11 Ağustos 2016 Perşembe

Cinque Terre

Cinque Terre İtalya'nın en önemli turistik yerlerinin başında geliyor. İtalya'nın aşağı taraflarına gelirseniz manzara anlamında insana çok şey sunan bu 5 köyü mutlaka görmenizi öneririz.

Cinque Terre "Beş Toprak" demektir ve şu köylerden oluşmaktadır. Monterosso al Mare,  Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore, Köyler, sahilleri ve bu köyleri çevreleyen tepelikler Cinque Terre Ulusal Parkı'nın içinde yer alır ve bu bölge UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alır (Vikipedi)


Köyler hakkında genel bilgi vermek gerekirse öncelikle hepsinin birbirine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Köyler arasında ulaşım olarak tren kullanılıyor. Yakın olduğu içinde bilet kontrol edecekleri zamanı bile bulamıyorlar. Son derece rahat seyahat edebiliyorsunuz. Köyler çok küçük, hiç konaklama yapmayalım, trekking ile de işimiz olmaz yalnızca köyleri görüp yolumuza devam edelim derseniz, bizce 1 günde tüm köyleri gezebilirsiniz. Tabii 9 aylık bir kızımız olduğu için bu tatilimiz biraz daha yavaş olmak zorundaydı. O yüzden Vernazza ve Manarola'da 1'er gece konaklama yaptık. Bu arada Haziran sonu olmasına rağmen bu bölgede hava çok sıcak değildi hatta akşamları üşüdüğümüzü söylemem gerek.


Trekking konusuna gelirsek, kızımızı kanguruya alıp en azından 2-3 köy arasında trekking yapmayı denemek istemiştik (takdir edersiniz ki bebek arabası maalesef mümkün değil) Başarılı da olduk açıkçası ancak şunu belirtmek gerekir ki inanılmaz yorucu ve zor yollar. Ancak köylerin asıl özelliği tepeden muhteşem görünüşleri, bir blogda şöyle yazıyordu: trekking yapmasanız bile köyler arası yolların belirli bir mesafesini yürüyün ve köyü tepeden görün. Kesinlikle katılıyorum. Ayrıca yürüyüş yolları için Cinque Terre Card almanız gerekiyor. Biz iki gün geçerli olan karta tren hariç kişi başı 14,50 € ödedik. Bir günlük olanı ise 7.50 €. Bir günlük tren kartı ise kişi başı 16 €. Avrupa'da bu kadar kısa mesafeler bir şekilde halledildiği için biz almamayı tercih ettik.



Yaptığımız "trekking"ler: Vernazza - Monterosso -1,5 saat sürdü
Manarola - Corniglia - 2 saat sürdü

Vernazza- Corniglia arası dağ yolu uzun olduğu için yapmayalım dedik. Manarola, Riomaggiore ve Corniglia arasını bağlayan deniz kenarındaki basit ve kısa yol ise kaya düşmesi nedeniyle kapalıydı. Bu nedenle, Manarola-Corniglia arasında dağlar tepeler aşmamız gerekti. Manarola - Riomaggiore arasında ki uzun dağ yolunu ise pas geçtik.

St. Margherita'dan bindiğimiz trenimiz ile ilk durağımız olan ve konaklayacağımız "VERNAZZA"ya akşam saatlerinde varabildik (Tren 8,70 Euro). Vernazza çoğu kişinin favori köyü, küçük bir meydanı olan köyün sokak araları çok sevimli. Merkezde küçük bir sahil de var, denize girmek için uygun. Cafeler ve restaurantlar çok kalabalık değildi, birçok yerde artık bu bölgenin çok kalabalıklaştığı ve önlem alınacağı yazıyordu ancak bize göre hiç bir köyde insanı sıkan bir kalabalık yoktu. İlk gün akşama doğru köye vardık, zamanı doğru kullanmak adına farklı bir köye gitmedik ve Vernazza'da takıldık. Ertesi gün de Monterosso'ya gitmek üzere trekking yolculuğumuza başladık. Dağları aşmak durumunda kaldığınız için bir müddet merdiven çıkmak zorunda kalıyorsunuz, en zor kısmı da o oluyor. Yol düz iken çok sorun değil ancak çıkış ve iniş çok çok yorucu (bir de kanguruda bir bebekle daha da zor tabii). Yolla cebelleşirken manzaraya bakmayı kaçırmayın çünkü tüm mücadele bu harika manzaralar için.



Küçük bir anımızı da anlatmadan geçmeyelim. Trekking esnasında eşimle 'işte şimdi tam Avrupalı olduk, 9 aylık kızımızla trekking yapıyoruz' diye kendimizle övünürken karşımızdan bir çiftin geldiğini gördük, onların da kanguruda bebekleri vardı ve sorduğumuzda 2 aylık olduğunu söylediler. Gene olmamıştık yani:)))

MONTEROSSO'ya vardığımızda bayağı yorulmuştuk ama manzara gerçekten çok güzeldi. Değdi mi derseniz evet değdi. Monterosso da güzel bir köy ancak diğerlerine göre görsel şovu biraz sönük kalıyor diyebiliriz. Ayrıca hem köyün kendisi hem de plajı diğerlerine göre daha büyük, Bir tüp geçit köyü ikiye ayırıyor. Sokaklar çok daha geniş. Gezmesi keyifli bir yer. Bu arada söylemeden geçmeyelim trekking esnasında Monterosso'ya yaklaştığımız bir bölgede harika bir müzik ziyafeti de dinlemiş olduk.



Monterosso'dan trenle tekrar Vernezza'ya gidip bavullarımızı aldık ve yeni durağımız olan MANAROLA'ya gittik. Manarola'ya vardığımızda akşamüstü olmuştu o yüzden başka bir yere kıpırdamadan yalnızca köyü gezmeye karar verdik. Birçok yerde Manarola Vernezza'yla birlikte en çok beğenilen köy olarak geçiyordu. O yüzden biz de bu iki köyde konaklamayı tercih ettik. Manarola gerçekten çok güzeldi. Çok küçük bir sahili var, denize ancak kayalıklardan girebiliyorsunuz. Diğer köylerde olduğu gibi burada da sokaklar ve evler harika. İlk gece Manarola'da takıldık. 2. gün planımız hem Corniglia'ya hem de Riomaggiore'ye trekking yapmaktı. Okuduğumuz kadarıyla Manarola ve Riomaggiore yolu (sahilden giden aşıklar yolu) çok kısaydı ancak ne yazık ki kapalıydı, alternatif olarak  çok uzun olan dağ yolundan gitmek gerekecekti. Maalesef bunun için ne zamanımız ne de gücümüz kalmıştı. Bu nedenle Manarola'daki 2. günümüzde yalnızca Manarola-Corniglia arasında trekking yapabildik, bu arada bu ana yol da kapalıydı ve mecburen zor olan dağ yolundan gittik. Zor  muydu derseniz çok çok zordu, zaman zaman bu yol hiç bitmeyecek sanırım dedik. Neyse ki arada Volastra adlı bir köy vardı da orada öğlen yemeği yiyebildik ve dinlendik. Orası olmasaydı halimiz perişandı. Ancak söylememe gerek yok sanırım, manzaralar çok iyi tabii.



CORNİGLİA'ya vardığımızda inanılmaz yorulmuştuk ancak zorlu bir yürüyüşü de sağ salim atlatmanın mutluluğu vardı. Burası da çok şirin küçük bir köydü ve sokak araları inanılmaz dardı. Bu arada Vernazza'ya doğru da trekking yolundan biraz yürüdük o taraftan da Corniglia'nın nasıl göründüğüne bakarak geri döndük.



Ve Corniglia'dan trene atlayıp RIOMAGGIORE'ye gittik. Yukarıda da yazdığım gibi amacımız yürüyerek Manarola'ya dönmekti ancak olmadı maalesef. Riomaggiore de sevimli diğer bir köy. Sahilden uca doğru yürüdüğünüzde çok güzel bir köy manzarası görebilirsiniz.



Riomaggiore'den sonra tekrar trenle Manarola'ya döndük. O gece de Manarola'da kaldıktan sonra trenle diğer adresimiz olan Napoli'ye doğru yola çıktık (La Spezia kalkışlı - Roma aktarmalı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder