1 Haziran 2018 Cuma

Tiflis

Gürcistan vizesiz olduğu için her zaman aklımızda olan bir yerdi. Zamanımızın kısıtlı olması nedeniyle 1'er gece kalmalı 3 günlük Tiflis - Batum gezisi planladık. Çok keyif aldığımız ve beklentilerimizin üzerinde bir seyahat oldu. Siz de Tiflis - Batum gezisi planlıyorsanız 3 veya en fazla 4 gün yeterli olacaktır.

Tiflis görülmeye değer, güzel bir şehir. Gezmesi kolay ve küçük bir yer. Özellikle eski şehir kısmı çok hoşumuza gitti.

Bizim gözümüzden Tiflis;

1- Sameba Katedrali: Genel olarak Sameba olarak bilinen 'The Holy Trinity Cathedral of Tbilisi' Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bulunan Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin ana katedrali. 1995-2004 yılları arasında inşa edilen yapı dünyadaki 3. en uzun Doğu Ortodoks katedrali ve toplam alana göre dünyadaki en geniş dini binalardan bir tanesi (Wikipedia).
Dışı çok görkemli olan bu kilise Tiflis'in en önemli yapılarından biri. Katedrale çıkan yol da çok güzel. Görmenizi öneririz.



2- Ejmiatsin Kilisesi: Bu kiliseyi yol üstünde gördük ve gezdik.


3- Metekhi Kilisesi: Tiflis'in diğer önemli kilisesi. Bulunduğu yer çok güzel. Kilisenin yanından şehir manzarası çok güzel, bunun yanı sıra şehirden de tepede bulunan bu kilise çok güzel gözüküyor.
Kilisenin hemen önünde de Kral Vakhtang Gorgasali'nin heykeli yer alıyor.



4- Jvaris Mama Kilisesi: Küçük bir kiliseydi. Hızlıca gezip çıktık.


5- Narikala Kalesi ve Kartlis Deda: Bu kaleye çıkmanızı öneririz çünkü çok güzel bir Tiflis manzarası ile karşılaşacaksınız. Teleferik ile 2 GEL'e çıkabileceğiniz kalede St. Nicholas Kilisesi de yer alıyor. Ayrıca meşhur Kartlis Deda heykelini de bu tepede göreceksiniz. Devamında Botanik Bahçesi bulunuyor ama biz Batum'da gideceğimiz için tercih etmedik.
Tiflis'in kuruluşunun 1500. yıl dönümünde 1958 yılında Sololaki tepesine dikildi. Gürcü ulusal karakterinin en iyi sembolize ettiği kabul edilen heykelin bir elinde dost olarak gelenlere şarap sunmak için büyük bir kase, diğer elinde düşman olarak gelenlere karşı kullanmak üzere bir kılıç bulunmaktadır (Vikipedi).





6- Saint George Katedrali: Kaleden merkeze doğru inerken karşımıza çıkan bu kiliseyi de görüp yolumuza devam ettik. Freskleri oldukça dikkat çekiciydi.



7- Cuma Camii: Dış kısmı bildiğimiz cami mimarisine pek benzemiyor açıkçası. Ama güzel mi güzel, özellikle içini çok beğendik. Mavi rengin kullanıldığı cami küçük ama oldukça etkileyici. Okuduğumuz kadarıyla camide hem Sünni hem de Şii Müslümanlar ibadet ediyor. 



8- Abanotubani Bölgesi: Bu bölge sülfür hamamlarının yer aldığı antik bölgenin ismi. Sanırız Tiflis'in en güzel bölgesi. Harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu arada Budapeşte'de yaptığımız hamam sefasının bir benzerini de burada yaptık. Zamanımız vardı ve yorgunluğumuzu meşhur sülfür hamamlarına girerek atalım istedik. Fiyatlar biraz farklılık gösteriyor. Mutlaka kalite farkı da vardır. Bizim için maksat deneyim yaşamaktı, en meşhuru muhteşem çinili cephesi ve kalitesi ile Cherli-Abano, ama yer yoktu o yüzden en ucuz olana girdik, sabunu, şusu busu toplam 40 Gel tuttu. Size özel havuzu bulunan bir oda tahsis ediyorlar. Kapınızı kilitliyor ve 1 saat takılıyorsunuz. İsterseniz çay vs. de getiriyorlar, tabii ekstra ücret dahilinde. Biz tercih etmedik. Zaten yarım saat sonra çıktık çünkü bayağı sıcaktı ve yarım saat fazlasıyla yeterli oldu. 
Hamamların yanından iç kısma doğru ilerledikçe tam tepenizde yamaçta bulunan harika evleri göreceksiniz. Görsel olarak tam bir şölen. Biraz daha ilerledikçe küçük bir şelale karşınıza çıkıyor. Gerçekten çok tatlı bir yer.





9- Georgian Sinagogu: Sade bir sinagog. Yolunuzun üstündeyse uğrayabilirsiniz.



10- Sioni Katedrali: Tiflis'teki Dormition Siyoni Katedrali aslen 6. ve 7. yüzyıllarda inşa edilmiş, ancak daha sonra yabancı işgalciler tarafından tahrip edilmiş ve birkaç kez yeniden inşa edilmiştir. Mevcut kilise 13. yüzyıl versiyonuna dayanıyor (https://georgiaabout.com/2016/03/07/tbilisi-sioni-cathedral/). 
Şüphesiz şehrin en etkileyici kilisesi, içi gerçekten çok güzel olan bu kiliseyi görmenizi öneririz. 



11- Barış Köprüsü: 150 metre (490 ft) köprü İtalyan mimar Michele De Lucchi tarafından tasarlandı ve 6 Mayıs 2010'da resmen açıldı (https://georgiaabout.com/2012/06/26/the-bridge-of-peace/).
Bizim bu köprü hoşumuza gitti açıkçası. Akşamları ışıklandırma ile birlikte oldukça dikkat çekici bir yapı oluyor. Değişik mimarisi ile hemen farkedeceksinizdir. 


12- Erekle & Shavtelli Sokakları: Sion Kilisesi'nden başlayarak boylu boyunca devam eden bu ardışık iki sokak, cafe ve restaurantları ile oldukça güzel. Bunun dışında hemen merkezdeki Shardeni ve Rigi sokakları da diğer cazibe merkezi sokaklar. Akşamları buraları tercih edebilirsiniz.



13- Özgürlük Meydanı: Çok geniş bir meydan ama çok hoşumuza gitmedi açıkçası çünkü daha çok araçların yoğun olduğu bir yer. Çevresinde güzel binalar var ancak keyifle zaman geçirilecek bir yer değil.


14- Başkanlık Sarayı: Uzaktan dikkat çeken bu binayı siz de mutlaka fark edeceksinizdir.


15- Rezo Gabriadze Tiyatrosu: Bu meşhur tiyatronun yanında harika bir saat kulesi var. Şimdiye kadar birçok saat kulesi gördük ama bunun kadar güzel ve eğlencelisini görmedik açıkçası. Görmenizi öneririz. Hemen yanında bir de kukla müzesi bulunuyor.
Revaz 'Rezo' Levanovich Gabriadze Gürcü tiyatro ve film yönetmeni, oyun yazarı, yazar, ressam ve 
heykeltraş (Wikipedia).



16- Anchiskhati Basilikası: Bazilika Tiflis'in en eski sağ kalan kilisesi. Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne aittir ve 6. yüzyıldan kalmadır (Wikipedia).
Burası da Tiflis'in önemli dini yapılarından biri. 


17- Antikacılar Çarşısı: Merkezden biraz uzakta (yürüme mesafesinde) bulunan antikacılar çarşısı açık alana kurulmuş büyük ve çok güzel bir pazar. Gördüğümüz antika pazarları içerisinde en güzellerinden biriydi diyebiliriz. Zamanınız olursa bir uğramakta fayda var açıkçası.



18- Ulusal Galeri: Her yerde en azından 1 müzeye girelim istiyoruz. Burada da tercihimiz bu müze oldu. Biz beğendik, giriş 7 Gel.



19- Kashveti Kilisesi: Burası da gördüğümüz bir diğer kilise.


20- Rustaveli Caddesi: Tiflis'in önemli caddelerinin başında yer alıyor. Birçok önemli yapının bulunduğu bu uzun caddede bir tur atıp eksik kalmayın:)


21- Eski Parlamento Binası: Rustaveli Caddesi'nde yer alan bu görkemli bina mutlaka dikkatinizi çekecektir.


22- Opera Binası: Dışarıdan gayet güzel olan binanın içi hakkında da bilgi sahibi olmak isterdik ancak ne yazık ki bir gösteri izlemek kısmet olmadı. Biraz daha ilerisinde de tiyatro binası bulunuyor.


23- Mtatsminda Pantheon: Tiflis'in diğer önemli kiliselerinden biri. Güzel bir Tiflis manzarası da sizi bekliyor olacak. Kilisenin bahçesinde de bir çok mezar mevcut. Öğrendiğimize göre bu mezarlar Gürcistan'ın meşhur bilim adamları, yazarları ve milli kahramanlarına ait. Gözlemlediğimiz kadarıyla buraya gelen insanlar bir kağıda (sanırız) dileklerini yazıp küçük olan tapınağa bırakıyorlardı. Yalnız burasının çok sıkı bir yokuşla ulaşılan bir tepenin eteğinde olduğunu hatırlatmak isteriz, yorulursunuz.



24- Mtatsminda Dağı: Biz çıkmadık ama finiküler ile bu dağa çıkabilir ve manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz, tepede eğlence parkı bulunuyor.


25- Alt Bethlehemi Kilisesi: Eski şehrin içinde yer alan güzel bir kilise.



26- Üst Bethlehemi Kilisesi: Gene eski şehrin içinde hemen Kartlis Deda'nın altındaki yamaçta yer alan kilisenin şehri yukarıdan gören çok güzel bir bahçesi var, aynı zamanda freskleri görülmeye değer. 



27- Meydan Çarşısı: Eski kentte, hemen meydanda ve yer altında bulunan bu çarşıyı son anda fark ettik. Küçük bir çarşı ama görmekte fayda var.


Bunlar dışında eski şehir merkezinin sokaklarında dolaşmanızı, tepelere doğru çıkmanızı öneririz. Cumbalı ve iyi korunmuş eski evler, merdivenli sokaklar, kiliseleriyle çok hoşunuza gideceğini düşünüyoruz. 



Şehre az zaman ayırabildiğimiz için şehrin hafif dışında bulunan Kaplumbağ Gölü'ne, hemen gölün yanındaki Açık Hava Etnografya Müzesi'ne ve üniversiteye yakın olan Hayvanat Bahçesi'ne gidemedik. Zamanınız varsa özellikle göl önerilen yerlerin başında geliyor.

Kazbeg dağları, Kakheti, Mtskheta, Ananuri, Gori ve Kutaisi gibi özellikli günübirlik turlar da öneriliyor, artık başka bahara..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder