12 Aralık 2017 Salı

Zagreb

Zagreb Hırvatistan'daki ilk durağımızdı. Burada 1 gece kaldıktan sonra Split'e geçtik. Zagreb görece büyük bir şehir ancak 2 gün gezmek için yeterli.

Ljubjana'dan Zagreb'e beş tren seferi bulunuyor. http://www.slo-zeleznice.si/en/passenger-transport/travelling-abroad/croatia/zagreb . Dobova'da duruyorsunuz, trenin içinde pasaport kontrolü yapılıyor, daha sonra Zagreb'e devam ediyorsunuz. Bilet tek yön 9 €.

Bizim gezdiğimiz yerler şu şekilde;

1- Ban Jelacic Meydanı: Meydandaki binaların çoğu 19. yüzyıldan kalmış. Biedermaier'den Art Nouveau'ya ve Post-Modernizme kadar çeşitli mimari üsluplar sergiliyor. Eskiden meydan Zagreb'in ana pazarıymış. Ban Josip Jelacic heykeli ise Avusturyalı heykeltraş Anton Fernkorn'un eseridir (http://www.infozagreb.hr/explore-zagreb/attractions/squares/ban-jelacic-square).
Zagreb'in en meşhur meydanı. Büyük bir meydan ve kalabalık.


2- Zagreb Katedrali: Zagreb'de bir 'katolik kilisesi'dir. Meryem'in göğe kabulüne; Macaristan kralları I. Ladislaus ve Aziz Stephen'e adanmıştır. Neo-gotik tarzda bir yapıdır. Zagreb'in en yüksek binalarından birisidir. İlk defa 1093'te inşa edilmeye başlayan yapı, 1242'de Moğol istilaları yüzünden hasar görmüştür. 15. yüzyılda Osmanlılar'ın Bosna ve Hırvatistan'ı fethinden sonra katedralin etrafına tahkimat duvarları yapılmıştır. Bu duvarların bir kısmı günümüze kadar gelebilmiş. 17. yüzyılda binanın güney cephesine bir gözetleme kulesi yapılmış ve Osmanlı tehdidine karşı askeri amaçla kullanılmıştır. Katedral 1880 Zagreb depreminde büyük hasar görmüş, Mimar Hermann Bolle tarafından restore edilerek bugünkü haline gelmiştir. Bu restorasyon sırasında batı cepheye 108 m. yüksekliğinde iki kule yapılmıştır (Vikipedi).
Çok haşmetli ve güzel bir kilise. Görmeden geçmemekte fayda var açıkçası...En önemli turistik noktası diyebiliriz.



3- Dolac Market: Merkezden yukarıya doğru çıkan merdivenleri takip ettiğinizde çok hoş bir pazar yerine geliyorsunuz. Geniş bir alana yayılmış olan bu güzel pazarda vakit geçirmek oldukça keyifli.


4- Tkalciceva Caddesi: Bir çok restaurant ve cafenin bulunduğu çok güzel bir sokak. Gezerken keyif alacaksınız.


5- Gric Tüneli: Zagreb kent merkezinde tünele adını veren Gric tarihi bölgesinin altında (Gradec veya Gornji Grad olarak da adlandırılır) yer alan yaya tüneli. Tünel batıda Mesnicka Caddesi ve doğuda Stjepan Radic Caddesine doğru iki geçiş yolu ile bağlanan merkez bir holden ve güneye uzanan dört geçiş yolundan oluşur. İkinci Dünya Savaşı sırasında Ustase hükümeti tarafından hem bomba sığınağı hem gezinti yeri olarak yapıldı fakat savaş sonrasında hızlı bir şekilde harap oldu ve terk edildi. Tünel 1990'larda yenilenerek Hırvat Kurtuluş Savaşı sırasında barınak olarak kullanıldı. 2016'da tünelin biçimi değiştirildi ve halka açıldı, turistik atraksiyonlardan biri ve bunun yanında bazı kültürel olaylara ev sahipliği yapmaktadır (Wikipedia).
Görmenizi öneririz.


6-  Eski Şehir: Merkezde tepede kalan kısım eski şehir olarak geçiyor. Buraya füniküler ile veya yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Ufak bir tepe olması sebebiyle yürüyerek çıkmanızı öneririz. St. Mark, Lotrscak Kulesi, Kırık Kalpler Müzesi, Dvori Müzesi gibi önemli birçok atraksiyonu barındırması sebebiyle şehrin en önemli cazibe merkezi. Ayrıca St. Cathrine Kilisesi ve Divori Müzesi yanında Zagreb Kilisesi'ni gören çok güzel bir seyir terası bulunuyor.



7-  St. Mark Kilisesi: Renkli St. Mark kilisesi Zagreb'in en eski binalarından ve sembollerinden biridir. 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise 19. yüzyılın ikinci yarısında Viyanalı mimarlar Friedrich Schmidt ve Hermann Bolle'in tasarımlarına dayanılarak etraflıca yeniden inşa edildi. 20. yüzyılın ilk yarısında başka bir yeniden yapılanmaya uğradı. O zaman kilise mihrabı ünlü heykeltraş Ivan Mestrovic'in eserleriyle süslenirken, tanınmış ressam Jozo Kljakoviç (1888-1969) duvarlarını boyadı (http://www.infozagreb.hr/explore-zagreb/attractions/architectural-monuments/st-marks-church).
Eski Şehirde yer alan bu güzel kilise Zagreb'in önemli noktalarından biri. Çatısı çok ilgi çekici, güzel bir kilise. Farklı olduğu için mutlaka görmenizi öneririz.


8- Lotrscak Kulesi: St. Mark Kilisesi'ne yakın bir konumda bulunan bu kule de görülmesi gereken yerlerden biri. Kule çok uzun değil, o yüzden geniş bir açı sunmuyor, gene de yukarıdan Zagreb manzarası için fena bir nokta değil. Fünikülerin çıkış yeri burası ayrıca. Bunların yanında her gün saat 12'de top atışı yapılıyor. Giriş 20 Kn.
Tarihi 13. yüzyıla giden kule Gradec şehir duvarının güney kapısını korumak için yapılmıştır (Wikipedia)




9- Kırık Kalpler Müzesi: Müze kulenin yakınında yer alıyor. Burayı görmenizi öneririz, çok etkiledi bizi. Çünkü kolay kolay karşılaşabileceğiniz bir müze değil. Biten ilişkilere ait eşyaların sergilendiği bu müzede aynı zamanda her eşyanın yanında yaşananların özet yazısı da yer alıyor. Bu yazıyı okuyarak sergilenen eşyanın o kişi için önemini anlıyorsunuz. Hepsini detaylı okumak isterseniz uzun zaman alabilecek duygusal bir müze. Giriş 40 Kn.


10- Gallery Klovicevi Dvori: Kırık Kalpler Müzesi ve kulenin yakınlarında yer alan bu müzeyi de gezmek istedik ancak ne yazık ki o dönem için sergi olmadığını söylediler.


11- The Croatian Museum of Naive Art: Gene eski şehirde yer alan, gezdiğimiz diğer bir müze. Çok ilgi çekici ve güzel bir müze, görmenizi tavsiye ederiz.
Naive Art bir 20. yy akımı (http://all-art.org/art_20th_century/modern_art/Naive%20art1.htm).


12- St. Catherine's Kilisesi: Dvori Müzesi'nin yanında bulunan mütevazi bir kilise.


13- Mimara Müzesi: Balkanlarda gördüğümüz en değerli koleksiyon buradaydı, oldukça şaşırttı bizi. Kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor. Birçok farklı koleksiyonu barındıran büyük bir müze olduğu için zamanınızı alabilir. Giriş 40 Kn.




14- Arts and Crafts Museum: Gezmedik ama diğer önemli müzelerinden biri.


15- Ulusal Tiyatro: Çok güzel ve etkileyici bir yapı. İçi hakkında da yorum yapabilmeyi çok isterdik açıkçası.


16- Arkeoloji Müzesi: Büyük ve çok başarılı bir müze. Mısır eserleri görülmeye değer. Burayı da gezmeden Zagreb gezimizi bitirmek istemedik. Giriş 30 Kn.



17- Maksimir Park ve Zagreb Hayvanat Bahçesi: Diğer bir durağımız da park ve hayvanat bahçesi oldu. Keyifli zaman geçirdik, ama mutlaka uğrayın diyemeyiz tabii:) Giriş 30 Kn. Otobüsle gidebiliyorsunuz.



18- Stone Gate: Taş Kapı, bir zamanlar eski şehir Gradec şehir duvarlarının bir parçası olan Yukarı Şehir'de bulunan önemli turistik yerlerinden biridir. İlk olarak 1429'da bahsedilmesine rağmen, 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Şehrin uzun tarihi boyunca birçok rekonstrüksiyondan geçirilmiş ve bir defadan fazla harap olmuştur. 31 Mayıs 1731'de yangın Gradec'in çoğunu yok etmiş ve bütün evleri yakmıştı. O sıralarda Gate mucizevi şekilde yangından hasar görmemiş olan 'Mother of God' tablosunu sergiledi. Olayı anmak için minnettar vatandaşlar eski Taş Kapı'nın kemerinin içinde bir şapel inşa ettiler. 'Mother of God' tablosunu barındıran şapel; o zamandan beri Zagreb'in en büyük türbesi haline gelmiştir. Mum yakmaya gelen ve onları koruduğu için 'Lady'e teşekkür eden insanlar tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor. (http://citypal.me/zagreb-sights-kamenita-vrata/).

Değişik bir yer, görülmeye değer. 


19- Ilıca Caddesi: Otelimizin de bulunduğu bu uzun cadde Zagreb'in meşhur caddelerinden biri. Çok ilgi çekici bir şey yok ama uğrayabilirsiniz. Alışveriş caddesi diyebiliriz.


Gene girmediğimiz birkaç yer daha bulunuyor. Bunlardan biri Art Pavilion, bir diğeri Nikola Tesla Teknoloji Müzesi, açıkçası zamanımız yetmedi. Bunların dışında Etnografya, Strossmayer Old Masters ve Modern Gallery ilgimizi çekmedi, bir sürü müze var, haliyle birilerini elemeniz gerekiyor. Bir de şehre yakın, nefes alınacak ve halkın oldukça rağbet ettiğini duyduğumuz Jarun Gölü bulunuyor. Buraya gitmek isterdik ancak yetişmedi. Daha küçük bir göl olan Bundek Park ise diğer bir parkı. Çalıştığım şirket olan TAV'ın işletmecisi olduğu havalimanının çelik konstrüksiyonu diğer dikkatimi çeken şey oldu. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder