18 Ocak 2018 Perşembe

Budva

Karadağ'ın diğer güzel bir şehri de Budva. Eski şehir küçük ama çok güzel. İpuçlarında da yazdığımız gibi deniz tatili için çok güzel bir yer. Çocuğu olanlar da burada rahat edeceklerdir çünkü çok fazla park mevcut ve 2 kocaman lunapark var. Budva kesinlikle görülmeyi hak eden bir yer. Hatta ileride bu fiyatlarla tatil yapmak zor olabilir. Balkanların yükselen yıldızı desek yanlış olmaz. Dikkatimizi çeken diğer nokta Budva'da yabancı turistten çok yerli turistin olması. Özellikle gece eğlencesi yoğun olduğu için genç nüfus fazlalıkta.
Budva'ya ise Kotor'dan 3,5 €'ya otobüsle geldik. Schengen Vizemizin 'Duration of Stay' günü kalmadığı için Adriyatik turumuzun son 8 gününü vizesiz olan bu güzel tatil yöresine ayırdık. Euro kuru ucuz olsa 'hiç düşünmeyin, siz de uzun bir tatil için burayı düşünün' derim ama işler biraz değişti tabii, zira biz gittiğimizde maliyetler gayet makuldü.

Gelelim bizim gözümüzden Budva'ya;

1- Obala Caddesi: Plajlara paralel olan bu cadde sağlı sollu dükkanlar ve gece kulüpleri ile dolu. Gece kulüpleri açık mekanlar olduğu için müzikleri rahatça dinleyebiliyorsunuz. Lunaparklar oldukça eğlenceli ve kızımızın favori mekanı oldular. Ayrıca birçok sokak yemeği yapan yer var.
Caddenin ucu 'Eski Şehir'e bağlanıyor. Tatilciler özellikle akşamları bu caddede yürüyüş yapıyor. Çok keyifli bir yer.


2- Eski Şehir: Yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Budva Beldesinin de merkezidir. Budva şehrinin bulunduğu bölge ülke turizminin merkezi konumundadır. Şehir 2500 yıllık geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir. 1572 yılında Uluç Ali Paşa tarafından Venedikliler'den alınarak Osmanlı topraklarına katılan Budva, Venedik ile 1573 yılında yapılan anlaşma ile bu ülkeye geri verilmiştir. (Vikipedi)
Dar sokakları ve taştan tarihi evleri ile şirin, küçük bir merkez. Yolunuz mutlaka buraya düşecektir.




3- Hisar: Çok etkileyici bir kale değil ama şehri nispeten tepeden görmenin avantajını yaşamak isterseniz, gelmişken bir girebilirsiniz. İçerisinde 1-2 tane küçük müze de var. Giriş 2.5 €.




4- Sur yürüyüşü: Kaleye gelmişken yolumuza devam edip surlardan yürüyelim dedik. Çok mu gerekli derseniz değil ama küçük bir meblağ karşılığında bu turu da yapmış olduk. Giriş 1 €.


5- Dans Eden Kız Heykeli: Mogren Plajı'na giderken karşınıza çıkacak meşhur heykel.


6- Holy Trinity Kilisesi: Etkileyici bir kilise.



7- St. John The Baptist Kilisesi: Budva'nın en büyük kilisesi 12. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş ve 1828'e kadar katolik katedrali olarak hizmet vermiş (https://www.lonelyplanet.com/montenegro/budva/attractions/st-john-the-baptist-s-church/a/poi-sig/1306233/360154).

Budva'nın meşhur kilisesi.


8- Arkeoloji Müzesi: Aynı zamanda Şehir Müzesi olarak da bilinen müze görülmese de olur ama çok zamanınızı almayacağı için uğrayabilirsiniz. Giriş 2 €.



9- Sveti Stefan: İnternetten Budva hatta Karadağ fotoğraflarına bakarsanız karşınıza mutlaka bu güzel yer çıkacaktır. Şehir merkezinden yaklaşık 30 dakikalık mesafede yer alan bu adaya şehir içi belediye otobüsü ile 1,5 €'ya gittik. Birçok plaja uğradığı için otobüs çok kalabalık olabiliyor. Belki de yolun uzun olmasının nedeni de bu olabilir. Sanırız araçla daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Manzara olarak harika bir yer. Ada şu anda lüks ve oldukça pahalı bir otel olarak kullanılıyor. Küçük olan plajın yalnızca otel misafirlerine ait olduğunu öğrendik. Kapıdaki yetkililer 20 € kaşılığında adayı gezebileceğimizi ancak sınırlı sayıda kişi aldıklarını ve o gün için kapasitenin dolduğunu söylediler.  Bu nedenle gezemedik ama çevresindeki harika plajda ada manzarası eşliğinde keyif yaptık. Eğer gezmek isterseniz otobüsten iner inmez hemen listeye adınızı yazdırmanızı öneririz.

Adanın tarihi ile ilgili bilgiye internetten ulaşabilirsiniz. Uzun olduğu için buraya yazmadım.



10- Sveti Nikola Adası: Resmen ruhumuz burada kaldı diyebiliriz. Bir günümüzü buraya ayırdık. Harika bir denizi var, zaten adanın diğer adı da Hawaii adası. Tek problem taşlık olması, aslında ücret karşılığı şezlong alabiliyorsunuz ama biz havluyu taşa sererek takıldık, oturmak biraz eziyet oldu tabi ama hiç sorun değil, inanın bu güzel adaya bayılacaksınız. Şnorkel için çok ideal bir yer. Limana yakın yerden kalkan tekneler ile gidiş geliş 3 € karşılığında ulaşılıyor.



11- Podostrog Manastırı: Yolu biraz uzun ve sıcakta yürümek zor oluyor ama burayı görmenizi tavsiye ederiz. Gördüğümüz diğer manastırlardan çok farklıydı çünkü burası yaşayan bir manastırdı. İçeride günlük işlerine devam eden insanları görebiliyorsunuz. Bizim için gerçekten değişik bir deneyim oldu.



Plajlar;

Budva deniz ve plaj konusunda çok başarılı. Yaz tatilinizi gönül rahatlığıyla burada geçirebilirsiniz. O kadar çok plaj var ki uzun süre kalmamıza rağmen gidemediklerimiz oldu maalesef. İsterseniz ücret karşılığında şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Biz tatil başında şemsiye aldık. Şezlong olayına da hiç girmedik. Çok konforlu olmasa da havlularımızı kuma sermeyi tercih ettik.
Plajlarla ilgili bir harita aşağıda yer almakta.


(http://www.rivijera.net/en/beaches.htm)

Gittiğimiz plajlar şu şekilde;

1- Budva Merkez: Merkezde restaurantlarla dip dibe olmasına rağmen gayet temiz bir denize sahip uzun bir plaj var. Bir nevi Marmaris gibi diyebiliriz (gerçi Marmaris'in merkezindeki deniz ne yazık ki gün geçtikçe kirleniyor). Zamanınız yoksa uzak yerlere gitmeden burada da deniz keyfi yapabilirsiniz.


2- Sveti Stefan ve Sveti Nikola: Yukarıda anlattığım için tekrar yazmıyorum ama kesinlikle görülmeye değer yerler.


3- Ricardova Glava: Hemen merkezde yer alan bu plaj oldukça kalabalık, uzaklaşmak istemeyenler için ideal.


4- Marina Plajı: Kulübün hemen yanında yer alan bu plaj biraz dar ve bize çok temiz gelmedi açıkçası (rüzgardan da olabilir). Bir gir çık yapılabilir belki ama daha güzel plajlar olduğu için burada vakit geçirmeye gerek yok.


5- Mogren Plajı: Birbirlerine taştan oluşmuş bir tünel ile geçiş yapılabilen 2 plajdan oluşmakta. Merkeze çok yakın, tüneli oluşturan taşlar da çok güzel. Kumsal ve deniz harika, tek sorun küçük bir plaj olduğu için çok kalabalık olabiliyor. Dans eden kız heykelinden yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.


6- Slovenska Plajı: Uzun ve çok güzel bir plaj. Özellikle yukarıdan harika gözüküyor. Kumsal ve deniz her yerde olduğu gibi çok güzel. Geniş bir plaj olduğu için kalabalığı çok hissetmiyorsunuz.


7- Becici Plajı: Budva'nın ana plajlarından biri, uzun bir plaj. Çok güzel ama Petrovac gibi burası da kalabalık. Plaj çevresinde vakit geçirebilirsiniz. Gidiş 1 €.


8- Jaz Plajı: Merkeze biraz mesafesi olan Jaz Plajı da Budva'nın önemli plajlarından biri. Uğramanızı tavsiye ederiz. Gidiş 1 €. Jaz'ın biraz ilerisinde bir diğer bilinen plaj olan Ploce bulunuyor.


10- Kamenovo Plajı: Burası da çok güzel bir plaj. Uğramanızı tavsiye ederiz. Becici plajının sonundan buraya bağlanan bir yaya tüneli mevcut.


11- Petrovac Plajı: Budva'nın diğer meşhur plajı. Kumsal da deniz de çok güzel ama çok kalabalık bir yer. Plajın çevresinde yemek yiyebileceğiniz ya da bir şeyler içebileceğiniz yerler var. Burası küçük bir kasaba gibi aslında. Keyfile zaman geçirebilirsiniz. Gidiş 2 €.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder