28 Ağustos 2019 Çarşamba

Malmö

Kopenhag'dan 1 günlüğüne İsveç'in şehri olan Malmö'ye trenle gittik. Sabah erken saatte yola çıktık. Çok güzel bir yolculuk ile Öresund Köprüsü'nden geçerek Malmö'ye vardık.
Malmö son derece güzel, sakin ve görülesi bir şehir. İyi ki 1 günümüzü ayırdık dedik...
Buraya gelmek çok kolay, Kopenhag ana tren istasyonuna geldik, kişi başı 91 Dkk-120 Sek'e tek yöne biletimizi aldık ve bir saatten az bir sürede Malmö'de olduk, sık tren seferleri bulunuyor.


Bizim gözümüzden Malmö;

1- Malmö Kalesi: İlk kale 1434 yılında Pomerania Kralı Eric tarafından kuruldu. Bu yapı 16. yüzyılın başlarında kısmen yıkılmış ve 1530'larda Danimarka Kralı III. Christian
tarafından aynı yerde yeni bir yapı inşa edildi. Tarihsel olarak, bu kale Danimarka'nın en önemli kalelerinden biriydi (Wikipedia).
Şehrin önemli bir noktası. Biz çok beğendik. İçerisi de oldukça dikkat çekici.



Kalenin içinde Malmö Müzesi bulunuyor. Hem kaleyi hem de bu müzeyi gezmiş oluyorsunuz. Girişi 40 Sek.




Kalenin etrafı Slotttragarden adlı bir park ile çevrili, içinde Kale Değirmeni bulunuyor. Normalde pek görmeye alışık olmadığımız için yel değirmeni görünce sebepsiz mutlu oluyoruz. Bu güzel değirmeni de görünce mutlu olduk. Çok sevimli ve güzeldi.



Malmö Kalesi'nin yanında Teknoloji ve Denizcilik Müzesi bulunuyor, tercih etmediğimiz bir müze oldu, girişi 40 Sek.

2- Stortorget Meydanı: Malmö'nün meşhur meydanı. İlk durağımız burası oldu. Gerçekten büyük ve güzel bir meydan. Ancak sabah erken saatlerde meydanda bir gün önceki konserin sahnesini topluyorlardı, o nedenle çok keyfini çıkartamadık.



Meydandaki en ilgi çekici yapı Belediye Binası. Çoğu belediye binası gibi bu da oldukça gösterişli bir binaydı.

Malmö'nün İskandinavya'nın en büyük şehirlerinden biri olduğu 1544-1547'de inşa edildi. İki katlı bina, 16. yüzyılda inşa edilen en büyük belediye binasıydı. Bodrum mahzenleri , Malmö'deki en ünlü restoranlardan biri olan Rådhuskällaren restoranına ev sahipliği yapıyor (https://www.guidebook-sweden.com/en/guidebook/destination/malmoe-radhus-historical-town-hall-in-malmoe).


3- Lilla Torg Meydanı: Şehrin bir diğer meydanı. Nispeten daha küçük bir meydan ama daha sevimli olduğunu söyleyebiliriz. Buraya bağlanan sokakların da daha tarihi bir dokusu bulunuyor.




4- Gustav Adolfs Torg: Şehrin diğer bir önemli meydanı. Stortorget Meydanı'ndan başlayan Södergatan Caddesi en merkezi caddesi ve bu meydanda tamamlanıyor. Gerçi aşağıya doğru Södra Förstadsgaten adlı bir sokakla devam ediyor. Alışveriş mağazaları ile dolu sokaklar.



5- St. Peter's Kilisesi: St. Peter's Kilisesi İsveç Malmö'de Tuğla Gotik Kilisesidir. 14. yüzyılda kentin ana kilisesi olarak inşa edilmiş. St. Peter's kilisesi sıradışı mobilyalarının yanında tanınmış yüksek kaliteli ortaçağ freskleri içerir. 1611 yılında yapılmış sunak İskandinav ülkelerindekilerin en büyüklerinden biri (Wikipedia).
Büyük ve güzel bir kilise, şehrin en önemli kilisesi.



6- Moderna Museet: Şehrin popüler müzelerinden biri. Biz de pas geçmek istemedik. Güzel bir müzeydi. Vaktiniz olursa uğramanızı öneririz, hatta bizce şehirdeki en iyi müzeydi, Andy Warhol'a ait değerli bir koleksiyona sahip. Girişi 120 Sek.





7- Turning Torso: Turning Torso İsveç'te neo-fütürist bir konut gökdeleni ve İskandinavya'daki en uzun binadır. İsveç kooperatif birliği HSB tarafından inşa edildi ve mülkiyete alındı. Dünyadaki ilk bükülmüş gökdelen olarak kabul edilir. Ağustos 2015'de Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi'nden 10 Yıllık Ödül'ün kazananı olduğu duyuruldu. 2005 Altın Emporis Gökdelen Ödülü'nü kazandı (Wikipedia).

Şehir merkezine biraz uzak olan bu güzel bina Malmö'nün en çok dikkat çeken yapılarının başında yer alıyor. Gerçekten çok güzel. O nedenle görmenizi öneririz. Birçok dönen bina gördük ama bu en iyisiydi.


8- Malmö Şehir Kütüphanesi: Biz bu kütüphaneyi çok beğendik. Tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Özellikle çocuklar için ayrılmış olan bölüm çok güzeldi. 'İşte böyle yetiştikleri için bu kadar medeni bu insanlar' demeyi eksik etmedik tabii:)

Malmö Şehir Kütüphanesi 12 Aralık 1905'te açılan İsveç'in Malmö kentinde bulunan belediye halk kütüphanesidir. 550.000 farklı kitle iletişim araçları, yaklaşık 10.000 DVD ve 33.500 müzik CD'sine sahiptir. 2006'da İsveç'te video oyunları ödünç veren ilk kütüphane oldu (Wikipedia).





9- Malmö Konsthall: Müze salonu çok büyüktü ama sergilenen koleksiyon sıradandı, girişi bedava. Vaktiniz olursa uğrayabilirsiniz.



10- St. John's Kilisesi: St. John's Kilisesi Axel Anderberg tarafından Jugend tarzında tasarlandı ve 1903-1907 yıllarında inşa edildi (Wikipedia).

Dışı da içi de sade ve son derece güzel olan bu kilise görülmeye değer.



11- Möllevångstorget Meydanı: Büyük ve güzel bir meydan.


12- Lejonet Eczanesi: Şehrin meşhur eczanesi. İçine girmedik, yalnızca dışarıdan baktık.

Kentin en eski eczanesi (halen faaliyetine devam eden) oymalı ahşap raflar, antika ilaç şişeleri ve cam kaplama tavan ile zarif bir art-nouveau sergiliyor (https://www.lonelyplanet.com/sweden/malmo/attractions/apoteket-lejonet/a/poi-sig/1429787/360797).


Eczanenin bulunduğu yer ayrıca çok güzel bir tarihi pasaj, burası da Lejonet Pasajı olarak anılıyor.


13- Malmö Tiyatrosu ve Tiyatro Müzesi: Adından da anlaşılacağı gibi şehrin tiyatrosu ve müzesi bulunuyor. St Peter Kilisesi'ne yakın, biz girmedik ama girişi 30 Sek.


14- Vastra Hamnen Bölgesi: Turning Torso'nun olduğu bölge, aslında en popüler bölgelerinden çünkü modern evlerin yanı sıra, deniz kıyısında güzel bir kordon ve liman bulunuyor, ayrıca buradan Öresund Köprüsünü uzaktan da olsa görebiliyorsunuz.



15- Malmö Üniversitesi: Merkezden Vastra bölgesine yürürken birçok fakülte binasını görebiliyorsunuz.

Kampüsün büyük bir kısmı, 1980'lerin ortalarına kadar, Malmö'nin kilit unsuru olan Kockums tersanesine ait arazilere inşa edildi (Wikipedia).


16- Merkez Gar: Çok güzel bir bina. Mutlaka dikkatinizi çekecektir.


17- Malmö Opera Binası: Yalnızca binanın fotoğrafını çekip yolumuza devam ettik.

Mimar Sigurd Lewerentz tarafından 1933-1944 yılları arasında inşa edilmiştir (Wikipedia).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder