18 Şubat 2018 Pazar

Granada

Granada Endülüs turumuzun 3. şehriydi ve tabii en merak ettiğimiz o harika saray buradaydı. Ancak şunu söylemek isteriz ki saray dışında da çok güzel yerler var ve şehir başlı başına görülmeye değer.

Cordoba'dan Granada'ya ulaşım için en hesaplı yol otobüs, Alsa ile kişi başı 14 €. Kızımızdan ötürü treni tercih ettik ancak terminale gittiğimizde ucuz biletlerden bulamadık ve kişi başı 46 € ödemek zorunda kaldık. Üstelik tren hattı yapımda olduğu için Antequera'ya gelip oradan gene Renfe'nin otobüsleri ile aktarma yaptık. Bildiğiniz kazık yedik diyebiliriz.

Bizim gözümüzden Granada;

1- El Hamra: Saray ve onun bölümleri ile ilgili tarihsel bilgiler çok uzun olduğu için yazmadım. Birçok kaynaktan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Okuduğumuz kadarıyla kısaca şöyle söyleyebiliriz; 9. Yüzyılda Roma Kalesi olarak ilk yapılaşmasına başlanmış, asıl sarayın yapımına ise 13. Yüzyılda Granada Emiri Muhammed Bin Al-Ahmar başlamış ve onun sülalesinden gelen diğer emirler de bu kompleksi genişleterek yüzyıla yakın sürede bugünkü haline getirmiş.
Saraya giriş ile ilgili önemli bir detay var, saray kompleksinin en önemli ve görkemli kısmı olan Nazari Sarayı için günlük belli bir kota bulunmakta ve bu nedenle gitmeden önce biletinizi almanız gerekiyor aksi halde gece turlarına kalıyorsunuz. Alhambra.org'dan ticketmaster yönlendirmesi ile bileti kişi başı 15.40 €'ya satın aldık. Biletimizi ise gişeden değil, saraya gitmeden bir gün önce Gran Via De Colon'da bulunan Caixa Bankası'nın Atm'sinden aldık. İnternetten alırken seyahatte yanınızda bulunacak kredi kartını kullanın ve Atm'ye o kredi kartını sokun. Atm'nin yönlendirmeleri çok kolay 'Alhambra Tickets' diye bir bölüm var zaten.
Biletlere Morning veya Afternoon ticket deseler de bütün gün içeride zaman geçirebiliyorsunuz ancak Nazari Sarayı için içeriye girebileceğiniz bir saat veriyorlar. Her yarım saatte bir olan bu saat dilimi içinde girdiniz girdiniz yoksa hakkınızı kaybediyorsunuz. O nedenle saat bölümünde kaç yazıyorsa Alcazaba'nın oralarda bulunan girişteki sırada yerinizi alın. Bu arada Elhamra komplekslerinin girişi ayrı ayrı yerlerden, birinden giriş çıkış yapıp oradan diğerine geçiyorsunuz. Şehre yakın kısmı alt giriş, üst giriş ise bahçelere yakın.

Gelelim saraya; Tek kelimeyle muhteşem bir yer. Resmen bir sanat şaheseri. Duvarlarında 'Allah'tan Başka Galip Yoktur' yazan dünyadaki en önemli Müslüman eserlerinden bir tanesi, birçoklarına göre en iyisi.


İçinde;

Generalife Bahçeleri; Gezmesi son derece keyifli, harika görsellik sunan yerler. Bayıldık. Biz üst kapıdan girerek, alt bahçe denilen kısımdan yürüyüş yaptık ve avluları gezdik. Oradan haritanın da yönlendirmesi ile Cami Hamamı ve Santa Maria Kilisesi'ni gezerek 5. Carlos Sarayı'na devam ettik.




- Charles V Sarayı; Çok geniş ve güzel bir yapı. İçinde dikkat çeken bir şey olmamasına rağmen neden bilmiyorum bizi çok etkiledi. Burası bilete tabi değil herkese bedava.



- Alcazaba; Burası da çok güzel bir yapı. 12.30'daki girişimize kadar burada zaman geçirdik. Elhamra'nın 4 kulesi olan eski şehir kısmı. Ancak bize göre buranın en önemli özelliği size harika bir Granada manzarası sunuyor olması. Mutlaka görün. Bilete dahil.



- Nazari Sarayları (sarayın kendisi); Birçok odayı ve koridoru bünyesinde barındıran sarayın bir çok yerde yazdığı gibi şu odalarını görün, şu duvarına dikkat edin vs. demek isterdim ama bunun yerine şunu söylemek isterim ki sarayın her yerine, her kuytu köşesine tüm dikkatinizle bakın ve hafızanıza kazıyın. Zira böyle bir emek ve işçilik sanırım başka yerde görülemez. Tek kelimeyle muhteşem....

Bize verilen haritada yazana göre değişik dönemlerde yapılmış 3 adet saraydan oluşuyor.
Mexuar Sarayı : İsmail (1314-1325) ve Muhammed V (1362-1391)
Comares Sarayı : Yusuf 1 (1333-1354) ve Muhammed V (1362-1391)
Aslanlı Saray : Muhammed V (1362-1391)

Sarayın Bölümleri ile ilgili bilgiyi aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
https://www.alhambradegranada.org/en/info/nasridpalaces.asp






- Partal; Saraydan çıktıktan sonra iki saray, çeşitli kuleler ve bahçesi bulunan bu bölgeye çıkıyorsunuz ve Elhamra gezisi sonlanıyor.


En son şehre doğru dönerken Adalet kapısı sizi uğurluyor.


2- Granada Katedrali: Katedral Müslüman bölgesinin merkezinde yer almakta ve 1523 yılına dayanmakta (http://www.andalucia.com/cities/granada/cathedral.htm).
Büyük ve görkemli bir kilise. Granada'ya geldiğimiz gün şehrin en önemli festivallerinden biri olan 'Corpus Christi'ye denk geldik. Sokaklar inanılmaz kalabalıktı, kuklalar, yürüyüşler ve Hz İsa'nın büyükçe bir tahtadan heykelinin taşınarak kiliseye götürüldüğü bir geçit töreni. Kilise de çok kalabalıktı. Giriş 5 €




3- Kraliyet Şapeli ve Medrese: Katedralin hemen yanında bulunan gotik bir yapı. İçeride kraliyet koleksiyonuna ait parçalar ve mezarları bulunuyor. Giriş 5 €.  Hemen karşısında da Medrese'yi göreceksiniz. Girişi 2 €.


4- Arap Baharat Pazarı (Alcaiceira): Birkaç hediyelik eşya dışında alışveriş yapmadığımız için pazarı görüp, gezip, çıktık:) Güzel, otantik bir yer.


5- Kervansaray (Corral del Carbon): Yalnızca avludan bakıp, fotoğraf çekip, yolumuza devam ettik.


6- Mirador de San Nicolas: El Hamra fotoğraflarının en çok çekildiği yer burası sanırım. Saray manzarası şahane. Uzun süre burada vakit geçirdik. Mutlaka uğrayın. Albaicin bölgesinde bulunuyor.



7- Sacromonte: Biz bu bölgeyi çok beğendik. Nedendir bilmiyoruz ama biz gezerken sokaklar bayağı boştu. Akşamları Flamenko gösterileri için kalabalık oluyor. Mağaraları ile meşhur, ayrıca bu mağaralarda yaşayan hippilerin de dünya üzerinde merak uyandırdığını söyleyebilirim.


8- Albaicin: El Hamra'nın karşı tepesi. Bu mahalle dar sokakları, eski evleri ve muhteşem El Hamra Saray manzarası ile Granada'nın en önemli atraksiyonlarından bir tanesi. Yukarılardan aşağıya doğru indiğinizde yol sizi Carrera del Darro isimli harika bir caddeye çıkaracak. Biz buraya bayıldık. Kafanızı ne zaman kaldırsanız El Hamra Sarayı'nı görüyorsunuz. Ayrıca Darro Caddesi'nde görmek isterseniz 'Arabic' El Banuelo ve Al Andulus Granada hamamları bulunuyor. Bu bölgede otantik Arap ürünleri satan bir de Elvira Sokağı yer alıyor.



9- Flamenko: Biz tercihimizi kaya içindeki orijinal atmosferi ile meşhur Los Tarantos ve iyi yorumlar alan La Alborea'dan yana kullandık. Bayağı turistik gösterilerdi ama güzeldi. Biz flamenkoyu çok seviyoruz.


Bunların dışında Katedral etrafında bulunan trafiğe kapalı sokaklar, Plaza de Bib-Rambla gibi irili ufaklı birçok meydan, yan yana restaurantları ile Navas Sokağı, alışveriş için ve ana caddesi gibi gözüken Reyes Catolicos ve Via de Colon caddeleri, mutlaka yürürken geçeceğiniz tarihi Plaza Nuevo ve biraz daha uzakta olan San Jeronimo Manastırı gördüğümüz ve tavsiye edeceğimiz diğer yerler. Bu geniş Endülüs kültürünü en iyi hissettiğimiz yer bizce Granada oldu. Tapas kültürünün de en iyi işlediği kent burasıydı. Bir bira sipariş edin, bir tapas bedava gelsin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder