16 Haziran 2018 Cumartesi

Prizren

Üsküp'den sonraki durağımız Prizren'di. Üsküp'den Prizren'e sadece 11.00 ve 16.00'da 2 sefer bulunuyor ve kişi başı 550 Mkd.
Güzel bir şehir olduğunu okumuştuk ama Prizren beklentilerimizin çok çok üstünde çıktı açıkçası. Eğer bu bölgelere gelirseniz Prizren'i es geçmeyin deriz. Burası Osmanlı'nın neredeyse 500 seneye yakın sancak merkezi olmuş bir şehir.


Prizren'de gezdiğimiz yerler şu şekilde;

1- Kırık Cami: Gerçekten çok enteresan bir cami çünkü bu caminin yalnızca çok az bir bölümü ayakta kalabilmiş. Namazgah olarak da biliniyor.
Burası Fatih Sultan Mehmet'in 1459'da buraya geldiğinde Prizren'deki ilk cuma namazını kıldığı yer (https://gezimanya.com/GeziNotlari/kosovanin-tarihi-kenti-prizren).


2- Levişka Kilisesi: 1 Haziran 1455 yılında Nobırda kalesinin düşmesinden sonra, Fatih Sultan Mehmed Han üç ay kadar burada kalmıştır. Kosova'nın diğer şehirlerinin fethedilişinden sonra Prizren'e gelip bu kiliseyi bir cuma namazından sonra camiye dönüştürmüştür. Detaylı bilgi için; https://www.turkcebilgi.com/bogoroditsa_levişka_kilisesi
Şehrin önemli kiliselerinden biri. İçine bir türlü giremedik ama.



3- Taşköprü: Prizren şehrinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Köprünün inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat mevcut olan belgelere göre, onun XV. yüzyılın sonları veya XVI. yüzyılın başlarında inşa edildiği muhtemeldir (Vikipedi).
Şehrin dokusuyla bütünlük sağlayan bu köprü şehir manzarasına ayrı bir güzellik katıyor.


4- Şadırvan Meydanı: Şehrin ana meydanı. Her daim kalabalık.


5- Sinan Paşa Cami: MS. 1615 (hicri 1024) yılında Kosova'da bulunan Osmanlı-Türk eserleri içinde en ünlülerinden biridir. Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu kayıt, cami içinde de mevcuttur (Vikipedi).
Şehrin önemli camilerinden biri. İçi de çok güzeldi. Şehrin en önemli siluetlerinden birisi.



6- Prizren Kalesi: Kosova'nın Prizren şehrindeki Orta Çağ kalesidir. Prizren'e tepeden bakan bir konuma sahiptir. İlk hisarlarının Doğu Roma döneminde yapıldığı belirtilmektedir. Osmanlı Devleti döneminde çeşitli eklemelerle geliştirilmiş, büyük bir kale haline getirilmiştir (Vikipedi).
Mutlaka çıkmanızı öneririz. Kale çok cazip değil ama manzara gerçekten harika. Prizren şehrinin ne kadar güzel bir yer olduğunu kaleden çok daha iyi anlıyorsunuz. Aşağı inmek istemedik açıkçası.




7- St. Saviour Kilisesi: 1330 sırasında inşa edilmiş Prizren Kosova'da yer alan Sırp Ortodoks Kilisesi (Wikipedia).
Kaleye çıkarken kiliseyi çok net görebiliyorsunuz. O nedenle yakınına gitmedik. Güzel bir kilise.


8- St. George Kilisesi: İçi son derece sade olan bu kiliseyi de görüp yolumuza devam ettik.



9- Arasta Cami: Yalnızca minaresi kalmış olan bu cami gerçekten çok enteresandı. Görmenizi öneririz. Detaylı bilgi için; https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti_en.aspx?id=4501


10- Gazi Mehmet Paşa Hamamı: 16.yy'da yapılmış ancak içerisini görmek nasip olmadı, restorasyon çalışmaları devam ediyordu.
Detaylı bilgi için; https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti_en.aspx?id=1571


11- Kukli Mehmed Bey Cami: Okuduğumuz kadarıyla Kukli Mehmed Bey Prizren'in eski varlıklı insanlarından birisi ve burası da onun yaptırdığı birçok yerden bir tanesi, hemen tekkenin yanında.


12- Emin Paşa Cami: Dışı da içi de çok güzel olan bu camiyi görmenizi öneririz. Detaylı bilgi; https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti_en.aspx?id=1316



13- Gazi Mehmet Paşa Cami: Şehrin bir diğer önemli camisi. Bu cami 'Bayrak Cami' olarak da biliniyor.


14- Halveti Tekkesi: Halveti Tekkesi Prizren merkezdeki 350 yıllık tarikat (Wikipedia).
Güzel bir tekke. Görmenizi öneririz.



15- Eski Ev - Şaip Paşa'nın Evi: İçini gezmedik, yalnızca dışarıdan fotoğraf çekip yolumuza devam ettik.


16- Saat Kulesi ve Arkeoloji Müzesi: Arkeoloji müzesi büyük değil. Gezmek zamanınızı almayacaktır. Saat kulesini de görüp yolumuza devam ettik. Girişi 1 €.



17- Belediye Binası: Bu binanın özelliği duvarda teşekkür notlarının olması. Bu teşekkürler Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler için yazılmış.


18- Ahmed Bey Cami: Bu güzel cami aynı zamanda 'Tabakhane Cami' adını da taşıyor. Detaylı bilgi; https://dtk.rks-gov.net/tkk_objekti_en.aspx?id=1376


19- Perpetual Succour Meryem Ana Katedrali: 19. yy'dan kalma bir Katolik kilisesi (Wikipedia).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder