15 Ağustos 2016 Pazartesi

Napoli

Cinque Terre'den sonraki durağımız Napoli'ydi. La Spezia'dan trenle Roma aktarmalı yaklaşık 4,5 - 5 saatte Napoli'ye vardık (La Spezia - Roma: 9,90 Euro, Roma- Napoli: 29,90 Euro) Otele yerleşme vs sonunda şehri gezmeye öğleden sonra başlayabildik. Ertesi gün de 1 tam günümüz vardı. Yalnızca 1 gece konaklama ayarlamıştık. Okuduğumuz yazılardan 1,5 günün yeterli olacağı izlenimine kapıldık ancak şehri biraz gezmeye başlayınca Napoli'ye haksızlık edildiğini ve bizim de az zaman ayırarak ne kadar yanıldığımızı anladık. Napoli çok büyük bir şehir ve görülecek çok yer var. O yüzden 2 veya 2,5 gün ayırmanızı öneririz.


Evet Napoli Avrupa şehri hissi vermeyen bir yer, evet temiz de değil ama çok 'yaşayan' bir şehir. Genç nüfusun fazlalığı dikkatimizi çekiyor. Bu durum şehre dinamizm katmış. Her yanınızdan vızır vızır motosikletli elemanlar geçiyor. Genel anlamda Napoli'yi beğendik. Tek sıkıntı Cinque Terre'den sonra hava çok sıcaktı.

Gelelim Napoli'de gezdiğimiz yerlere;

1- Castel dell'Ovo: Limanda yer alan bu gösterişli kale Napoli'nin önemli noktalarından bir tanesi. Gece gittiğimizde kalenin çevresi inanılmaz kalabalıktı. Çok güzel restaurantlar kalenin çevresine sıralanmışlar. Keyifli zaman geçireceğiniz bir bölge.


2- Castel Nuovo: Yeni kale şehrin önemli simgelerinden biri. Çok haşmetli ve güzel bir kale. İçine girmedik, giriliyor mu ona da emin değiliz açıkçası. Kalenin etrafında çok güzel restaurant ve kafeler mevcut. Buralar sahilde yürüyüş yapmak için ideal yerler.


3- Castel Sant'Elmo: Bu kale şehrin tepesinde yer alıyor. Aşağıdan görüntüsü güzeldi ancak yukarıya çıkmadık o nedenle kale hakkında bilgi veremiyorum. Manzarası kesin güzeldir.


4- Napoli Katedrali: Güney İtalya'da Napoli'nin ana kilisesi ve Napoli Başpiskoposunun evi olan Roma Katolik Katedralidir. (Wikipedia).
Güzel ve etkileyici bir kilise.


5- Plebiscito Meydanı: Kraliyet Sarayı'nın ve San Francesco Di Paola kilisesinin bulunduğu büyük meydan.


6- San Francesco Di Paola: Çok meşhur olan bu kilise neden bilmiyoruz ama biz ziyarete gittiğimizde kapalıydı, bu yüzden içini gezemedik. Ancak dışarıdan çok etkileyici olduğunu söylemeliyiz. Oval mimarisi ile Vatikan'a benzerliği de dikkat çekici.


7- San Lorenzo Maggiore: Bu bazilika Napoli'nin önemli yapılarından bir diğeri. Dışı çok farklı değil ancak içi sade ve güzeldi.


8- San Domenico Maggiore: Bir diğer meşhur kilise. İçi gösterişliydi. Hemen önünde genelde gençlerin takıldığı aynı adı taşıyan meydan bulunuyor.


9- Gesu Nuevo Meydanı: San Domenico Maggiore meydanından devam ettiğinizde bu meydana ulaşıyorsunuz. Aynı adı taşıyan gösterişli bir kilisesi, Santa Chiara kilisesi ve meydanın ortasında Dell'Immacolata heykeli bulunuyor.



10- Universita Bölgesi : Adından da anlaşılabileceği gibi üniversite ve gençler burada. Eski şehirden sahilde görülecek yerlere yürürken bu bölgeden geçiyorsunuz. Vittorio Emanuele, Natural History Museum, Chiesa Gesu Vecchio, San Giovanni Maggiore gibi anıtlar bulunuyor.


11- Ulusal Arkeoloji Müzesi: Pompei sayesinde inanılmaz güzel bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Kesinlikle gittiğinize pişman olmazsınız. Mozaik, fresk ve özellikle 'antik sex' bölümü ile çok ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.



12- Royal Palace: Napoli'nin mutlaka görülmesi gereken bir diğer yapısı. Bu müthiş kraliyet sarayı çok büyük, ancak az zamanımız olduğu için çok hızlı bir şekilde gezebildik. Çok güzel bir saray özellikle gösteri salonu etkileyici. Giriş bedeli 4 Euro.



13- San Carlo Tiyatrosu: Burası İtalya'nın ve dünyanın en tanınan opera binalarından biri. Avrupa'nın hala kullanılan en eski lirik opera binalarından biri olup Napoli eski şehri ile UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir (Vikipedi).
Aslında burada bir tiyatro izlemek süper olurdu ancak bebekle imkansız olacağı için belirli saatlerde düzenlenen turlardan bize uygun olanı ile tiyatronun içini gezdik. Görmenizi tavsiye ederiz. Giriş bedeli 6 Euro.


14- Galeri Umberto: Büyük bir 'skylight'ı olan, Milan'da bulunan Galleria Vittorio Emanuele'e benzer, kapalı bir alışveriş kompleksi diyebiliriz.


15- Castel ve Porta Capuano: Şehrin kuzey yakasında bulunan ve şehrin yapıları arasında kaybolmaya yüz tutmuş, büyük bir hanı andıran, eski bir kale ve kuzey kapısı diyebiliriz.


16- Sansevero Müzesi ve San Gennaro Mezarları: Sansevero; heykelleri ve etkileyici yapısı ile merkezde görülmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri. San Gennaro Mezarları ise biraz daha şehrin dışında, tarihi mezarlık sistemine dair ışık tutan bir yer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder