23 Ocak 2018 Salı

Podgorica

Karadağ'ın başkenti olan Podgorica genelde turistler tarafından pek tercih edilen bir yer değil. Hatta Budva'da otel sahibi Podgorica'da 1 gece kalacağımızı duyunca neden Budva'da kalmak yerine gidiyorsunuz diyerek bu durumu gereksiz bulduğunu ifade etmişti. Biz de buralara gelmişken ve uçağımızda buradan kalkarken, başkente de zaman ayıralım istedik.
Çoğu yerde yazdığı gibi Podgorica'da çok fazla gezilecek bir yer yok ama görülmeyi de hak ediyor açıkçası.

Bizim gözümüzden Podgorica;

1- Aziz George Kilisesi: Bu küçük Ortodoks Kilisesi şehrin en eskisi (https://www.lonelyplanet.com/montenegro/podgorica/attractions/st-georges-church/a/poi-sig/1342809/360160). 

Kesinlikle görülmeyi hak eden bir kilise. Eski freskleri bulunuyor.



2- Saat Kulesi: 2. Dünya Savaşı'nda Podgorica'nın bombalanmasından sağ kurtulan az sayıdaki Osmanlı simgelerinden biridir. Saat Kulesi 1667 yılında Pogorica'nın önde gelen vatandaşı olan Adzi Pasa Osmanagic tarafından yaptırılmıştır (Wikipedia).

Şansımıza bakımda olan saat kulesini ne yazık ki net bir şekilde göremedik. Kule Stara Varos'a çok yakın.


3- Stara Varos: StaraVaros Karadağ Podgorica'da bir Osmanlı mahallesi. 15. ve 19. yüzyıl arasında burası şehrin çekirdeğiydi. Mahallenin büyük bir kısmı 2. Dünya Savaşı'nda Podgorica'nın bombalanması sırasında hasar gördü veya yok edildi yine de bazı yapılar ve anıtlar geriye kaldı (Wikipedia).

Burası sanırım Podgorica'de en çok keyif aldığımız yer oldu. Eski bir Osmanlı mahallesi diyebiliriz. Bizim orada olduğumuz zaman sokaklarda hiç kimse yoktu. Bizden başka turist olmamasının yanı sıra yerel halktan da en fazla 1-2 kişi gördük. Biz de bu sakinlikten faydalanarak bu güzel bölgeyi keyifle gezdik. Bölgede aynı zamanda Doganjska ve Osmanagic isminde 2 cami yer alıyor. Bir de merdiven bölgesi var. Burası nehre daha yakın bir yer. Manzaranın keyfine çıkartabileceğiniz bir bölge.

Osmanagic Cami: 18. yüzyıldan gelen bu cami, en etkileyicisi. 2011 yılında (Türk yardımları ile) güzel bir şekilde restore edildi (https://www.lonelyplanet.com/montenegro/podgorica/attractions/osmanagic-mosque/a/poi-sig/1335697/360160).




Doganjska Cami: 15. yüzyıldan kalma cami (https://www.adriaticdmc.hr/podgorica-d11).




Evleri gezmeye devam ettiğinizde yol sizi nehir ve yeşillik manzarasına getiriyor.


Burada aynı zamanda Osmanlı'dan kalan Ribnica Kale kalıntılarını ve Adzi Paşa Köprüsü'nü görebilirsiniz.


4- İsa'nın Dirilişi Katedrali: Yaklaşık 14.000 metrekarelik kilisenin inşaatı 1993 yılında Predrag Ristic tasarımı ile başladı. Kutsama din özgürlüğü konusunda Milan Fermanı'nın 1700. yıldönümü  vesilesi ile 7 Ekim 2013'de gerçekleşti (Wikipedia).

Genelde hep eski kiliselerin sanat açısından çok daha başarılı olduğunu düşünüyorduk. Hatta yeni kilise yapılsa artık kimsenin bu kadar sanatla ilgilenmeyeceğini, insanoğlunun bu konuda tembelleştiğini düşünürdük. Ama bu kilise bizi şaşırttı. Yeni olmasına rağmen içi çok güzel. Fazlasıyla resim bulunuyor. Görmenizi öneririz.




5- Petrovic Njegos Heykeli: Bir Karadağ devlet şefi, Karadağ Ortodoks Kilisesi piskoposu ve en büyük Karadağlı yazar ve filozoflardan biriydi (Vikipedi).

Açıkçası bu yapıyı özellikle arayıp bulmadık, gezerken karşımıza çıktı.


6- Vladimir Vysockij Heykeli: Rus şarkıcı, şair ve aktör (Vikipedi).

Milenyum Köprüsü'nün çok yakınında bulunan bu heykel dikkatinizi çekecektir.


7- Milenyum Köprüsü: 13 Temmuz 2005'de Karadağ'ın ulusal günü açılmıştır (Wikipedia).

Aslında başka şehirde çok ilgi çekmeyecek olan bu köprü, Podgorica'de çok fazla yer olmadığı için görülecekler listesinin ilk sıralarında yer alıyor.


8- Hercegovacka Caddesi: Şehrin alışveriş ve ana caddesi diyebiliriz. Ancak insanda hayal kırıklığı yaratıyor açıkçası, çok kısa bir cadde. Podgorica'nin çoğu şehirde olan ferah bir ana caddesi yok ne yazık ki.


9- Njgoseva & Bokeka Caddeleri: Hercegovacka'nın orada bulunan barların yer aldığı keyifli  caddeler. Akşam güzel vakit geçirebilirsiniz ama fazla bir şey beklemeyin, vasat yerler.


10- Cumhuriyet Meydanı: Pek bir özelliği olmayan meydan diyebiliriz:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder