7 Mart 2023 Salı

Casablanca

Kazablanka, Fas'ın batısında Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfus; 3.800.000 (2006). 1942'de efsanevi Hollywood filmi, Kazablanka ile şehrin popülaritesi artmış, uluslararası değerlendirmelerde dönemin modern mimari başkenti kabul edilmiştir. Şehir bu ününü 20. yüzyılda yaşadığı mimari değişikliğe borçludur. Zira o dönemde, Paris'teki Ecole des Beaux-Arts (güzel sanatlar akademisi) mezunu mimarların öğrendiği modern mimari teorilerini burada uygulamıştı (Vikipedi).

Kazablanka, gezimizin son gününü ayırdığımız güzel bir Fas şehri. Burada konaklama yapmadık. Sabah erkenden gelip, akşam uçak saatimize kadar şehri gezdik. Açıkçası 1 gün bizim için yeterli oldu ama koşturmak istemezsiniz 1 gece konaklama yapıp rahat rahat gezebilirsiniz.

Bizim gözümüzden Kazablanka;

1- II. Hasan Cami: II. Hasan Cami Fas'ın Kazablanka şehrindedir. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan ve Bouygues tarafından inşa edilen cami. Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alan üzerine inşa edilmiştir. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde 80.000 kişinin avluda namaz kılmasına olanak verecek derecede geniş olan caminin minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir (Vikipedi).

Belirli saatlerde turistleri rehber eşliğinde camiye alıyorlar. Sizin de zamanınız kısıtlı ise mutlaka bu saatlere dikkat edin çünkü dışı kadar içi de harika olan bir cami. Bu arada namaz saatlerinde de girebilirsiniz tabii ama namaz saatlerini kaçırırsanız mecburen turistlerin giriş saatlerinde girebiliyorsunuz. 

Şehrin en önemli yapısı. Cami gerçekten harika, bayıldık. Mutlaka görmenizi öneririz.







2- Mahkama du Pacha: Mahkamat al-Pasha Fas'ın Kazablanka şehrinin Hubous semtinde 1941-1942 yılları arasında inşa edilmiş bir idari binadır. Kompleks; adliye, paşa (vali) konutu, meclis kabul salonu ve hapishane olarak hizmet vermektedir veya hizmet vermiştir (Wikipedia).



3- Medina: Diğer şehirlerdeki gibi burada da Medina'yı gezmeden olmaz:)


4- Abderrahman Slaoui Foundation Museum: Fotoğraflardan gördüğümüz kadarıyla güzel bir müze ancak kapalı olduğu için giremedik ne yazık ki.


5- Rick's Cafe: Okuduğumuz yazılarda bu cafenin filmdeki cafe ile birebir aynı dekore edildiği yazıyordu. Aslında yemek yemeye niyetlendik ancak çok pahalıydı, zamanımız da yoktu o nedenle bir şeyler içip kalktık. Şunu da hatırlatmadan geçmeyelim, üst katı da çok güzel dekore edilmiş. Çıkılmasına izin veriyorlar, çıkıp fotoğraf çektik, görmenizi öneririz.





6- Mohammed V Meydanı: Çok büyük bir meydan değil ama bayağı kalabalık. Şehrin önemli noktalarından biri. 

7- Kazablanka Katedrali: Kazablanka cathedrale sacre-coeur olarak da anılan Hristiyan Katolik Katedrali idi. Kazablanka'da 1930'da inşaatına başlanan katedral hizmetini 1956'da Fas'ın Fransız ve İspanyol himayelerinden çıkması ile hizmete son vermiştir. Neo gotik mimarisine sahip yapının mimarı Paul Tournon olup inşaatı 1962 yılında tamamlanmıştır. Günümüzde kültür merkezi olarak faaliyet göstermektedir (Vikipedi).

Haşmetli bir kilise. İçine girmedik.

8- Arab League Parkı: Şehrin merkezinde yer alan güzel bir park.


9- Kazablanka Saat Kulesi: Fas'ın Kazablanka şehrinde bulunan bir saat kulesidir. Birleşmiş Milletler Meydanı'nda bulunan kule, şehirdeki en eski Fransız yapımı yapılardan birinin 1993 koyasıdır. Orijinal kule, 1908-1910 yılları arasında Fransız komutan Charles Martial Joseph Dessigny tarafından inşa edildi. Mayıs 1948'de yıkıldı. Mevcut Kule, 1993'te yakınlarda yeniden inşa edilen neredeyse aynı kopyadır (Wikipedia).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder