16 Şubat 2018 Cuma

Cordoba

Cordoba'ya Sevilla gezimiz sonrasında akşam vardık. Sevilla Cordoba arası hızlı tren 45 dakika ve kişi başı 22.45 € tuttu. Sakin bir şehir olduğunu hissettik. Sokaklar çoğunlukla boştu. Işıklandırılmış cami manzarası harikaydı. Etrafta gezmeye başlayınca şehrin gerçekten çok etkileyici olduğunu gördük. Açıkçası Cordoba bizi tahmin ettiğimizden çok daha fazla etkiledi. Sokakları çok güzeldi.


Bizim gözümüzden Cordoba;

1- Kurtuba Cami: İspanya'nın Cordoba şehrinde sonradan kiliseye çevrilmiş olan camidir. Endülüs Emevilerinin başkenti Kurtuba'da 600 cami vardır. Bu camilerin en anıtsal ve ihtişamlısı Kurtuba Camii'dir. Vadil -Kebir nehri kenarındaki caminin temelini 786'da I. Abdurrahman atmıştır. 1984 yılında Kurtuba Cami UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Dünyadaki en fazla sütuna sahip olan mabet Kurtuba Camii'dir (Vikipedi).
Sanırım Cordoba'yı Cordoba yapan en önemli yapı. Hem cami hem de kiliseyi bir arada barındıran cami tek kelimeyle muhteşem. Gezerken çok etkilendik. Yalnızca Kurtuba Cami'si için bile Cordoba'ya gelinir.
Bu arada normalde giriş 10 € ancak sabah 8.30'dan itibaren içeriye ücretsiz alıyorlar ve açılış olan 10'a kadar, görevlinin çıkış uyarısına kadar da içeride kalabiliyorsunuz. Tek problem kiliseyi net görememek. Sormadık ama eminiz ücret ödeyerek giriş yapılırken açıyorlardır.



2- Saat Kulesi: Cordoba Camisi'nin minaresi olan bu kuleye çıkmanızı öneririz. Caminin büyüklüğünü görmeniz açısından çok iyi olur. Tabii Cordoba manzarası da son derece güzel. Giriş 2 € ve yarım saatte bir belli bir sayıda insan alıyorlar. Adınızı camiye girişten önce listeye yazdırmanızı öneririz.


3- Kraliyet Sarayı (Alcazar De Los Cristianos): Güzel bir saray ama özellikle bahçesini görmek için uğramalısınız. Giriş 4.5 €.


4- Yahudi Mahallesi: Kordoba Camisi'ne oldukça yakın olan turistik, dar sokaklı eski bir mahalle. Burada ayrıca bir sinagog ve Casa De Sefarad Müzesi (4 €) bulunuyor.


5- Corredera Meydanı: Çok büyük ve güzel bir meydan. Biraz daha gerisinde Tendillas Meydanı bulunuyor. Nehir ve Cami bölgesi daha turistik iken, yukarı yürüyerek ulaşabileceğiniz bu bölgelerde daha çok günlük hayatını sürdüren halkı gözlemleyebilirsiniz.


6- Viana Sarayı: Aslında bir rezidans. 14 güzel bahçesi ve bir müzesi var. Sadece bahçeler giriş 5 €. Çarşambaları 2 ile 5 arası ücretsiz.


7- Plaza Del Potro: Don Kişot'ta bahsi geçmesiyle meşhur olmuş bir meydan (Wikipedia). Sanat müzeleri de bu meydanda bulunuyor.


8-  Flamenko Gösterisi: Buralara gelip de flamenko gösterisi izlemeden dönmek olmaz. Biz de El Cardenal'i tercih ettik. Zaman ayırıp mutlaka izlemenizi öneririz.


9- Roma Köprüsü: Guadalquivir nehri üstünde M.Ö. 1. yüzyılın başlarında inşa edilmiş, Güney İspanya Endülüs'teki Cordoba kentinin tarihi merkezinde bir köprüdür fakat o zamandan beri çeşitli zamanlarda yeniden inşa edilmiştir (Wikipedia).
Şehrin dokusuyla müthiş uyumlu bir köprü. Gerçekten çok etkileyici. Hemen güney girişinde ise at nalı şeklindeki Calahorra Kulesi bulunuyor.



10- Calleja De Las Flores: Binalara saksılar ile çiçekleri koymuşlar. Sokağın ucundan da saat kulesinin ucu gözüküyor. Bu görüntüsüyle turistik olmuş bir sokak. Bir girip bakabilirsiniz.


11- Medinetü'z Zehra Sarayı: Cordoba'nın 10 km dışında bulunan bu saray Cordoba'nın diğer önemli atraksiyonlarından birisidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder