27 Şubat 2023 Pazartesi

Meknes

Meknes, Fas'taki İmparatorluk şehirlerinden birisidir ve Orta Fas'ın kuzeyinde yer alan Meknes, krallık içinde yer alan şehirler arasında, nüfusa göre altıncı en büyük kenttir. 11. yüzyılda Murabıtlar tarafından askeri bir yerleşim yeri olarak kurulan Meknes, Alevi Hanedanı'nın kurucusu olan Sultan Mevlay İsmail (1672-1727) döneminde Fas'ın başkenti oldu. Sultan Mevlay İsmail, Meknes'i 17. yüzyıldaki Mağrip'teki İslam ve Avrupa tarzlarının uyumlu bir şekilde harmanlandığı, günümüzde hala açıkça görülebilen, büyük ve yüksek duvarlarla çevrili, İspanyol-Mağribi tarzında etkileyici bir kent haline getirdi (Vikipedi).

Açıkçası Fes bizi bayağı yormuştu. Hatta gezi rotamızı tamamladıktan sonra planladığımız saatten önce Meknes'e gitmek üzere trene bindik. Ancak hevesle geldiğimiz Meknes bizi hayal kırıklığına uğrattı. Neredeyse tüm yerler tadilat nedeniyle kapalıydı:( Şans işte, yapacak birşey yok deyip gezebildiğimiz kadar gezdik.

Bizim gözümüzden Meknes;

1- Lahdim Meydanı: Şehrin en ilgi çekici yerlerinden biri. Kocaman bir meydan. Ancak şehrin bir çok yerinde olduğu gibi burada da inşaat vardı.

2- Bab Mansour Kapısı: Ne yazık ki sadece fotoğraflarda görebildiğimiz kapı. Burası da restorasyonda olduğu için göremedik maalesef.



3- Agdal Basin: Heri Es Souani bitişiğinde, 18. yüzyılda hem Moulay İsmail'in bahçeleri için bir rezervuar hem de bir eğlence gölü olarak inşa edilmiş, taşlarla çevrili muazzam bir göl olan Agdal Havzası bulunmaktadır. Başlangıçta yüksek duvarlarla çevriliydi ve karmaşık bir kuyu ve su kemeri sistemiyle besleniyordu (https://www.lonelyplanet.com/morocco/the-mediterranean-coast-and-the-rif/meknes/attractions/agdal-basin/a/poi-sig/1404134/355511).

Burası bakımda olan yerlerden biriydi. Alanı gördük ama maalesef içinde su yoktu. Boş araziye bakmakla yetindik.


4- Heri Es Souani: Heri es-Souani Fas Meknes'teki tarihi anıttır. Moulay İsmail tarafından 1672'den 1727'ye kadar hükümdarlığı sırasında yaptırılan, İmparatorluk Kasbah'ı için tahıl ambarı veya silo olarak hizmet veren devasa bir yapıydı (Wikipedia).

Agdal basin'in hemen yanında yer alıyor. Burası da tadilattaydı, içeride inşaat devam ediyordu ama gene de girip bakabildik. Gerçekten çok güzel ve etkileyici bir yer. 



5- Prison De Kara: Kara Hapishanesi, Hristiyan Köleler Hapishanesi olarak da bilinir, 18. yüzyılın başlarında Fas'ın Meknes şehrinde Sultan Molla İsmail'in emriyle inşa edilen yeraltı tonozlu odalar serisidir. Halk arasında, çoğu denizde yakalanan Avrupalılar olmak üzere binlerce mahkumu barındırabilecek bir yeraltı hapishanesi olarak tanımlansa da çoğu akademisyen, işlevinin Molla İsmail Kasbah'ıın kraliyet kompleksi için geniş bir depolama alanı olarak hizmet etmek olduğu konusunda hemfikirdir (Wikipedia).

Şehrin önemli bir turistik noktası. Ancak restorasyonda olduğu için ne yazık ki gezemedik.

6- Büyükelçiler Pavyonu (Pavillon des Ambassadeurs): Bu köşk, Sultan Molla İsmail'in büyükelçileri ve yabancı elçileri kabul ettiği bir kabul salonu olarak hizmet vermiştir. Odanın kemerlerini ve duvarlarını destekleyen sütunlar, oyma açıdan kaligrafik bir bantla süslenmiştir (https://www.archnet.org/sites/17980).

Burayı da restorasyonda olduğu için görmek ne yazık ki kısmet olmadı. Önemli yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.


7- Molla İsmail Mozolesi: Molla İsmail Mozolesi Fas'ın Meknes şehrinde bulunan tarihi bir İslami mezar kompleksidir. Fas'ı 1672'den 1727'deki ölümüne kadar yöneten Sultan Molla İsmail'in mezarını içerir ve eski Kasbah'ında (kale) bulunur. Şehrin önemli bir tarihi ve dini yeridir (Wikipedia). 

Şehrin görülmesi gereken en önemli yerlerinden biridir. Neyse ki restorasyonda değildi de görebildik. Çok beğendik, mutlaka görmenizi öneririz. 


Topluluk Tarafından Doğrulandı simgesi

8- Kraliyet Sarayı: Yalnızca kapıyı ve duvarları görebiliyorsunuz ancak sarayın bulunduğu alan çok güzel ve geniş bir meydandı.



9- Ebu İnaniye Medresesi: Ne yazık ki burası da restorasyon nedeniyle gezemediğimiz yerlerden biriydi. Ancak görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

10- Dar Jamai Müzesi: Fas kültürüne ait müzik aletlerinin sergilendiği harika bir müze. Bina da muhteşem. Biz bayıldık açıkçası, görmenizi tavsiye ederiz.



11- Bab El-Khemis: Şehrin önemli bir tarihi kapısı. 


12- ...... Müzesi:


13- ..... Kapısı:

14- ..... Cami:


15- .... Cami:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder