21 Şubat 2023 Salı

Chefchaouen (Şafşavan)


Şafşavan'a Tanca'dan otobüsle akşamüstü geldik. CTM otobüs firmasını kullandık. Genelde bu firma ile yolculuk yapılmasını öneriyor. Biz de memnun kaldık. Yol uzun değil, 1,5-2 saat sürüyor. Şafşavan'da otobüsten inince ne yazık ki şehir merkezine gitmek için bayağı yokuş çıkmak zorunda kalınıyor. Biz yürüdük ama taksi kullanılabilir.

Planımız; geldiğimiz gün gezebildiğimiz kadar gezip, sabah da erkenden kalkıp daha dükkanlar açılmadan şehrin fotoğraflarını çekmekti. Planımızı gerçekleştirebildik. Sabah şehir boşken gezmek çok keyifliydi.

Fas'ın kuzeybatısında yer alan küçük bir şehirdir. Aynı adlı ilin merkez kenti konumunda olan Şafşavan, mavi boyalı evleri  ve sokaklarıyla adını Dünya'ya duyurmuştur. Rif Dağları'nın eteğinde, Tanca ve Tatvan şehirlerine yakın bir konumda yer almaktadır. 1471 yılında kurulan şehrin küçük kalesi günümüze ulaşabilmeyi başarmıştır. Arap ve Musevilerin İspanya'dan sürülmesinin ardından önemli bir Arap ve Musevi göçmen nüfusu Şafşavan'a yerleşmiştir. 1920 yılında İspanyolların işgal ettiği şehir, 1956 yılında Fas'ın bağımsızlığının tanınmasıyla Fas yönetimine teslim edilmiştir (Vikipedi).

Birçok seyahat sitesinde bu güzel şehrin bol bol fotoğraflarını görmüşsünüzdür. Özetlemek gerekirse masmavi bir şehir. Gerçekten gezmesi son derece keyifli bir yer. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buraya bayılacaksınız. Bu arada okuduğumuz yazılarda şehrin maviye boyanmasının 2 nedeninden bahsediliyor. 1. neden hayvanlardan korunmak için boyandığı yönünde, 2. neden Yahudilerin dini nedenlerden dolayı şehri boyadıkları yönünde. Hangisi doğru net bir bilgi yok maalesef...

Bizim gözümüzden Şafşavan;

1- İspanyol Cami: Cami 1920'lerde İspanyollar tarafından yaptırılmış ancak hiç kullanılmamış (https://www.lonelyplanet.com/morocco/the-mediterranean-coast-and-the-rif/chefchaouen/attractions/spanish-mosque/a/poi-sig/1467655/355509)

Şehri tepeden görebileceğiniz harika bir yerde bulunan cami. Ancak yolu bir türlü bulamadığımız için yürümek bizim için bayağı bir zor oldu. Bildiğiniz dağ bayır aşarak camiye varabildik. Aslında düzgün bir yol vardı tabii:) Manzara şahaneydi, uzun bir süre orada vakit geçirdik.


2- Ras El Maa: İspanyol Cami'sinden şehrin içine doğru yürürken bu küçük şelaleyi gördük. Güzel bir yer ancak zamanınız az ise görmeseniz de olabilir.



3- Kasbah: Şafşavan Kasbah, Şafşavan'ın kurucusu Mulay Ali Ben Mussa Ben Rached tarafından 1471 yılında yaptırılmıştır. Kemerler, kubbeler, sütunlar, korkuluklar ve hatta küçük bir hapishane ile tamamlanan mimari tarz Endülüs-Mağrip tarzıdır. Başlangıçta, ülkenin kuzey bölgesinde saldırılar düzenleyen Portekizlilere karşı bir savunma olarak inşa edildi. Ayrıca yerel Müslüman ve Yahudi gruplarına da koruma sağladı. İçinde bölgeden eserler koleksiyonu sunan küçük bir etnografya müzesi var (https://opendoorsmorocco.com/place/kasbah-fortress-of-chefchaouen/).

Gördüğümüz en değişik kalelerden biriydi. Çünkü kaleye girdiğinizde sizi güzel bir bahçe karşılıyor. Zamanınız olursa girmenizi öneririz.


4- Plaza Uta El-Hammam: Şehrin ana meydanı diyebiliriz. Küçük ama çok tatlı bir meydan.


5- Büyük Cami: Fas'ın Şafşavan şehrinin en eski camisi ve ana tarihi Cuma camisidir (Wikipedia).
Kalenin yanında bulunan bu cami görülmesi gereken yerlerden biri ancak kapalı olduğu için girmedik.


6- Handicraft Center: Vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz ama kapalı olduğu için maalesef biz giremedik. 


7- ..... Meydanı:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder