salı

Volubilis ve Molla İdris Zerhoun Kasabası

Meknes'de kalırken Volubilis'e ve Molla İdris Zerhoun kasabasına gitmeyi planlamıştık. Neyse ki otelimiz bize bu konuda yardımcı oldu. Şoförlü bir araç kiralayıp, yarım günlük bir gezi yaptık. Seyahat gayet konforlu ve güzeldi. Bu şekilde bir şoförle anlaşıp bu geziyi yaparsanız çok daha rahat edersiniz. 2 yer için de yarım gün yeterli oldu.

Volubilis tahmin ettiğimizden çok daha etkileyiciydi. Görmenizi tavsiye ederiz. Zerhoun kasabası da güzeldi. Volubilis'e gitmişken burası da pas geçilmemeli.

Volubilis, Fas'ta Meknes yakınlarında Fez ve Rabat arasında bir arkeolojik sitedir. Kuzey Afrika'nın en iyi korunmuş kalıntılarına ev sahipliği yapar. 1997 yılında UNESCO Dünya mirasları listesine girmiştir (Vikipedi).

Volubilis küçük bir alan değil, oldukça iyi korunmuş orta genişlikte bir arkeolojik alan. Çok iyi korunmuş mozaiklerin bulunduğunu söylemeliyiz. 



Molla İdris, Molla İdris Zerhoun veya kısaca Zerhoun Fas'ın kuzeyindeki Fes-Meknes bölgesinde, Zerhoun Dağı'nın eteğindeki iki tepeye yayılmış bir kasabadır. Kasabanın adını aldığı Fas'ın ilk büyük İslami hükümdarı İdris I'in mezarının bulunduğu yer olmasıyla ünlüdür. Meknes'in yakınında bulunur ve birkaç kilometre ötedeki Volubilis kalıntılarına bakar (Wikipedia). 

Hem kasabayı hızlıca gezdik hem de mezarı ziyaret ettik.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder