18 Haziran 2018 Pazartesi

Priştine

Priştine'ye Prizren'den otobüsle ulaştık. Otobüs çok sık ve 4 €. Konaklama yapmadık, yalnızca gün boyunca şehri gezdik, yetti mi derseniz bize göre yetti:)

Bizim gözümüzden Priştine;

1- Bill Clinton Anıtı: Açıkçası çok da görülmeye değer bir özelliği yok. Yolunuzun üstünde olursa şöyle bir bakarsınız:)


2- Azize Rahibe Teresa Katedrali: Kosova'nın Priştine şehrinde yer alan Katolik Kilisesi katedrali. Katedral Arnavut-Hint Katolik rahibe ve misyoner Rahibe Teresa'ya adanmıştır. İnşaat tamamlanmadan önce, Rahibe Teresa'nın doğumunun yüzüncü yıldönümü olan 26 Ağustos 2010'da açıldı (Vikipedi).
Büyük ama gayet sade bir katedral.



3- Kubbeli Kütüphane: Priştine'nin en önemli yapılarından biri. Mimarisi oldukça değişik, güzel mi emin değiliz, açıkçası karar veremedik:)


4- Hram Hrista Spasa Kilisesi: Hemen kütüphanenin yanında bitmemiş bir kilise.


5- Newborn Anıtı: Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008'de açılışı yapılmıştır (Vikipedi).
Priştine'nin en önemli simgelerinden biri olan bu anıtı görmemek olmaz.


6- Rahibe Teresa Caddesi: Şehrin ana caddesi diyebiliriz. Güzel bir cadde. Bir kere yürümeniz yeterli olacaktır. Caddenin sonunda İskender Bey'in heykelini görebilirsiniz. Yolun tam ortasında bir yerde de Rahiba Teresa Anıtı bulunuyor. Gene eski şehir çıkışında demir parmaklıklarda savaş yıllarından beri kayıp olan yurttaşlarının bir afişi bulunuyor.



7- Çarşı Camisi: Taş Camii olarak da bilinen Çarşı Camii, Priştine'nin en eski binasıdır ve eski şehrin başlangıcındadır. Bu caminin temeli 1389 yılında Osmanlı sultanı Bayezid I. döneminde atılmış ve 15. yüzyılda Sultan II . Murad zamanında yapımına devam edilmiştir. 1389 yılında Kosova Muharebesi'ndeki Osmanlı başarısını kutlamak adına yapımına başlanmıştır. Yıllar geçtikçe cami birkaç restorasyondan geçmiş, ancak taştan minaresi altı asırdan beri ayakta kalmıştır (Wikipedia).
Restorasyonda olduğu için içine girmeden devam ettik.


8- Kosova Ulusal Müzesi: Güzel bir müze. Vaktiniz varsa gezmenizi öneririz, ücretsiz. Aynı zamanda yaşanan savaşı ve Kosova tarihini anlatan en önemli müze. Özellikle savaş fotoğrafları çok etkileyici ve üzücüydü.





9- Yaşar Paşa Cami: Akademi Binası'nın karşısında onaltıncı yüzyıldan kalma Yaşar Paşa Camisi yer alıyor. Yapımı ondokuzuncu yüzyılda tamamlanan bu cami mimari açıdan Çarşı Camisi ile benzerlik göstermekte. Yaşar Mehmet Paşa tarafından 1834 yılında inşa edilen cami bugün halen ibadete açık (https://pristinerehberi.wordpress.com/2012/08/05/yasar-pasa-camisi/).
Şehrin önemli camilerinden birisi.



10- Saat Kulesi: Çok bir özelliği yok ama görmekte fayda var tabi. Detaylı bilgi; https://pristinerehberi.wordpress.com/2012/08/07/saat-kulesi-sahat-kulla/


11- Fatih Cami: Fatih Camisi veya diğer adıyla İmparator Camisi, giriş kapısının üzerindeki Arapça kitabeden de anlaşılacağı üzere 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış.
15 metrelik kubbesi kolonlar tarafından desteklenen Priştine'nin bu en görkemli binası, zamanının mimari dehası sayılıyor. Caminin minaresi, 1955 yılındaki depremde yıkıldığı için o tarihte yeniden yaptırılmış. 1690-1698 Avusturya-Osmanlı savaşları sırasında kilise olarak kullanılmış olsa da bugün Priştine'nin en büyük camilerinden biri olarak hizmet veriyor (https://pristinerehberi.wordpress.com/2012/08/05/fatih-camisi/).
Diğer camilere göre nispeten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.



12- Etnografya Müzesi: Keyifli bir müze. Gezmek çok zamanınızı almayacaktır. Türk evi olması açısından bilindik ancak oralarda görmek güzel doğrusu.



13- Sultan Murat Hüdavendigar Türbesi: Şehir merkezinden biraz uzakta olan türbeyi havaalanına giderken ziyaret ettik. Sağ olsun 25 €'ya anlaştığımız taksi şoförü sabırla bizi bekledi. Türbeyle ve Sultan Murat ile ilgili bilgilendirme yapan görevli de çok başarılıydı, gördüğümüz en iyi rehberlerden bir tanesiydi, bizimle birebir ilgilendi. Bunun dışında bahçedeki 500 senelik ağaç ayrıca dikkatinizi çekecektir, uğramanızı öneririz.
Detaylı bilgi;  https://pristinerehberi.wordpress.com/2012/08/01/sultan-i-muratin-turbesi/

Buraya çok yakın bir yerde Kosova Savaşları anısına Gazimestan anıtı bulunuyor, uzaktan bir görme fırsatını bulduk. Burası aynı zamanda Slobodan Milosevic'in bir milyon Sırp'ı toparlayarak savaşı başlattığı alan konumunda.




Priştine'yi gezerken özellikle eski şehirde kendimizi ülkemizin bir yerinde gibi hissettik. Camiler, pazarlar, eski evler, dükkanlar..Bizden bir yer gibi burası ama taksici ile konuştuğumuz kadarı ile Türkiye'nin yeterli desteği göstermediğini söylüyordu, ne diyelim Allah yardımcısı olsun bu savaş yorgunu ülkenin ve milletinin...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder