29 Kasım 2017 Çarşamba

Kharkiv

Kharkiv Ukrayna'daki son durağımızdı. Kharkiv'den dönüş bileti çok uygundu, açıkçası bu şehri tercih etmemizin nedeni de buydu. Tabii bir şehir daha görmek her zaman kazançtır:)
Takdir edersiniz ki Lviv ve Kiev'den sonra Kharkiv görülecek yerler açısından zayıf kaldı, buraya 1 gün en fazla 1,5 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Hava limanında hemen çıkışın biraz ilerisindeki belediye otobüsleri ile şehre ulaşım mümkün ve çok ucuz, tek yapmanız gereken binerken şehir merkezine gider mi diye sormak.

Bizim gözümüzden Kharkiv;

1- Assumption Katedrali: Moskova'daki Saint Clement Kilisesi'nin ruhu ve tasarımını takiben, yangında yok olan taş kilisenin yerini alması için 1777'de inşa edildi. 1844'de yeni çan kulesi Rus Birlikleri'nin Napolyon'a karşı zaferini anmak üzere inşa edildi. (http://guide.kharkov.ua/en/?object_id=4).

Kharkiv'in önemli katedrallerinden biri. Görmenizi öneririz.


2- Annunciation Katedrali: Rus ve Bizans tarzında inşa edilmiş olan bu mimari, 20. yüzyıl başlarının benzersiz mimari anıtı olarak kabul edilir ve kaçınılmaz olarak turistlerin ilgisinin merkezinde kalır (http://discover-ukraine.info/places/eastern-ukraine/kharkiv/627).

Dışı da içerisi de son derece güzel olan bu katedral Kharkiv'in görülmesi gereken yerlerinin başında yer alıyor.



3- Pokrovsky Manastırı: Pokrovsky Katedrali Kharkiv'in yedi harikası arasında yer alıyor ve şehrin en güzel yerlerinden biridir. Alanda bazı binalar mevcut; papaz okulu, Pokrovsky Katedrali, Kharkiv piskoposluk evi, Mother of God Ozeryanskoy Tapınağı
Pokrovsky Manastır binası, Rus mimarisinin özelliklerini ve Ukrayna'daki popüler dini sanatın mimari formlarını uyumlu bir şekilde birleştiriyor. Katedralin yapısı barok üç kubbeli kilisedir (http://visittoukraine.com/en/unique-ukraine/pokrovsky-cathedral.html).

Görülmeye değer diğer önemli dini yapı. Kadınların başörtüsü takması gerekiyor



4- Anayasa Meydanı: Kharkiv'in önemli meydanlarından biri olan Anayasa Meydanı da olmazsa olmazlardan... Termometre ve Tarih Müzesi burada yer alıyor. Tarih Müzesi kapalı olduğu için ne yazık ki gezemedik.



5- Termometre: Okuduğumuz yazılarda 'Termometre'ye bir anlam verememiştik ancak bir binada yer alan bildiğiniz kocaman bir termometreyi görünce her şey anlaşılır oldu:) Görmeye pek alışık olmadığımız bu kocaman termometre hoşumuza gitti açıkçası.


6- Opera Binası: Büyük bir bina ama mimari açıdan çok göz alıcı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak tahminen salon çok büyüktür.


7- Mirror Stream Fountain: Çeşme Kharkiv'deki en seçkin mimari yapılardan biridir ve UNESCO koruması altındadır. Bu çardak ve çeşme Kharkiv'in sembollerinden biridir. Çeşme İkinci Dünya Savaşı zaferinin onuruna mimar Korzh tarafından 1947'de inşa edilmiştir. Bu arada, bu çeşme Kislovodsk'daki (Altanka) çeşmenin kopyası. Şehir efsanesine göre; 'Mirror Fountain' yüksek rütbeli Sovyet yetkilisi tarafından tatil anılarındaki genç sevgilisi için inşa edildi. Çeşme Kharkiv'in en iyi mimari anıtlardan biridir. (www.kharkovinfo.com/the-mirror-stream-in-kharkov.html)

Şehrin simgelerinden biri diye gidip gördük ancak açıkçası bu çeşmenin neden bu kadar önemli olduğunu bir türlü çözemedik. Akşamları güzel bir ışıklandırma yapılıyor, onun dışında maalesef olayı tam anlayamadık.


8- Temple of Myrrh-Bearers: Mirror Foundation'un hemen arkasında yer alan bu kiliseyi de gezebilirsiniz.



9- Shevchenko Parkı ve Anıtı: Keyifli ve huzurlu zaman geçirmek isterseniz bu güzel parka uğramalısınız. Bu arada anıt da çok güzel. Ayrıca futbol topu anıtını da göreceksiniz. Parkın diğer bir özelliği de 50. meridyeninin buradan geçiyor olması. Hemen giriş kapısının önünde görebilirsiniz.




10- Svobody Meydanı: Şehrin ana meydanı Ukrayna'nın en geniş meydanı ve Avrupa'nın en geniş meydanlarından biridir. Burası festivallerin, konserlerin, fuarların, mitinglerin, toplantıların ve diğer halka açık etkinliklerin yapıldığı buluşma yeri (http://www.kharkov.ua/about/svobody-e.htm).

Özgürlük Meydanı çok geniş bir meydan ancak bomboş bir meydan, yani pek ilgi çekici veya canlı bir meydan değil, sıkıcı bir meydan, hayal kırıklığına uğradık açıkçası.


11- Virgin Mary Catholic Church : Açıkçası sıradan bir kilise.


12- Gorky Park: Ufak bir kızımız olduğu için en uzun zamanı burada geçirdik diyebiliriz. Çok güzel eğlence parkurları yani büyük bir lunapark var. Çocukların yanı sıra büyükler için de çok keyifli. Mutlaka uğrayın deriz...Şehrin en sevdiğimiz atraksiyonu oldu burası. Halk için bu kadar büyük ve eğlenceli bir park yapmaları takdirimizi topladı doğrusu.



13- Kharkiv Cathedral Mosque : Şehirde cami de bulunuyor.

14- Sumskaya Caddesi: Ana caddesi diyebiliriz. Küçük bir şehir olduğu için bu cadde gezerken ana yolunuz oluyor. 

GECE HAYATI

En meşhur gece klubü Bolero, ama biraz uzak, taksi ile gitmeniz gerekiyor. Bunun dışında gene Bolero'ya yakın Radmir diğer bilinen mekan. Bir geceye bu ikisini sıkıştırabilirsiniz. Giriş ücretleri 100 Uah ve Bolero'ya rezervasyon gerekiyor. Strip kulüb olarak meşhur Kakadu kapandıktan sonra yalnız Casta kalmış, merkezde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder