8 Haziran 2018 Cuma

Tiran

Tiran gezimiz için 1,5 gün ayırdık. Okuduğumuz kadarıyla yeterli olacağını düşündük. Yeterli de oldu açıkçası ancak koşturmayalım rahat rahat gezelim isterseniz 2 gün ayırmak daha iyi olabilir. Tiran turistik açıdan çok ilgi çekici bir yer değil ama biz şehri beğendik. İnsanlar son derece modern ve şehir de tertemiz. Zamanımız olsaydı başka yerlere de gitmek isterdik ancak ne yazık ki yalnızca Tiran'a vakit ayırabildik. Eğer zamanımız olsaydı eski bir Osmanlı köyü olan Berat'a veya Saranda, Ksamil gibi güzel plajlı bölgelerine gitmek isterdik.

Bizim gözümüzden Tiran;

1- İskender Bey Meydanı: Tiran'ın merkez meydanı. Tahminimizden çok daha büyük bir meydan olduğunuz söylemeliyiz. Opera binası ve Ulusal Müze de bu meydanda yer alıyor. Biz beğendik. Turistlerin ilk duraklarından biri. Meydanda ulusal kahramanları İskender Bey'in kocaman bir anıtı duruyor, genelde internete Tiran yazınca bu heykel çıkıyor.




2- Diriliş Katedrali: Tiran'ın Diriliş Katedrali Avrupa'daki 3. en büyük ortodoks katedrali ve 2012 yılında açıldı (Wikipedia).
Değişik mimarisi olan bir kilise. 



3- Piramit: İlk olarak 14 Ekim 1988 tarihinde Enver Hoca Müzesi adıyla açılmış olup Enver Hoca'nın damadı tarafından tasarlanmıştır. 1991 yılında ülkenin demokrasiye geçmesinin ardından bir konferans merkezi ve sergi mekanı haline getirildi (Vikipedi).
Piramit şu an atıl durumda. Genelde gençlerin kaykay yapma, sohbet, muhabbet yeri olmuş. Hemen önünde bir yerde Barış Çanı bulunuyor.


4- Büyük Cami: Yeni yapılmakta olan bu cami dikkat çekici çünkü bayağı büyük. Henüz tamamlanmadığı için içine giremedik. Bu arada bu camiyi diğerleri gibi Tika yapıyor.


5- Tabak Köprüsü (The Tanner's Bridge): Tiran Arnavutluk'ta yer alan 18. yüzyıl Osmanlı dönemi taş yaya köprüsü (Wikipedia).
Şehir merkezinde yer alan çok güzel, küçücük bir köprü. 


6- Tiran Büyük Parkı: Çok uzun zaman geçirmesek de biraz yürüdük. Hemen hemen her yerde olduğu gibi burası da insana huzur veren çok güzel bir park, ayrıca adı gibi çok büyük.


7- Dostluk Anıtı: Özellikle gidip görmenize gerek yok ama yolunuzun üzerinde olursa aklınızda bulunsun. Biraz ötesinde de çok basit bir Kaplan Paşa Anıtı bulunuyor.


8- BUNK'ART 1 ve BUNK'ART 2: Tiran'da mutlaka neyi görelim derseniz Bunk'Art 1 ve Bunk'Art 2'yi söyleriz. Biz çok etkilendik. Gerçekten insanı şaşırtan yerler. Bunk'Art 1 biraz daha şehir dışında. Bunk'Art 2 ise tam şehrin merkezinde. Bu sığınaklar nükleer saldırıdan korunmak için Enver Paşa tarafından yaptırılmış, kafayı nükleer bombalara takmış açıkçası ve milletin tüm varlığını bu tarz şeylere yatırmış. Hangisi derseniz birincisi çok daha başarılı, çok fazla bilgi ve belge var, üstelik daha büyük ve kapsamlı bir sığınak. Bu tarz dönem anıtları ve dönemlerini iyi anlatan sergiler çok hoşumuza gidiyor. Birçok bilgi alarak yerinde görme imkanı sunuyorlar. Girişleri 500 Lek. Bu arada Bunkart 1'e, Dostluk Anıtı'nın oradan kalkan otobüsler ile 40 Lek'e gidebilirsiniz.
Detaylı bilgi için; http://www.bunkart.al/
Bunk'art 1




Bunk'art 2




9- Ulusal Sanat Müzesi: Çok ahım şahım bir koleksiyonu yok ama girişindeki kutu profillerden yapılmış obje oldukça güzel.



10- Ethem Efendi Cami ve Saat Kulesi: İşte Tiran'da içimizde kalan yer burası oldu. Çünkü tadilat olduğu için kapalıydı. Yalnızca dışarıdan bakmakla yetindik. Ancak camdan gördüğümüz kadarıyla içi de çok güzeldi. Saat Kulesi de hemen caminin yanında yer alıyor. Detaylı bilgi için; https://www.balkankulubu.com/blog-single.php/tiran/92



11- Blok (Blloku) Bölgesi: Restaurant ve cafelerin bol olduğu, şehrin en canlı bölgesi. Akşamları yolunuzu buraya çevirmenizi öneririz.

12- Ulusal Tarih Müzesi: Arnavutluk'un en kayda değer müzesi, büyük ve güzel bir müze. Gezmenizi öneririz, girişi 200 Lek.




13- Pazari İ Ri: Şehir merkezine oldukça yakın, pazarları severseniz ki biz seviyoruz bir uğrarsınız.


14- Rinia Park: Ufak bir park, ortasında bir çeşme ve Taiwan Binası bulunuyor. Geçerken bir bakılır ancak birşey yok. 


15- Murat Toptani Sokağı: Cafe ve restaurantları olan, yayalara açık bir sokak. Bu caddede içine giremediğiniz Justinian Surları bulunduğu gibi meşhur Folie ve Mumja gece kulüpleri de yer almakta. 


Biraz daha şehir dışına doğru gitmek isterseniz de Datji Dağı alternatiflerden bir tanesi ve buraya Bunkart 1'e yakın bir teleferik ile gidiliyor, biz süremizden dolayı tercih etmedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder