16 Kasım 2017 Perşembe

Lviv

Ukrayna gezimizin ucuz uçak bileti ile beraber çıkış noktasının Lviv olduğunu söyleyebiliriz, sonra Kiev'e ve en son Kharkiv'e gittik. Lviv'in fotoğraflarına bakınca çok güzel bir yer olduğunu düşündük, schengen vizemizin de süresi bittiği için Ukrayna'ya gitmeye karar verdik. Kharkiv'e gitmemizin nedeni de dönüş için ucuz uçak bileti bulmuş olmamızdı. Ama bu bahaneyle bir şehir daha görmüş olduk.

Lviv genel olarak bir Avrupa şehrini aratmıyor açıkçası. Zaten Polonya sınırına da oldukça yakın. Gezmesi kolay, temiz ve insanları da sıcak olan güzel bir yer. Uçaktan indikten sonra otobüs ile şehir merkezine yakın bir yere 5 Uah'a gittik. Sonra yürüyerek meydana ulaştık.

Lviv'de gezdiğimiz yerler;

1- Rynok Meydanı: Şehrin en meşhur ve en kalabalık meydanı diyebiliriz. Güzel bir meydan ancak meydanın ortasında yer alan belediye binası meydanın güzelliğini biraz bozmuş yani bize öyle geldi.
Bu geniş meydanda restaurantlar ve cafeler de bolca yer almakta. Biz bayağı bir zaman geçirdik. Şehri yukarıdan görmek isterseniz belediye binasında yer alan kuleye çıkabilirsiniz. Giriş 20 Uah.
Ayrıca meydanda Black House, Lubomirski, Bandinelli, Korniakt Evleri ve Tarih Müzeleri de yer almakta. Biz gezmedik, hepsi ufak tefekti.




2- Latin (Assumption) Katedrali: Latin katedrali geçmiş dönemlerin mimari özelliklerini (Gotik, Rönesans ve Barok) uyumlu bir şekilde birleştiren 14-18. yüzyılın büyük bir anıtını temsil eder. Katedral ortaçağ kentinin merkezi binasıydı (http://lviv.travel/en/trash/historicalplaces/~1479/the-latin-cathedral).
Burası da Lviv'in meşhur katedrallerinden biri. İçi de dışı da çok güzel, görülmeye değer..



3- Ermeni Kilisesi: 1945 yılına kadar Lviv Ermeni Katolik Başpiskoposluğu'nun katedraliydi, 2000 yılından beri Ermeni Apostolik Kilisesi Ukrayna Piskoposluğu katedrali olarak hizmet vermektedir (Wikipedia). 
Kesinlikle görmenizi öneririz. Zaten Lviv gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Kilisenin içi çok etkileyici. 



4- Dominican Kilisesi: Dominican Kilisesi haklı olarak yalnızca Lviv'in değil tüm Avrupa'nın geç barok mimarisinin en iyi anıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Lviv'deki diğer tapınaklarla birlikte UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır (https://discover-ukraine.info/places/western-ukraine/lviv/72).
Lviv'in önemli kiliselerinden biri olan bu kiliseyi görmenizi öneririz. Merkeze yakın mesafede yer aldığı için yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.



5- Dormition Kilisesi: Bu kilise resmen içimizde kaldı diyebiliriz. Ne zaman gitsek hep kapalıydı, resmen hırs yaptık her gün minimum 2 defa uğradık ancak hiçbirinde açık değildi. Yalnızca kapısından içeriye bakabildik.


6- Bernardine Kilisesi: İç mekan 1738-1740 yılları arasında Barok tarzda yenilenmiştir (Wikipedia).
Lviv'in en meşhur kiliselerinden biri de Bernardine Kilisesi. Kilisenin dışı sade iken içi inanılmaz gösterişli.


7- Museum of Folk Architecture (Shevchenskivs'kyi Hai): Bu harika açık hava müzesini mutlaka gezmenizi öneririz. Çok geniş bir alana kurulmuş olan bu müzede geleneksel evlerin örneklerini ve insanların bu dönemdeki yaşayışlarını görebiliyorsunuz. Ayrıca kiliseler de mevcut. Ancak hakkıyla gezmek isterseniz 4-5 saat ayırmanızı öneririz, çok büyük bir kültür parkı. Lychakiv Mezarlığı ile beraber taksiyle ortak bir rota yapılabilir, birbirlerine yakın. Giriş 30 Uah.




8- Lychakiv Mezarlığı: 1787'de Lychakiv Mezarlığı olarak kurulumundan bu yana kentin entellektüel, orta ve üst sınıflarının ana mezarlığı olmuştur (Wikipedia).
Daha önce gitmiş olduğumuz bazı ülkelerde mezarlık gezilerimiz olmuştu. Yani 'mezarlık nasıl turistik bir atraksiyon olmuş' fikri artık bize uzak. Bu mezarlığın da görülmeye değer olduğunu düşünüp yola çıktık. Yürüyerek mi gitsek acaba diye düşündük ancak küçük kızımız kucakta taşınmayı sık sık talep ettiği için pek kullanmayı sevmediğimiz taksi daha cazip geldi. Sonra anladık ki yol biraz uzak. O yüzden taksi ile ulaşım sağlamak daha iyi olabilir (80 Uah). Gezmiş olduğumuz diğer mezarlıklar gibi buradaki mezar taşları da gösterişliydi ancak büyük bir mezarlık, her mezar taşını detaylı incelemeye kalkarsanız çok zaman alacağını söylemeliyiz. Lviv'in Korucuları kısmı ilgi çekici. Daha iyilerini gördüğümüzü belirtelim. Giriş 25 Uah.


9- Potocki Sarayı: Binanın tarihi 19. yüzyılda Kont Alfred Potocki II'nin girişimi ile başladı. Barok ve klasizmin özelliklerini uyumlu bir biçimde birleştiren saray Fransız mimar Louis d'Auvergne tarafından tasarlandı. Bu tarihi binanın yerleşkesi Lviv Resim Galerisi'nin bir bölümü olan Avrupa Sanat Müzesi tarafından işgal edilmektedir (http://visittoukraine.com/en/unique-ukraine/potocki-palace). 
Burası da görülmesi gereken önemli yerlerden biri. İçerisi aynı zamanda Ulusal Sanat Galerisi. Saray güzel ancak itiraf etmek gerekirse sergilenen eserler beklentilerimizin çok üzerindeydi. Koleksiyonlarında dünyaca meşhur sanatçılar var. Giriş, 1. kat 30 Uah, 2. Kat 30 Uah olmak üzere toplam 60 Uah.



10- High Castle: Lviv'i tepeden görebileceğiniz güzel bir yer. Ancak ağaçlar nedeniyle manzara biraz kapanıyor. Gene de gidip görmenizi öneririz.


11- Eczane Müzesi: Müze 1966 yılında eski bir eczanenin binasında açıldı. Eczane 1735 yılında askeri bir eczacı olan Wilhelm Natorp tarafından kuruldu (Wikipedia).
Hemen Rynok meydanda yer alan bu güzel müze beklentimizin üzerinde çıktı. Yalnızca orta büyüklükte bir odayı göreceğimizi düşünürken alt dehlizlerde bayağı güzel yerler vardı. Çok keyifliydi, görmenizi öneririz, en azından değişik bir tecrübe olacaktır. Giriş 20 Uah.


12- Boim Şapel: UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olan Lviv Eski Kent'te bulunan 1609- 1615 yılları arasında inşa edilmiş bir şapel (Wikipedia).
Görmenizi öneririz. Şapelin içi de dışı da çok güzel. Biz kapısına geldiğimizde açık değildi, kapalı diye düşündük, bir müddet sonra kapı açıldı ve birileri çıktı, görevli istersek ücret karşılığı girebileceğimizi söyledi, birimiz girip diğerimiz bekledi ancak şunu belirtmek isteriz ki eğer kapı açıldığında içeriye birileri girerken biraz atak davranıp kapıdan içeriye doğru kafanızı uzatırsanız içeriyi görebiliyorsunuz veya 'ne uğraşıcam parası neyse girer adam gibi bakarım' da diyebilirsiniz ki en mantıklısı bu sanırım:) Giriş 30 Uah.



13- Opera Binası, Shevchenko Anıtı ve Svobody Caddesi: Opera Binası Svobody Caddesi'nin bitiminde yer alıyor. Son derece etkileyici ve güzel bir bina. Ufak bir kızımız olduğu için maalesef gösteri izleyemedik ancak böyle bir deneyimin çok güzel olacağına eminiz. Gösteri değil de yalnızca gezmek isterseniz 40 Uah ödemeniz gerekiyor. Çok canlı ve kalabalık bir bölge. Tam ortasında Ukrayna'nın ünlü şairi Shevchenko'nun gösterişli bir anıtı var. 



14- St. George's Katedrali: Bir Barok-Rokoko katedralidir ve 1744-1760 yılları arasında şehre bakan bir tepede yapılmıştır. Katedral, Ukrayna'da dini ve kültürel olarak önemli bir konuma sahiptir. 19. ve 20. yüzyıllar boyunca Ukrayna Yunan Katolik Kilisesi'nin ana kilisesi olarak da görev yapmıştır (Wikipedia).
Bu katedral biraz daha izole bir bölgede yer alıyor. Görmenizi öneririz.


15- Arsenal Müzesi: Çok vakit geçirmeden hızlıca gezdiğimiz askeri bir müze. Özel ilginiz varsa beğenebilirsiniz. Giriş 30 Uah.


16- Transfiguration Kilisesi: 20. yüzyılın ilk yarısında kilise Ukrayna ulusal hareketinin ana kültür merkezlerinden biri haline gelmiş. 29 Ekim 1989'da Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile restore edilen ilk kiliseydi (Wikipedia).
İçi görkemli olan bu kilise de kesinlikle görülmeyi hak ediyor.


17- Jesuit Kilisesi: 1610-1620'lerde inşa edildiğinde Polonya-Litvanya Topluluğu'nun en büyük kiliselerinden biriydi. Kilisenin bir depolama tesisi olarak kullanıldığı ve görece ihmal edildiği Sovyet döneminde tablolar büyük ölçüde tahrip edildi (Wikipedia).
İç kısmı son derece gösterişli bir kilise. Biz oradayken tadilat vardı o yüzden fotoğraf biraz kötü olabilir ancak biz bayağı beğendik.


18- Lackiego Hapishanesi: Yan sokakta ufak demir bir kapısı var, zili çalıyorsunuz ve açan olursa gezebiliyorsunuz:)
20. yüzyıl boyunca öncelikle Polonyalı, Sovyet ve Nazi rejimlerinin politik hapishanesi olarak kullanılan Lviv'deki eski tutuklama merkezi (Wikipedia).


19- Carmelite Kilisesi: Burası da geçerken uğradığımız bir diğer kilise.


20- St. Mary Magdalene Kilisesi: Kapalı olduğu için giremedik ne yazık ki, sadece dışarıdan foto çekip yolumuza devam ettik.


21- St. Olha and Elizabeth Kilisesi: Kilise St. Elizabeth Roma Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş ve bugün Sts. Olha and Elizabeth Yunan Katolik Kilisesi olarak hizmet vermekte (Wikipedia).
İçi sade olan bu kilisenin dışı çok görkemli.


22- İkinci El Eşya Pazarı: Dormition Kilisesi'nin önündeki alanda görebileceğiniz pazar keyifli zaman geçirebileceğiniz bir yer.


23- Ivan Franko Parkı: Zamansızlık nedeniyle çok vakit geçiremediğimiz Lviv'in meşhur parklarından biri. Parklar her ülkede ve her mevsimde insana huzur veren yerlerin başında geliyor. Seyahatlerden dönünce hafızamızda parkların ne kadar çok yer kapladığını farkediyoruz. O nedenle zamanınız varsa o güzel parklarda keyif yapın deriz.


24- Hlyniany Kapısı: Şehrin az kalmış kalesinin günümüze kadar gelen en önemli parçası.


25- Ulusal Müze ve Etnoğrafya & Sanat Müzeleri: Svobody Caddesi'nde bulunan, şehrin diğer iki müzesi.


26- Virmenska (Ermeni) Caddesi: Ermeni Katedrali'nin girişinin yer aldığı güzel bir sokak.


Lviv'de 2. günümüzde tam ne olduğunu bilemediğimiz ancak halkın yerel kıyafetleri giymelerinden dolayı milli bir bayramları olduğunu düşündüğümüz çok şenlikli bir güne uyandık. İnanılmaz kalabalıktı. Her yerden müzik sesi geliyordu, biz de bu güzel eğlencenin ritmine kendimi kaptırıp halkla birlikte keyifli zaman geçirdik. Tek problem eğlenirken bir yandan da gezme işimize devam etmek istememizdi, tahmin edersiniz ki bayağı zorlandık. Neyse ki bu durum 1 gün sürdü, ertesi gün her şey normale dönmüştü. Bir tek meydandaki platform kaldırılmadı, bizim orada olduğumuz akşamlarda hep müzik vardı.



Lviv'de en çok ilginizi çekecek şey temalı restaurant ve cafeler olacaktır. Bizce hepsine bir uğramaya çalışın. Belli başlıcaları; kırbaç yiyeceğiniz Masoch, geceleri ejderhadan ateş üfleme atraksiyonu olan ve çatısında araba bulunan House of Legends, askeri konsepte sahip ve kapısından 'Slava Ukraine' şifresi ile girebileceğiniz Kryivka, Yahudi temalı At Golden Rose, masonik konseptli The Most Expensive Galician, Ortaçağ temalı The First Lviv Retaurant of Meat and Justice.
Bunların dışında Trout Bread and Wine, Gasova Lampa, Post Office, Coffee Mining Manufacture, Opera Underground ve belki bizim kaçırdığımız başkaları. Sonuçta buralar sadece birer kafe veya restaurant ama değişik sunumlarla insanı çektiklerini söylemeliyiz.


Bir de belirtmek istediğimiz bir şey var ki o da Ukrayna halkının çok medeni, dindar ve gelişmiş bir halk olması. Burada anlatılan hikayelerin hepsi 'az sayıda insan üzerindeki değerlendirme'. 

Gece hayatından bahsetmek gerekirse; barlarda bizim erkeklerimizin yaptıkları insanı zaman zaman utandırıyor, zaten aralarındaki başarısızlık oranı oldukça yüksek ve birçok kulübe de alınmadıkları oluyor. Buna rağmen gene de gece hayatı oldukça eğlenceli ve ortamlar iyi. Buradaki en iyi kulüp Fashion Club, önceden rezervasyonla yabancılardan 1.000 Uah alıyorlar, yediğinizden kesiyorlar, rezervasyonsuz zor. Diğer kulüp de içinde ayrıca striptiz kulübü olan Rafinad People, kaba tabiriyle burası biraz daha leş ama çeşitli fırsatlar da sunmuyor değil:) Giriş 200 Uah.

Son olarak dikkatimizi çeken şey her yerde sokak sanatçılarının olması. Halk arasında da çok rağbet görüyorlar ve özellikle Rynok'da etrafları hayli kalabalık. Yaptıkları müzikleri kaliteli bulduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder