7 Mart 2023 Salı

Marakeş

Ülkenin ilk başkenti olma özelliğini taşıyan şehir Atlas dağlarının dibinde bulunmakta ve Atlantik ile Fas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır. Marrakesh veya Marrakech, 'Kırmızı Şehir' olarak bilinir. Fas'ta önemli şehir/vilayetlerden biridir (Vikipedi).

Marakeş için tek bir kelime etmemiz gerekirse o da 'çılgın' olurdu sanırız. Gerçekten enteresan bir yer burası. Kalabalık, kaos, ..... Ama biz sevdik burayı:)

Bizim gözümüzden görülecek yerler şu şekilde;

1- Jardin Majorelle: Majorelle Bahçesi Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir hektarlık (iki dönümlük) bir botanik bahçesi ve sanatçının peyzaj bahçesidir. Fransız Oryantalist sanatçı Jacques Majorelle tarafından 1923'ten başlayarak neredeyse kırk yıl boyunca yaratılmıştır ve 1930'larda Fransız mimar Paul Sinoir tarafından tasarlanan Kübist bir villaya sahiptir. Mülkiyet, 1923'ten 1950'lerdeki boşanmalarına kadar sanatçı ve eşinin ikametgahıydı. 1980'lerde mülk, onu restore etmek için çalışan moda tasarımcıları Yves Saint-Laurent ve Pierre Berge tarafından satın alındı. Bugün bahçe ve villa kompleksi halka açıktır. Villa, Berberi Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır ve 2017'de yakınlarda Yves Saint Laurent Müzesi açılmıştır (Wikipedia). 

Turistlerin çok yoğun ilgi gösterdiği bir yer. Sabahın ilk saatlerinde gitmemize rağmen inanılmaz kalabalıktı. Biz de beğendik ama biraz abarttıklarını düşünmeden de edemedik açıkçası:) Ama görmeden olmaz tabii....



2- Kutubiyye Cami: Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1147 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve Medine Mahallesi'nde Camiü-l Fena yakınında yer almaktadır. Cami, 1147 yılında Muvahhidler'in Marakeş'i fethinden hemen sonra kuruldu. Caminin ikinci bir versiyonu, 1158 civarında tamamen yeniden inşa edildi ve Yakub el-Mansur muhtemelen minarenin inşaatını 1195 civarında tamamladı. Bu ikinci cami günümüzde ayakta kalan yapı olup Muvahhid mimarisinin ve genel olarak Fas cami mimarisinin klasik ve önemli bir örneği olarak kabul edilir (Vikipedi).

Şehrin en önemli yapılarından biri. Çok güzel ve ihtişamlı. Gün içinde birçok kez önünden geçiyorsunuz. 




3- Jemaa el-Fnaa: Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir meydan ve çarşıdır. Meydan, Marakeş'in ana meydanı olup hem yerel sakinler hem de turistler tarafından kullanılmaktadır. Meydanın tarihi ve isminin kökeni bilinmemektedir. 19. yüzyıla kadar burada gerçekleşen köle ticareti ve infazlar için kullanıldığı için 'ölüm içtiması' veya 'Dünyanın Sonundaki Cami' anlamına geldiğine inanılmaktadır (Vikipedi)

İnanılmaz bir meydan gerçekten. Nereye bakacağınıza şaşırıyorsunuz. Meydanda koskocaman bir pazar kuruluyor, çeşit çeşit ürünler satılıyor aynı zamanda yiyecek tezgahları da kuruluyor. Hatta bir akşam yemeğimizi burada yedik. Çok da lezzetliydi. Meydanı tepeden görmek isterseniz gene meydanda bulunan 'Le Grand Balcon du Cafe Glacier'in tepesine çıkmanız gerekiyor. Tabii cafe manzarayı görmek isteyen turistlerle dolu oluyor ama gene de oturacak yer bulabildik. Meydanda gezineyim derseniz, yapılan dans gösterilerine, yılan göstericilerine vs. göz ucuyla bakmanızı hatta fotoğraf ve video çekimi bile yapmamanızı öneririz. İzlediğinizi görürlerse ve bir de turist olduğunuzu anlarlarsa kesinlikle para almadan peşinizi bırakmıyorlar.






4- Ali Bin Yusuf Medresesi: Ben Youssef, Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan bir İslami medresedir (kolej). Bugün tarihi bir yer olarak işlev gören Ben Youssef Medresesi, Mağrip'teki en büyük İslami kolejdi. Medrese adını, 12. yüzyılın başlarında Almoravid Sultanı Ali İbn Yusuf tarafından yaptırılan bitişikteki Ben Youssef Camii'nden almıştır. Bugün ayakta olan medrese binası, erken Marinid döneminde oluşturulan bir stili takiben 16. yüzyılda Sa'di sultanı Abdallah al-Ghalib tarafından yaptırılmıştır (Wikipedia). 

Burası da işçilik açısından gerçekten muhteşemdi. Oldukça etkileyici olduğunu söylemeliyiz. Uzun zaman geçirdik. Görmenizi öneririz.


5- Sokak Pazarları (Souks): Fas'ın en çok ilgi çeken yerlerinin başında gelen 'pazar'ları burada da olmazsa olmaz tabii:) Kalabalık, canlı, cıvıl cıvıl pazarlarında keyifle gezebilirsiniz.



6- Dar Si Said Müzesi: Fas'ın Marakeş şehrinde 19. yüzyılın sonlarından kalma tarihi bir saray ve  günümüz müzesidir (Wikipedia). 

Burası görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda çıkıyordu. O yüzden kaçırmak istemedik. Çok güzel bir müzeydi. Görmenizi öneririz. 



 

7- Yves Saint Laurent Müzesi: Marakeş'teki Yves Saint Laurent Müzesi Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan, moda tasarımcısı Yves Saint Laurent'e adanmış bir müzedir (Wikipedia).

Burayı görmeden Marakeş gezimizi tamamlamak olmazdı:) Özellikle modaya düşkünseniz burayı kaçırmamanızı öneririz. Biz gittiğimiz zaman inanılmaz kalabalıktı. Turistler tarafından da çok ilgi gören bir yer. 




8- Matisse Art Gallery: Burası da önemli bir sanat galerisi. Vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz.


9- MACMA: Burası da güzel bir galeriydi. Matisse Art Gallery gibi vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz.


10- Marakeş Müzesi: Şehrin önemli müzelerinden biri. Gerçi biz gittiğimizde neredeyse bizden başka kimse yoktu. Pek talep gören bir yer değil sanırız ama açıkçası biz çok beğendik. Görmenizi öneririz. 



11- Dar El Bacha Müzesi: Dar El Bacha Marrakech, Fas'ın Marakeş şehrinde ikonik bir simge yapıdır. 18. yüzyıldan beri ayakta duran ve şehrin zengin tarihi ve kültürünün simgesi olan güzel bir saraydır (https://darbacha.com/).

Burası da oldukça etkileyici bir saray. Ayrıca içinde yer alan 'cafe'ye de bayıldık. 


12- Bahia Sarayı: Bahia Palace, Fas'ın Marakeş şehrinde bulunmaktadır. Bahia ismi Arapça parlaklık anlamına gelmektedir. Fas'ın en iyi korunmuş ihtişamlı saraylarından biridir. 1866 ve 1867 yılları arasında yapılmıştır. Bahia Palace 150 odaya sahip büyük ve mimari açıdan zengin bir yapıdır. Marakeş şehrinde kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındadır. Bahia Palace, her yıl dünyanın pek çok yerinden ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Bahia Palace 1860'larda Sadrazam Si Moussa tarafından inşa ettirilmiştir. Daha sonraları oğlu ve Halefi Abu Bou Ahmed tarafından geliştirilmiştir. Abu Bou Ahmed saraya eklediği bahçelerle sarayın ihtişamını daha da arttırmıştır. Saray içerisinde bulunan odalar lüks ve özenli bir şekilde dekore edilmiştir. Bahia Palace, Fas mimarisini ve geleneğini ziyaretçilerine en saf biçimde yansıtmaktadır (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/marakes/bahia-sarayi.html).

Harika bir saray. Biz çok beğendik. Müthiş bir işçilik var. Mutlaka görmenizi öneririz. 


13- El-Badi Sarayı: El Badi Palace 16. yüzyılın sonunda Padişah Ahmed el-Mansur tarafından inşa ettirilmiştir. Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan El Badi Palace, büyük ve eşsiz bir saraydır. Şu an saray büyük ölçüde eski ihtişamını yitirse de Marakeş için hala önemini korumaktadır. El Badi Palace, tüm özellikleriyle ziyaretçilerini cezbetmektedir. El Badi Palace, 1578 ile 1594 yılları arasında Ahmed el-Mansur'un diplomatik sarayı olmak üzere inşa edilmiştir. Saray adını Allah'ın Kuran-ı Kerim'de geçen 99 isminden biri olan 'El Badi' yani 'Eşsiz'den almıştır. Zamanının en zengin ve eşsiz saraylarından biri olan El Badi Palace, zaman içinde yağmalanması sonucu şu anki halini almıştır (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/marakes/el-badi-sarayi.html).

Şehirdeki önemli noktalardan biri. Aslında burası pek saray gibi değildi açıkçası. Yani o ihtişamı göremiyorsunuz ama bahçe güzeldi. Uğramadan geçmek olmazdı. 

14- Saadian Tombs: Saadien's Tombs 16. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Saadi Hükümdarlığı'nın en önemli isimleri bu mezarlığa defnedilmiştir. Fas Marakeş'te yer alan Saadien's Tombs kent için tarihi ve kültürel açıdan eşsiz bir hazinedir. Marakeş şehrinin en değerli yapılarından biri de Saadien's Tombs'tur. Saadien's Tombs her sene milyonlarca ziyaretçiyi hem mimarisi hem de tarihi ile büyülemektedir. İlk olarak Sultan el-Ghalib Abdullah, Saadi İmparatorluğu'nun kurucusu Muhammed eş-Şeyh'in naaşını defnetmek için Saadien's Tombs'un mezarını yaptırmıştır. Saadien's Tombs Marakeş'deki en önemli ve en büyük cami olan Kasbah Cami yakınlarında bulunmaktadır. Daha sonra Saadi İmparatorluğu'nun son hükümdarı olan Sultan Ahmed el Monsour, Saadien's Tombs'a mimari eklemeler yaparak zamanla daha da geliştirmiştir. Saadien's Tombs'a pek çok anıt ve türbe inşa ettirmiştir (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/marakes/saadian-mezarlari.html).

Burayı mutlaka görmenizi öneririz. İnanılmaz güzel bir mimarisi var. Yani sadece mezarlık diye düşünmeyin. İnce işçilik göz alıcı gerçekten. 




15- Sidi Bel Abbes Türbesi: Sidi Bel Abbes'in Zaviyesi veya Sidi Bel-Abbes'in Zaouia'sı, Fas Marakeş'de bir İslam dini kompleksidir (zaviye). 1204'te ölen bir Sufi öğretmeni olan Ebu el-Abbas as-Sabti'nin (veya Sidi Bel Abbes) türbesinin etrafında toplanmıştır. O, genellikle şehrin 'koruyucu azizi' olarak kabul edilen, Marakeş'in Yedi Azizi arasında en çok saygı duyulanıdır. Zaviyenin mimarisi kısmen geç Saadi dönemine (17. yüzyılın başları) aittir ancak o zamandan beri birçok kez değiştirilmiş ve restore edilmiştir (Wikipedia). 

16- Parfüm Müzesi: Yolumuzun üstünde olduğu için uğramak istedik. Parfüme karşı özel bir ilginiz yoksa pas geçebilirsiniz. 



17- Jewish Cemetery: Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan Yahudi Mezarlığıdır. Ülkedeki en büyük Yahudi mezarlığıdır (Wikipedia). 

18- Cyber Park: Şehrin meşhur parkı diyebiliriz. Hem kalabalıktan uzaklaşmak hem de yorgunluk atmak için güzel bir nokta.



19- Le Jardin Secret: Le Jardin Secret kapılarını tarihinde ilk kez halka açıyor. Kompleksin kökenleri, dört yüz yılı aşkın bir süre önceye, Saadian Hanedanlığı'na kadar uzanıyor. Atlas Dağları'nın etkili kaidinin emriyle 19. yüzyılın ortalarında yeniden inşa edilen Le Jardin Secret, Fas ve Marakeş'in en önemli siyasi figürlerinden bazılarının evi olmuştur. Bugün yakın zamanda yapılan yenileme sayesinde onu tam olarak değerlendirebiliyorsunuz: Le Jardin Secret, görkemli Arap-Endülüs ve Fas saraylarının büyük geleneğinin bir parçasıdır. Sonuç olarak ziyaretçiler, İslam sanatı ve mimarisinin seçkin örnekleri olan bahçelerini ve binalarını keşfedebilirler (https://lejardinsecretmarrakech.com/en/).

20- Jnane El Harti: Burası da şehrin güzel bir parkı. Nefes alabileceğiniz bir yer.

21- Kadın Müzesi: Faslı kadınların hayat içindeki rollerinin anlatıldığı bir müze. Güzeldi ancak pas da geçebilirsiniz.

22- Saints Martyrs Kilisesi: Çok sade bir kilise. Hızlıca görüp, yolumuza devam ettik. 


23- Marakeş Garı: Mimari olarak güzel bir gar.

24- Alzama Sinagogu: Açıkçası Marakeş'te bir sinagog görmek istedik:) Beklediğimizden de büyük ve güzeldi. Vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz.


25- Theatre Royal: Güzel bir binaydı. Yalnızca fotoğrafını çekip, yolumuza devam ettik. 


26- Ensemble Artisanal: Ensemble Artisanal Marrakech, Fas'ın Marakeş şehrinde bulunan bir zanaat merkezidir. Bu merkezde yeni zanaatkarlar yetiştirildiği gibi ustaların ürettiği eserler de satışa sunulmaktadır. Çok sayıda başarılı zanaatkarların bulunduğu merkezde; bakır el sanatları, lamba, fener, deri ürünleri, müzik aletleri, halılar, mücevherler ve daha pek çok ürün bulabilmek mümkündür. Ensemble Artisanal Marrakech, ziyaretçilerine usta isimlerin eserlerini uygun fiyatlara edinebilme imkanı da sunmaktadır (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/marakes/zanaatkarlar-toplulugu-marakes.html).


27- Murabıt Kubbesi: 12. yüzyılda inşa edilmiş olan Murabıt Kubbesi, yapıldığı dönemde bir caminin şadırvan görevini üstlenmekteydi. Günümüzde tek parça olarak kalan kubbe özel ve şık mimarisi ile dikkat çekmektedir (https://blog.biletbayi.com/marakes-gezilecek-yerler.html/#:~:text=Murab%C4%B1t%20Kubbesi,-Murab%C4%B1t%20Kubbesi&text=12.%20y%C3%BCzy%C4%B1lda%20in%C5%9Fa%20edilmi%C5%9F%20olan,ger%C3%A7ekle%C5%9Ftirilen%20seferlerle%20gitmeniz%20m%C3%BCmk%C3%BCn%20olabilmektedir.).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder