13 Haziran 2018 Çarşamba

Manastır (Bitola)

Manastır'a Ohrid'den otobüs ile kişi başı 210 Mkd'ye ulaştık. Manastır çok küçük bir yer. Kalmanıza bile gerek yok. 1 günde gezebilirsiniz. Ohrid - Manastır arası çok otobüs seferi yok, biz 16.30 seferi ile geldik, bu işleri iyi ayarlamanızı öneririz.

Bizim gözümüzden Manastır;

1- Manastır Askeri Lisesi: Gerçeği söylemek gerekirse Atatürk'ün eğitim aldığı Manastır Askeri Lisesi'ni görmek için Manastır'a geldik. Ancak geldiğimiz saat 18.00'i geçiyordu. Genelde müzeler 18.00'de kapandığı için panik halde koşarak okula gittik. Neyse ki kapanmamıştı, acayip mutlu olduk. Okulda Atatürk'e ayrılmış bir bölüm var. Zaten görevli Türk olduğumuzu fark edince Atatürk için mi geldiniz dedi, gururla evet dedik. Gözlerimizin yaşardığı bir yerdi. Çok duygusal bir müzeydi, Silahlı Kuvvetlerin desteği ile yapılmış, mutlaka uğramanızı öneririz. Müze hemen otobüs garından yukarı doğru yürürken, Sirok Sokağı'na girişte solda kalıyor, adı falan yazmıyor, alttaki fotodan binayı anlayabilirsiniz. Atatürk'e ayrılan bölüm dışında görebileceğiniz bir alan daha var. Girişi 120 Mkd.






2- Sirok Caddesi: Şehrin ana caddesi. Yürüyüş yapmak çok keyifli. Cafeleri ve restaurantları ile şehrin en önemli cazibe merkezi. Yayalara açık bu caddenin tam ortasında Sacred Heart kilisesi bulunuyor, yukarı doğru bitişinde ise Philip 2'nin büyük bir heykeli var.




3- Yeni Cami: Makedonya Bitola'da yer alan Yeni Cami 1558 yılında Kadı Mahmud Efendi tarafından inşa ettirilmiştir (Wikipedia).
Şehrin önemli bir camisi.


4- Saat Kulesi: İlk olarak 17. yüzyılda Manastır'ın Osmanlı İmparatorluğu idaresi altında olduğu dönemde inşa edilmiş; 19. yüzyılda yenilenerek bugünkü görünümünü almıştır. Balkanlar'daki önemli Osmanlı eserlerinden ve şehrin sembollerinden biri olan saat kulesi 30 metre yüksekliğindedir (Vikipedi).
Güzel bir saat kulesi.


5- İshak Çelebi Cami: Manastır'ın önemli bir camisi. İçi de güzeldi. Görmenizi öneririz.



6- Haydar Kadı Cami: 1561-62 yılında Kadı Haydar Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami Türkiye tarafından restore edilerek 104 yıl sonra 4 Kasım 2016'da yeniden ibadete açılmıştır (Vikipedi).
Şehrin diğer önemli camisi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder