12 Haziran 2018 Salı

Ohrid

Ohrid; giden herkesin öve öve bitiremediği bir yerdi. Bizim de görmek istediğimiz yerlerin başında geliyordu.Tiran'dan sonra Ohrid'e geçtik. Tiran'dan önce otobüsle kişi başı 13 €'ya yaklaşık 5 saat süren bir yolculuğun ardından Struga'ya geliyorsunuz. Buradan da taksi ile Ohrid'e geçiyorsunuz. Birçok kişi indiği için ortak taksi tutabiliyorsunuz.
1 gece ve 1 günümüzü bu güzel yere ayırdık. Biz de herkes gibi burayı çok beğendik. Ancak şöyle bir durum var, biz ilkbaharda oraya gitmemize rağmen kalabalıktı. Yazın daha da kalabalık olduğu kesin. (Bir de okuduğumuz birçok yazıda Ohrid gölünün çok temiz olduğu yazıyordu. Bu da turistleri oraya çeken diğer bir neden. Biz oradayken hava sıcak değildi o nedenle ne yazık ki göle giremedik). Yani demek istediğimiz yazın artan kalabalık biraz bunaltıcı olabilir.

UNESCO koruması altındaki Ohrid'de bizim gözümüzden gezilecek yerler;

1- Ohrid Antik Tiyatrosu: M.Ö 200 yılında inşa edilmiştir ve Roma zamanından kalan Scupi, Stobi ve Heraklea Lynkestis'deki diğer üçe karşın şehirdeki tek Helenistik tarzında tiyatrodur (Wikipedia).
Çok güzel bir antik tiyatro.


2- Aziz Yuhanna Kilisesi: Makedonya Cumhuriyeti'nin Ohrid ilinde Kaneo sahilindeki sarp kayalık üzerinde Ohrid gölüne hakim bir arazide bulunan bir Makedon Ortodoks kilisesidir. Aziz ve Havari Yuhanna'ya adanan kilisenin ne zaman inşa ettirildiği bilinmezken, kilise mülklerinin yazıldığı bir belge sonucu 1447 yılı öncesinde inşa edilmiş olabileceği kabul edilir. Arkeologlar kilisenin Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişinden kısa bir dönem önce (13.yy) inşa edilmiş olabileceğini düşünmektedirler (Vikipedi).
İşte meşhur Ohrid fotoğraflarında gözüken kilise. Yukarıdan görüntü gerçekten çok etkileyici. Şehir merkezinden yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.


3- Saint Sophia Kilisesi: Osmanlı İmparatorluğu döneminde cami olarak da hizmet veren üç nefli bir orta çağ kilisesidir (Vikipedi).
Büyük ve güzel bir kilise. Biz çok beğendik. Görmenizi öneririz, girişi 100 Mkd.




4- Çınar Meydanı: Şehrin ana meydanı.


5- Sveti Kliment Ohridski Caddesi: Ohrid'in merkez caddesi. Çok kalabalık olan bu caddede bir tur atmak zevkli olacaktır.


6- Sveti Naum: Bu kiliseye gidiş dönüş kişi başı 600 Mkd'ye veya 10 €'ya teknelerle ulaşılabiliyor. Sizi kiliseye götürüp tekrar Ohrid'e getiriyorlar. Biz daha erken dönmek istedik, o yüzden biraz araştırdık ve otobüsle de dönüşün mümkün olduğunu öğrendik. Ancak teoride olan otobüs pratikte ne yazık ki gelmedi ve biz de mecburen tekneyle dönmek zorunda kaldık. Sonra bu durumun çok daha iyi olduğunu düşündük çünkü dönüşte Bay of Bones'a uğradı. Böylece orayı da görmüş olduk.
Sveti Naum'a  mutlaka gitmenizi öneririz. Hem kilise çok güzel hem de doğal park efsane güzellikte. Manzara insanın başını döndürüyor. Kilisenin bahçesinde de bir sürü tavus kuşu vardı. Çok güzel bir gezi oldu. Kiliseye giriş 100 Mkd. Detaylı bilgi için; https://www.lonelyplanet.com/macedonia/attractions/sveti-naum-monastery/a/poi-sig/1253464/1324745






7- Bay of Bones: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi teknemiz Sveti Naum dönüşü buraya uğradı. Bizim hoşumuza gitti açıkçası. Eski döneme ait yaşayışları görmek bizi her zaman etkilemiştir. Girişi 100 Mkd. Detaylı bilgi için; http://www.exploringmacedonia.com/bay-of-bones.nspx



8- Holy Mary Peribleptos Kilisesi: Güzel bir kilise. Görmenizi öneririz.



9- Ohrid (Samuel) Kalesi: Güzel bir kale. Manzara da çok etkileyici. Çıkmanızı öneririz.




10- Plaoshnik ve St. Clement's Kilisesi: Plaoshnik Makedonya Cumhuriyeti Ohrid ilinde bulunan bir arkeolojik bölge. Ohrid Ayasofya Kilisesi ardından Ohrid şehrinde bulunan en önemli ikinci kilise olan Aziz Clement Kilisesi, Aziz Clement tarafından 893 yılında erken dönemden kalma bir hristiyan bazilikası üzerine inşa edilmiştir. Yine de kilisenin üzerine inşa edildiği kilise kalıntı ve duvarlarından hiçbir suretle istifade edilmeksizin kurulmuştur (Vikipedi).
Dış görünüşü çok güzel olan bu kiliseyi görmenizi öneririz. Girişi 100 Mkd.
Çevresinde çok olmasa da kalıntıları göreceksiniz.



11- El Yapımı Kağıt Atölyesi: Biz de burayı blog yazılarında okumuştuk. Çok güzel bir yer. El yapımı kağıt üretimini deneyimlemek isterseniz buraya mutlaka uğrayın.


12- Zeynel Abidin, Ali Paşa ve Hacı Turgut Camileri: Bu üç tarihi camiyi çarşıda gezerken görebilirsiniz.


13- Robevi Evi: Ohrid'in önemli yapılarından biri ve müze olarak hizmet veriyor, maalesef kapalı olduğundan içini göremedik.


Bunun dışında sokak aralarında, tepelerde irili ufaklı birçok eski kilise bulunuyor. Diğer yapılarla ilgili bilgi almak için bu bloğu kullanabilirsiniz. (https://mymacedoniablog.wordpress.com/sightseeing/ohrid-and-surroundings/ohrid-macedonias-pearl/churches-in-ohrid/)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder