27 Kasım 2017 Pazartesi

Kiev

Lviv'de geçirdiğimiz 3 güzel günün sonrasında kısa bir uçak yolculuğu ile Kiev'e vardık. Ukrayna'nın başkenti olan bu güzel şehir kesinlikle görülmeyi hakediyor. Kiev'e 3 gün ayırdık, hakkıyla gezmek isterseniz bizce 3 gün uygun, ancak hızlandırılmış bir gezi ile 2-2,5 gün de yeterli olabilir.

Boryspil Havalimanı'ndan şehir merkezine Skybus adlı otobüslerle 80 Uah'a tren istasyonuna geliyorsunuz. Buraya en yakın olan Vokzalna metrosuna gidip, buradan istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Bizim gözümüzden gezilecek yerler şu şekilde;

1- Bağımsızlık Meydanı: Şehrin merkez meydanı olan Bağımsızlık Meydanı Kiev'in olmazsa olmaz yerlerinden biri. Çok güzel ve her daim canlı. Meydanın altında alışveriş merkezi var, ısınmak için ideal oluyor:) Meydanda havuz var ve akşamları gerçekleştirilen müzikli su şovuna tek kelimeyle bayıldık. Ancak bizim orada olduğumuz zaman haftasonuna denk gelmişti, su şovunun her akşam mı yoksa yalnızca haftasonu mu olduğuna emin değiliz açıkçası.
1990'da Ukrayna'nın bağımsızlık hareketinin başlangıcından bu yana, meydan, dört büyük ölçekli radikal protesto kampanyası da dahil siyasi mitingler için geleneksel bir yer olmuştur. Meydan ayrıca siyasal olmayan görüntüler ve olaylar için düzenli bir mevkidir (Vikipedi).



2- Kreşatik Caddesi: Kiev'in meşhur caddesi, çok geniş olan bu caddedeki yapılar da göz alıcı. Belirli bir saatten sonra araç trafiğine kapatılıyordu o nedenle yürümesi de çok keyifli. Araç trafiğine kapatılma işi de aynı su şovu gibi haftasonu olduğu için olabilir, çok emin değiliz. Akşamları sokak sanatçılarının performansları ile bölge daha da şenleniyor. Cadde üzerinde birçok restaurant ve cafe de mevcut. Orada olduğumuz günlerde caddeye askeri tanklar vs. getirilmişti, yerel halk bol bol foto çektirip askeri araçları inceledi. Caddenin sonu Bağımsızlık Meydanı'na varıyor.
Tüm cadde İkinci Dünya Savaşı sırasında geri çekilen Kızıl Ordu birlikleri tarafından tamamen yok edildi ve savaş sonrası Stalinist mimarinin neo-klasik tarzında yeniden inşa edildi (Wikipedia).



3- Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra): Ukrayna'da Kiev'in ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hristiyan manastırıdır. Lavra, 1051 yılında mağara manastırı olarak kuruluşundan bu yana Doğu Avrupa'da Doğu Ortodoks Hristiyanlığı'nın önemli merkezi olmuştur. Aziz Sofya Katedrali ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Manastır kompleksi ayrı bir ulusal tarihi-kültürel koruma alanı (kutsal alan) olarak nitelendirilir ve ulusal statüsü 1996'da verilmiştir (Vikipedi).
Buraya ulaşmak için Arsenalna metro istasyonundan inip yürüyorsunuz.
Müzelerin ve kiliselerin bir arada bulunduğu, çok geniş bir alana kurulmuş bu kompleksi uzun uzun gezmek isterseniz yarım günden fazlasını ayırmanız iyi olacaktır. Kompleksin içinde mutlaka görmeniz gereken mağaralar mevcut. Burada ölmüş rahiplerin mumyalanmış bedenlerini görmek değişikti. Ziyaretçi akınına uğradığını söylemeliyiz. Ayrıca bizim çok beğendiğimiz Mikro Minyatür Müzesi'ne de uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çok ilginçti. Çan kulesine çıkıp kuş bakışı manzara izleme keyfi yapmanızı da öneririz. Bunların dışında içeride Tresures Museum, Book and Publishing Museum, Holdomor Genocide ve birçok kilise bulunuyor. Muhteşem bir kompleks olduğunu belirtmeliyiz. Giriş 30 UAH ama sergileri de gezeyim derseniz 70 UAH ödüyorsunuz. Kuleye çıkmak istiyorsanız 60 UAH daha veriyorsunuz, Mikrominyatür müzesi de 50 UAH. http://www.kplavra.kiev.ua/en/node/413






4- Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi (2. Dünya Savaşı Müzesi) ve Anavatan Heykeli: Bu alana Mağaralar Manastırı'ndan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ancak aynı gün iki önemli ve büyük yeri gezmek biraz zor olabilir.
Anavatan Heykeli Nazi-Sovyet Savaşı anısına inşa edildi (Vikipedi).
Heykel oldukça heybetli ve güzel. Dışarıda savaş tanklarını görebilirsiniz. Ancak burası göreceklerinizin yanında daha başlangıç diyebiliriz. Burada yer alan 2. Dünya Savaşı Müzesi şimdiye kadar gezdiğimiz 2. Dünya Savaşı Müzeleri arasında en iyisiydi. Zaman ayırmanızı ve dikkatlice gezmenizi öneririz. Biz çok beğendik.
Alanda bulunan bir altgeçit var, burada da askerleri tasvir eden çok başarılı heykelleri göreceksiniz. 2. Dünya Savaşı müzesi 30 UAH, parkın içindeki sergileri görmek 10 UAH, Anavatan Heykeli orta gözlem yerine çıkmak 50 UAH, en tepeye çıkmak 300 UAH.






5- Aziz Sofya Katedrali: 1990 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren yapı, 2007'de yapılan oylama sonucuna göre Ukrayna'nın yedi harikasından biridir (Vikipedi).
Bu katedral de Kiev'in önemli dini yapılarından biri. Görmenizi öneririz. Ayrıca Çan kulesine çıkıp kuş bakışı manzara da keyifli, tabii biraz zahmetli olduğunu söylememize gerek yok sanırız:). Giriş 20 UAH ama kiliseye girişle beraber bilet almanız gerekiyor o da 80 UAH, kuleye çıkış 40 UAH, diğer bütün sergilere de girmek isterseniz, her yere giriş 170 UAH.




6- St. Michael Altın Kubbeli Katedral: Gök mavili St. Michael Katedrali inanılmaz derecede parlayan kubbeleri ile Ukrayna'nın en güzel ve önemli Ortodoks tapınaklarından biridir. St. Michael Katedrali, haklı olarak Eski Rus anıtsal resmin en büyük kreasyonları olarak dikkate alınmış eşsiz mozaikleri ve freskleri ile ünlüdür. Tapınak 1937'de Sovyetler tarafından tamamen yıkıldığında değerli mozaikler kurtarıldı. Bazıları St. Sophia Katedrali'nde tutuldu, diğerleri St. Petersburg'daki Hermitage Müzesi'ne ve Moskova'daki Tretyakov Galerisi'ne götürüldü. Katedralin yeniden inşasından sonra hepsi geri gönderildi (https://discover-ukraine.info/places/kyiv/kyiv/166).

Dışı da içi de çok güzel, etkileyici bir katedral. Görmenizi öneririz.



7- Andrevski Yokuşu ve Aziz Andreas Kilisesi: Cıvıl cıvıl, insanın içini açan Andrevski Yokuşu keyifle gezeceğinize inandığımız bir yer. Yokuş boyunca alışveriş yapabileceğiniz çok farklı ürünlerin satıldığı tezgahları göreceksiniz, özellikle resimlere bayıldık. 



Aziz Andreas Kilisesi tüm haşmetiyle yokuşta kendisini gösterecektir. Kilise kapalı olduğu için maalesef gezemedik. Sadece bahçesinden manzarayı izleyebildik.


8- Mariyinsky Sarayı: Cumhurbaşkanının Kiev'deki resmi tören evidir (Wikipedia).
Bu güzel sarayın yalnızca dışarıdan fotoğrafını çektik. Gezilebiliyor mu bilemiyoruz.


9- Altın Kapı: Altın Kapı 1037'de Büyük Prens Yaroslav döneminde inşa edildi. O tarihte Kiev dış tarafta derin hendeklerle birlikte yüksek surlarla çevriliydi. Altın Kapı bu takviyenin bir parçasıydı ve şehre ana giriş olarak hizmet ediyordu. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahildir (http://www.enjoyukraine.info/article/Golden-Gate.html).

Kapı dışında yapı çok enteresan değil açıkçası ama gelmişken girilebilir. Giriş 40 UAH.



10- Opera Binası: Gösteri izleme fırsatımız olamadı maalesef ama bina dışarıdan çok güzel gözüküyordu.


11- St. Volodymyr's Katedrali: Kentin önemli simgelerinden biri ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi-Kiev Patrikhanesi'nin ana katedrali, iki büyük Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nden biri (Wikipedia).
İçi çok gösterişli olan bu kiliseyi görmenizi öneririz.



12- Canavarlı Ev: Burası Kiev'in tarihi Lypky mahallesinde yer alan Art Nouveau tarzı bir binadır. 2005 yılından beri bina resmi ve diplomatik törenler için başkanlık evi olarak kullanılmakta (Wikipedia).
Özel güvenlikli bir bölgede olan evin dışarıdan fotoğraflarını çektik ancak içini gezmedik (geziliyor mu bilemiyoruz).


13- Arch of Diversity: 7 Kasım 1982'de USSR'nin 60. yıldönümünü kutlamak ve Kiev şehrinin 1500. yıldönümü kutlamaları için All-Union Lenin Museum (bugün Ukrayna evi) ile birlikte açıldı (Wikipedia).
Kardeşlik kemeri olarak geçen bu yapı da gördüğümüz ve güzel bir nehir manzarası olan noktalardan biri.


Bunların dışında Andrevski yokuşundan indiğinizde yola devam ederek en eski yerleşim yerlerinden biri olan Podil'e geliyorsunuz. Burada Square of Contracts, Chornobyl Müzesi, Pyrohoscha Kilisesi ve Yüzen Kilise görülebilecek yerlerden.


Saint Vladimir Hill, Mariinsky Park, Hrshko Botanical Garden ve Khreshcaty Park şehir içinde görülecek parklar. Sokaklarda ve parklarda oldukça kaliteli müzik yapıyorlar. Nefes almak istediğiniz zaman bu parklardan birine uğrayabilirsiniz. 


Denize girmek için nehrin öbür yakasına gitmeniz gerekiyor. Podil'in karşısında ki Trukhaniv Adası bunun için uygun bir yer. Buraya geçen yayalara açık bir köprü bulunmakta.


Kreşatik'in alt tarafında kalan Pinchuk Art Center ve üst tarafında kalan National Art Museum şehrin galerileri.


Şehrin alışveriş merkezi gene Kreşatik Caddesi üzeri ve belirli alışveriş merkezleri. Caddenin güneyinde bulunan pazar mahiyetindeki Besarabsky Market ve üst tarafındaki lüks mağazaların olduğu Kiev Passage görülmeye değer noktalar. Bunların dışında Anavatan Heykeli'nin oradaki parkta da halkın rağbet ettiği bir pazar bulunuyor.


Diğer uğradığımız yol üstündeki mekan ise Brodsky Sinagogu oldu. 


Metroları ise diğer bir cazibe merkezi olmuş durumda. Öğrendiğimiz kadarıyla Arsenalna metrosu en derin metro olarak geçiyor. Moskova metroları kadar görülmeye değer olmadığını belirtmeliyiz ama gene de gelmişken görmek gerekiyor.


GECE HAYATI

Ukrayna'daki en iyi gece hayatı bu şehirde. Çok fazla seçenek bulunmakta, gerçi biz Türkler biraz mimlenmişiz, bazı yerlere alınmadım ve bazı yerlere rezervasyon yapmak gerekti. Şehrin en bilinen gece kulüpleri SkyBar, Carribean, Shooters, Forsage, Disco Rradio Hall, Coyote Ugly, D-Lux, Sorry Babushka, Indigo ve Pomada Club (Burası Gay Club). Eşim ve çocuk uyuduktan sonra gözlemlemek adına birçoğuna gitme fırsatı buldum:) Açıkçası Türkler her kıza yanaşıyor ve çoğu ret alıyor, daha sonra kulüplerin içindeki paralı olanlara kalıyorlar sonra da gelip ülkeye şöyledir böyledir anlatıyorlar. İstisnalar hariç, bazılarının başarılı olduğunu gördüm. Ukrayna halkı açıkçası dindar ve düzgün insanlar, buralara gidip anlatılanlara bakmayın, yanlış bir algıya kapılabilirsiniz. Bu kulüplerin arasında kendime en yakın hissettiğim Carribean Club oldu. Sahnesi ve ortamı başarılıydı. Bunların dışında iki tane başarılı strip club bulunuyor, bunlar Club Rio ve Dolls. Dolls açıkçası gayet başarılı bir kulüp. Fiyatlar uygun, çok yakışıklı ve çekici değilseniz kulüpler yerine buraları tercih edebilirsiniz:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder