3 Şubat 2018 Cumartesi

Porto

Portekiz görmek istediğimiz ülkelerin başında geliyordu. Okuduğumuz yazılarda da Porto ve Lizbon'un görülmeye değer, harika yerler olduğu yazıyordu. Biz de katılıyoruz ancak nedendir bilmem belki de beklentimizin yüksek olmasından kaynaklı Portekiz'i tam olarak hayal ettiğimiz gibi bulamadığımızı itiraf etmek isterim. Belki de şehirlerin çok yokuşlu olması bizi biraz olumsuz etkilemiş olabilir:) Ancak Lizbon mu Porto mu derseniz, panoramik açıdan Porto (nehir kenarından şehir manzarası harikaydı), takılma ve gece hayatı açısından Lizbon diyebiliriz.

Porto'da gezdiğimiz yerler şu şekilde;

1- Douro Nehri Kenarı: Bu şehrin kalbi Douro Nehri ve bu nehrin iki kenarında yürüyüş yapmak ve şehrin muhteşem panoramasını seyretmek inanılmaz keyifli. Riberia kısmı bir yakası, öbür yakası ise komple dünyaca meşhur şarap fabrikalarının olduğu bölge. En güzel görüntüyü de fabrikaların olduğu yakadan alıyorsunuz. Biz bu bölgeyi çok beğendik. Yapışık nizam evlerin görüntüsü çok güzel. Burası için Porto'nun en güzel bölgesi desek yanlış olmaz sanırım.




2- I. Dom Luis Köprüsü: Açıkçası köprü tek başına görsel açıdan çok güzel değil ama şehirle birlikte hoş bir görüntü sunuyor, şehrin ikonu. Ancak asıl güzel olan köprü üzerinden Porto manzarası. Bakmaya doyamıyor insan. Köprü akşamları da çok güzel gözüküyor. Köprüden hem alttan hem yukarıdan geçmenizi öneririz, ikisi de ayrı güzel. Üst tarafın geçişi Porto Katedrali'nden yakın.



3- Clerigos Kilisesi: Barok bir kilisedir. Kilisenin inşası 1732'de başladı, 1750'de bitirildi (Wikipedia).
Porto'nun meşhur kiliselerinden biri. Güzel bir kilise. Kuleye çıkıp harika Porto manzarasını izleyebilirsiniz. Giriş 5 €.




4- Bolsa Sarayı: Saray 19. yüzyılda kentin Ticaret Derneği (Associaçao Comercial do Porto) tarafından Neoklasik tarzda inşa edilmiştir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiştir (Wikipedia).
Rehber eşliğinde gezdiğimiz saray göz alıcıydı, biz çok beğendik. Özellikle Arap Salonu son derece etkileyiciydi. Bu güzel sarayı görmenizi öneririz. Giriş 9 €.



5- Sao Francisco Kilisesi: Porto'nun mutlaka görülmesi gereken kiliselerinin başında geliyor. İç mimarisi çok göz alıcı. Bolsa Sarayı'nın yanında. Giriş 4 €.



6- Porto Katedrali: Roma Katolik kilisesidir. Kentin en eski anıtlarından biridir ve en önemli yerel Romanesk anıtlardan biridir (Wikipedia).
Porto Katedrali görülmesi gereken yerlerden biri. Dışı çok etkileyici olmasa da içi çok gösterişli. İnsanın çok sık karşısına çıkmayan ama Porto'da sıkça bulabileceğiniz seramiklerle donatılmış bu kiliseyi çok beğeneceksiniz. Katedral bedava, manastır kısmının girişi 3 €. Hemen yanında Episcopal Saray'ı bulunuyor. Girişi 5 €.




7- Sao Bento Tren İstasyonu: Tren istasyonu duvarlarında yer alan çiniler ile meşhur. Gerçekten güzel bir istasyon. Biz de görüp, fotoğrafını çekip, yolumuza devam ettik.


8- Liberdade Meydanı: Şehrin önemli meydanlarından biri olan Liberdade Meydanı güzel ve geniş bir meydan. Askeri araçların sergilendiği bir dönemde oradaydık. O yüzden meydan bayağı kalabalıktı.


9- Monastery of Serra do Pilar: I. Dom Luis Köprüsü'nün ucunda yer alan manastır uzaktan hemen dikkat çekiyor. Biz de bahçesinde biraz vakit geçirdikten sonra yolumuza devam ettik. Burasının ve köprünün hemen çıkışındaki seyir terasının manzarası hayli başarılı.



10- Kitapçı Dükkanı (Livraria Lello e Irmao): 1906 yılında Livraria Lello resmi olarak açılmış (Wikipedia).
Buraya bazı yerlerde Sahaflar Çarşısı demişler, bizim de Sahaflar Çarşısı denilince aklımıza ilk olarak büyük bir çarşı ile karşılaşacağımız gelmişti. Hatta böyle bir yer aradık ancak bulamadık tabii. Sonra gördüğümüz bir kapının önündeki yoğunluktan aradığımız yerin orası olduğunu anladık. Meğer burası orta büyüklükte bir dükkanmış. Güzel mi güzel kesinlikle ama biz daha farklı bir yer hayal etmiştik, merdivenleri orijinal, onun dışında bildiğiniz kitapçı diyebiliriz. Bir de girişinde 4 € ödüyorsunuz, bir kitap alırsanız düşüyorlar o parayı. Ama gerçekten girmeye gerek yok kapının önünden içini çok rahatlıkla görebiliyorsunuz.


11- Carmo ve Carmelitas Kiliseleri: Hemen üniversitenin karşısında bitişik iki kilise. Dikkatimizi en çok çeken özelliği binanın yan tarafındaki dış yüzeyde yer alan seramikler oldu, gerçekten çok güzel.



12- Vitoria Tepesi: Bizim gözlemlediğimiz; şehrin bir tepesi Porto Katedrali'nin olduğu Se, bir tepesi Clerigos, öbür tepesi de Vitoria. Buradan da Porto'nun başka bir açıdan manzarasına bakıyorsunuz. Birkaç kilise ve seyir yeri var.


13- Bolhao Pazar: Güzel bir pazardı, hızlıca gezip çıktık. Vaktiniz olur ise siz de şöyle bir bakıp çıkabilirsiniz.


14- Şarap Mahzen Gezisi: Douro Vadisi'nde yetişen üzümlerden yapılan şarap dünyanın en iyi şaraplarından biri olarak gösteriliyor. Bu vadi şehre uzak ama üreticiler ve mahzenler merkezde. Şarap mahzenlerinin bulunduğu yerlerin hemen hemen hepsi nehrin karşı tarafında. Biz de bu kadar gelmişken meşhur Porto şarapları hakkında bilgi almak istedik. Tercih ettiğimiz firma Taylor's Port oldu. Bizim için çok güzel bir tecrübeydi. Böyle bir üretim alanına daha önce girmemiştik, bira fabrikalarını genelde geziyoruz ama şarap ilk oldu. Çok güzel sunumlarla şarap yapımı konusunda misafirlere son derece güzel bilgiler veren, harika bir gezi. Mahzeni audio'larla kendiniz geziyorsunuz, Giriş 12 €. İlginiz varsa ziyaret etmenizi öneririz, kesinlikle pişman olmazsınız. Hatta ilgi durumunuza göre işi bir adım daha öteye taşıyıp Douro Vadisi'nde şarap tadım turlarına katılabilirsiniz.


15- Saint Ildefonso Kilisesi: Burası da otelimize yakın, gene seramik kaplamalı gördüğümüz diğer bir kiliseydi.


Bunların dışında; bizim tercih etmediğimiz modern sanat müzesi Serralves ve Porto'nun Dragao Stadyum'u da diğer atraksiyonlar. 

Bizce Porto'nun en güzel yanı yokuşlu yapısından dolayı yakalanan fotoğraf kareleri. Bolca yürüyüş yaparak sokaklarını gezdik. Rua de Santa Catarina, Rua Das Flores, geceleri Rua Da Galeria de Paris ilgimizi çeken diğer sokaklar oldu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder