28 Eylül 2022 Çarşamba

Taşkent

Taşkent Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir. Bu şehir, Özbekistan'ın kuzeydoğu kesiminde yer almaktır ve şehrin yüzölçümü 334,8 km2'dir. 2021 yılı sayımlarına göre şehrin nüfusu 2.694.400'dir. 
Orta Asya'nın nüfus bakımından en büyük kenti olan Taşkent, eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde de MoskovaSankt-Peterburg ve Kiev'den sonra dördüncü büyük kenttir. 1966 yılında yaşanan yıkıcı depremin ardından kent, büyük ölçüde yeniden inşa edilmiştir. Geniş yolları, yeşil alanları, park-bahçeleri, düzenli yerleşimi, düzenli ve sağlam altyapısı ile kent, Sovyet şehir planlamacılığının en önemli örneklerinden biridir (Vikipedi).

Özbekistan'da son durağımız Taşkent'di. Tabii diğer yerlerden sonra büyük bir şehre gelmek biraz tuhaf hissettirdi:) Taşkent güzel bir şehir, güvenlikle ilgili de herhangi bir sorun yaşamadık, gezmesi kolay, ulaşımın rahat olduğu bir yer. Diğer şehirlere göre biraz daha pahalı ama genele bakarsak uygun diyebiliriz. Özellikle ulaşım için taksi kullanmak konfor ve maddiyat açısından çok rahat oldu.

Bizim gözümüzden Taşkent;

1- Abdül Kasım Medresesi: Taşkent’in en güzel yapılarından biri olan bu medresenin 19. yüzyılda yaptırıldığı biliniyor. İlime, sanata fazlasıyla önem veren 19. yüzyılın ileri gelen alimlerinden kabul edilen Abdül Kasım’ın adını taşıyan medresede geçmişten günümüze kadar on binlerce öğrencinin eğitim aldığı söylenebilir. Abdul Kasım Medresesi’nde geleneksel sanat ile çağdaş sanatın birbiriyle harmanlandığı bir eğitim sistemi öğrencilere uygulanıyor. Buradan çok sayıda ressam, minyatür sanatçısı, kuyumcu ve ahşap ustasının çıktığı biliniyor (https://blog.obilet.com/taskentte-gezilecek-yerler/).

2- Alisher Navoi Ulusal Parkı: Kocaman ve çok güzel bir park.

3- Özbekistan Tarihi Müzesi: Güzel bir müzeydi, görmenizi öneririz.

4- Broadway Caddesi: Çok keyifli ve eğlenceli bir cadde. 


5- Kukeldaş Medresesi: 1570 civarında yaptırılmıştır. 1868 depreminde hasar gören medrese, 1902-1903 yıllarında yeniden inşa edilmiştir. 1950'lerde yeniden inşa edildi ve 1966 Taşkent depreminden kurtulan birkaç dini yapıdan biri oldu (Wikipedia).





6- .....


7- Minor Cami: Özbekistan’ın Taşkent şehrinde bulunan Minor Mosque, Ankhor kanalının kıyısında inşa edilen yeni bir camidir. Cami, 1 Ekim 2014 yılında Kurban Bayramı arifesinde Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından açılmıştır. Minor Mosque, Taşkent antik kentine kazandırılan en son mimari harika olarak kabul edilmektedir. Nefes kesici manzarasıyla göze çarpan cami, turistler için Taşkent gezisinin olmazsa olmazıdır. Eski tuğla camilerden farklı olarak Minor Mosque, görkemli beyaz mermer kaplamasıyla “Beyaz Cami” olarak da bilinmektedir (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/taskent/kucuk-cami-taskent.html).

Tarihi camilerden sonra oldukça modern olan bu cami de görülmeye değer. 


8- 1966 depreminin kurbanları inşa edilen anıtÖzbekistan'ın Taşkent şehrinde Nisan 1966'da meydana gelen depremde evsiz kalan 300.000 kurban için deprem ve cesaret anıtı (https://www.alamy.com/earthquake-and-courage-monument-tashkent-uzbekistan-a-memorial-to-image1894626.html).
Topluluk Tarafından Doğrulandı simgesi

9- Emir Timur Müzesi: Emir Timur Müzesi ya da Timur Müzesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan bir müzedir. 1996 yılında açılan müze Türk-Moğol komutan Timur'a ithaf edilmiştir. Müze koleksiyonunda 5.000'den fazla eser bulunmaktadır, bunlardan 2.000'den fazlası müze sergi salonlarında sergilenmektedir. Müze özellikle, Emir Timur'un şeceresi, iktidara gelmesi, Sahibkıran'ın askeri seferleri, diplomatik ve ticari ilişkileri, zanaat, şehir geliştirme ve çevre düzenlemesi ve bilim ve eğitim gelişimine odaklanmaktadır. Timurlu Hanedanı'nın temsilcileriyle ilgili haritalar, silahlar, bakır ve gümüş sikkeler, minyatürler, nadir el yazmaları, çömlekler ve mücevherler gibi eserler de sergilenmektedir (Vikipedi).

Çok güzel bir müze. Mutlaka uğramanızı öneririz.


10- .......

11- Amir Timur Meydanı: Özbekistan’ın Taşkent şehrinde yer alan Emir Timur Meydanı hem yerli halk hem de turistler için en popüler meydanlardan biridir. Emir Timur Meydanı, geçmişi 19.yüzyıla kadar uzanan Taşkent’in ana caddelerine gidişte bir başlangıç noktası olarak hizmet veren bir meydandır. Kaufman ve Moskova ana caddeleri aslında yüzyıllar önce oluşan antik ticaret yollarını takip etmektedir. Özbek devletinin kurucularından biri ve Orta Çağ’ın büyük hükümdarlarından olan Emir Timur‘un onuruna meydanın ortasına görkemli bir anıt yerleştirilmiştir (https://www.ytur.net/gezi-rehberi/taskent/emir-timur-meydani.html).

Çok güzel bir meydan. Dinlenmek için harika bir nokta.

12- Forumlar Sarayı: 10 bin metrekare gibi geniş bir alan üzerine kurulu olan Forumlar Sarayı devasa kubbelere sahip. Sahip olduğu ihtişamlı görünüm nedeniyle pek çok uluslararası statüdeki organizasyonun bu sarayda düzenlendiği biliniyor (https://blog.obilet.com/taskentte-gezilecek-yerler/).

13- Taşkent Saat Kulesi: 1947 senesinde inşa edildiği bilinen bu anıt önemini ilk günkü gibi koruyor. Dünya savaşına katılan Özbekistanlı bir saatçi Almanya’ya gittiğinde Allenstein kentinde tüm dünyada geçerli olan bir saat mekanizması geliştirmiş. Söz konusu anıt da bu ünlü Özbek saatçinin anısını yaşatmak adına Emir Timur Meydanı’na yerleştirilmiş. Saatin mekanizmasının haricinde anıtsal yapının dış görünümünün ünlü bir Özbek usta Shirin Muradov tarafından tasarlandığı da edinilen bilgiler arasında bulunuyor (https://blog.obilet.com/taskentte-gezilecek-yerler/).

14- Taşkent Politeknik Müzesi: Taşkent Politeknik Müzesi, Özbekistan'ın Taşkent kentinde bulunan bir otomotiv müzesidir. Müze, Özbekistan ve dünyadaki otomobil teknolojisi ve üretiminin tarihine odaklanarak 1800'den 1900'e kadar yapılan otomobiller hakkında teknik ve mekanik bilgiler sağlıyor. (Wikipedia).

15- Özbekistan Sanat Galerisi: Vaktiniz varsa uğramanızı öneririz.


16- Bağımsızlık Meydanı: Taşkent’in en önemli yerlerinden birisi olan Bağımsızlık Meydanı, Özbek halkı için ayrı bir anlam ve değer taşıyor. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulu olan bu meydan çok sayıda heykel ile süslenmiş. Diğer bir ismi Müstakilik Meydanı olan Bağımsızlık Meydanı yemyeşil düzlükler, uzun ağaçlar ve su gösterilerinin yapıldığı havuzlarla kaplı bir yer. Bunlara ek olarak bisiklet yolları ve yürüyüş parkurlarının da yer aldığı meydanda halkın keyifli zaman geçirdiğine tanık olabilirsiniz. Geçmişte uzun bir süre Sovyet Rusya hakimiyeti altında yaşayan Özbekistan, Rusya’dan koparak bağımsızlığını ilan ettiğini tüm ülke halkı için kurtuluş niteliğinde olan bu tarihi olay başkentteki bir meydan ile taçlandırılmak istenmiş (https://blog.obilet.com/taskentte-gezilecek-yerler/).

Kocaman bir meydan,. Bizim orada olduğumuz zaman bazı yerleri kapalıydı. Sönmez Ateş (Ağlayan Anne) anıtı var. Ayrıca 2. Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin isimleri metallerin üzerine yazılmış.






17- Olimpiyat Zaferi Müzesi: Olimpik Zafer Müzesi Taşkent Olimpiyat hareketine adanmış bir müzedir. Olimpiyat Zaferi Müzesi'nin temel amacı, Özbek sporcuların Olimpiyat Oyunlarındaki başarılarını gösteren sergi sergileri düzenlemektir. Müze, Olimpiyat Oyunlarının videolarını içeren bir video kitaplığına sahiptir. Ayrıca spor hareketinin gelişimine katkı sağlayan altın madalyalar da sergileniyor (https://tr.wikieto.ru/wiki/Museum_of_Olympic_Glory).


18- Taşkent Televizyon Kulesi: Taşkent Televizyon Kulesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan 365 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 1978'de başlanmış ve 15 Ocak 1985 tarihinde açılmıştır. Taşkent Televizyon Kulesi, Orta Asya'nın en yüksek yapısı olup 1985-1991 yılları arasında da dünyanın en yüksek üçüncü kulesiydi (Vikipedi).

Şehri tepeden görmek için burayı pas geçmek istemedik, çok çok vaktiniz varsa çıkabilirsiniz ama çok da gerekli değil açıkçası :)

19- ......

20- Khoja Akhrar Cami: Hoca Ahrar, 9. yüzyılda Taşkent'in fethi onuruna kurulmuş saray tipi bir Cuma camisi. Ancak tarihi verilere göre tapınağın ilk binası sadece 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Sonraki yüzyıllarda, yapı doğal afetler ve yıkımdan zarar gördü. Sonuç olarak, uzun bir ateizm döneminden sonra, 1997 yılına kadar cami harabeye döndü. 2003 yılında tarihi binanın yerine yenisi dikildi (https://travels-choice.com/tr/travel/guide/page=b34e58446cd6d66db29e5d25536689dc).

21- Chorsu Pazar: Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in eski şehir merkezinde bulunan geleneksel çarşıdır (Wikipedia).  

İnanılmaz kalabalık bir pazar. Çok geniş bir alana yayılmış olan bu çarşıyı mutlaka görmelisiniz.


22- 


23-

24- Hazreti İmam Kompleksi: Özbekistan'daki ilk İslami vaizlerden biri olan Khazrati İmam'ın onuruna dikilmiş bir dini bina kompleksi. Bir katedral cami, iki medrese, bir türbe ve bir başka Namazgokh camisinden oluşmaktadır. Yapılar, 16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar farklı zamanlarda inşa edilmiştir. En eskisi 1532 yılında inşa edilen Barakkhan medresesi, en yenisi ise 2007 yılında Cumhurbaşkanı I. Kerimov'un inisiyatifiyle inşa edilen Müslüman tapınağıdır (https://travels-choice.com/tr/travel/guide/page=b34e58446cd6d66db29e5d25536689dc).


25- Tillya Sheikh Cami: 19. yüzyılın Cuma camii, Taşkent'teki en büyük camilerden biri olan Tillya Şeyh Camii'dir. Tillya Şeyh Camii, Barak han medresesinin önünde yer alan, ünlü tarihi ve dini kompleks Hast İmam'ın bir parçasıdır. Orijinal cami 1890 yılında Çin'den getirdiği koyunları satan salih kişi ve tüccar Tillya Şeyh Ata tarafından yaptırılmıştır (https://uzbek-travel.com/about-uzbekistan/monuments/tillya-sheikh-mosque/).


26- Barakhan Medresesi: Taşkent’in en büyük medresesi olma özelliğini elinde bulunduran bu tarihi yapının 15. ve 16. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Oldukça geniş bir avlu ve bunun etrafında çok sayıda binaya sahip olan medresenin 1950-1960 yılları arasındaki dönemde restorasyona tabi tutulduğu biliniyor. Barak Han Medresesi’nin bir kısmının Özbekistan müftülüğüne tahsis edilmiş durumda. Geri kalan kısmı ise halkın ziyaretine açık.

Masmavi kubbelere sahip olan heybetli Barak Han Müzesi dünya üzerindeki en büyük 2 Kur-an’ı Kerim’e ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Her yıl binlerce insan dünyanın en büyük Kur-an’ını görebilmek için müzeye akın ediyor (https://blog.obilet.com/taskentte-gezilecek-yerler/).




27- Muyi Mübarek Medresesi: Medresenin en değerli eseri, kütüphane koleksiyonunda bulunan el yazması eseri olan Osman'ın Kur'an-ı Kerim'idir. Antik el yazması 644-648'den kalmadır (https://uzbekistan.travel/en/o/muyi-muborak-madrasah/).



28- Özbekistan Devlet Tabiat Müzesi: Merakınız var ise görmenizi öneririz.


29- Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi: Tek kelimeyle harika bir müze. Sanırım gördüğümüz en iyi edebiyat müzesiydi. Mutlaka uğrayın. 


30-

31-

32- Alişer Navoi Tiyatrosu: Adını ulusal şair Alisher Navoi'den alan müzikal tiyatro. Sahne 1939'da Özbek operası "Buran"ın sahnelenmesiyle açıldı. Tiyatronun binası mimar A. Shchusev tarafından yapılmıştır. Halk sanatçıları dekorasyonda yer aldı: Kh. Boltaev, A. Khudaibergenov, U. Muradov ve diğerleri. Bina, her fuayenin Özbekistan'ın farklı bölgelerinin özelliklerini yansıtan kendi tasarımına sahip olmasıyla dikkat çekiyor (https://travels-choice.com/tr/travel/guide/page=b34e58446cd6d66db29e5d25536689dc#s15). 

33- Alay Pazarı: Çok güzel bir kapalı çarşı. Hızlıca gezip çıktık.

34- Prens Romanov Sarayı: Bina, Taşkent'in merkezinde, Emir Temur meydanının yakınında yer almaktadır. 19. yüzyılın sonunda, o zamanlar popüler olan Art Nouveau tarzında inşa edilmiştir. Özbek başkentinde benzer tarzda hiçbir yapı inşa edilmediğinden, sarayın mimari görünümü olağan kentsel peyzajdan sıyrılıyor. Bina, I. Nicholas'ın torunu Prens NK Romanov için tasarlandı. Ekselansları, aile mücevherlerini çaldığı için Taşkent'te sürgünde görev yaptı (https://travels-choice.com/tr/travel/guide/page=b34e58446cd6d66db29e5d25536689dc#s16).

35- Jeoloji Müzesi: Güzel bir müze, vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz.

36- Planetarium Astronomi Müzesi: Keyifli bir müzeydi, vakit olursa ziyaret edilebilir.


37- Özbekistan Güzel Sanatlar Müzesi: İlginiz var ise uğrayabilirsiniz.

38- Magic City: Restaurantların, cafelerin, mağazaların yer aldığı güzel bir eğlence mekanı yapmışlar. Kaldığımız yerin hemen karşısında olduğu için uğramadan geçmedik tabii.



39- Taşkent Konser Salonu: Burada çok güzel yerel bir konser dinledik. Eğer böyle bir fırsat yakalarsanız mutlaka değerlendirmelisiniz.

40- 'Victims of Repressions' Müzesi: Müze, ulusu özgürlüğe çağıran, Anavatan'ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde kahramanlık gösteren ve totaliter rejim döneminde kitlesel siyasi baskıların kurbanı olan ataların modern nesle anlatmak için Kasım 2002'de kuruldu (https://uzbekistan.travel/en/o/museum-victims-repressions/)





41- Ebubekir Kaffal Şaşi Türbesi: Hz. İmam ya da asıl adıyla Ebubekir Muhammed Kafali Şaşi (903-976), Maveraünnehir’de Şafii Mezhebi’nin yayılmasına öncülük eden, anahtarcılık yaparak geçimini sağlayan (kafali oradan geliyor) Taşkentli bir İslam önderi. Türbe 16. Yüzyılda (1541-1542) Şeybaniler tarafından yapılmış (http://www.yeryuzundebirkacadim.com/index.php/2017/01/17/taskent/).


42- Kozmonot Anıtı: Kozmonot Anıtı, 1984 yılında inşa edilmiş, Özbekistan'ın Taşkent kentinin ünlü bir anıtıdır. Bu anıt, Özbekistan'ın kozmonotları, bilim adamları ve alimleri onuruna inşa edilmiştir (https://www.antilogvacations.com/activity_Detail?Id=ITTC091015020342944_1).


43- Uygulamalı Sanatlar Müzesi (Museum of Applied Arts): Çok keyif aldığımız bir müzeydi. Görmenizi öneririz.



44- Şeyhantaur Kompleksi: Özbekistan'ın en önemli anıtlarından biri olan mimari bir topluluk. Sheikhantaur, Şeyh Hovendi Takhur'a adanmış bir anıt kompleksidir. XIV.yy'a ait at-Takhur'un mezarı, Kyldırgach-biy'in kalıntılarının bulunduğu 15.yy'a ait başka bir türbe ve diğer mimari anıtlardan oluşmaktadır. Daha önce burada birkaç cami vardı, ancak 20. yüzyılda yıkıldılar (https://travels-choice.com/tr/travel/guide/page=b34e58446cd6d66db29e5d25536689dc#s4)


45- Taşkent Metrosu: Metro durakları gerçekten mimari olarak çok güzel.




46- ..... Parkı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder