9 Aralık 2014 Salı

Iguazu Şelaleleri (Puerto Iguazu)

Iguazu Şelaleleri iki farklı nehrin Curitiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur. Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin %80 ile Brezilya %20 arasında sınır oluşturur. Parana Nehri'ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguaçu, Arjantin tarafında ise Puerto Iguazu şehirleri bulunur. Her iki tarafı da kapsayan milli park, 1984 yılında Unesco tarafından "Dünya Mirası" listesine alınmıştır (Wikipedia).

Buenos Aires'den sabah 05.40 uçağıyla Iguazu'ya gittik. Planımız öğlene kadar Arjantin tarafında takılmak, öğleden sonra da otobüsle Brezilya tarafına gitmekti, geçişin çok kolay olduğunu okumuştuk, gene de hafif bir tedirginlik vardı tabii. Uçağımız çok erken olduğu için o gece otelde konaklama yapmadık, geceyi havaalanında geçirdik, tahmin edeceğiniz gibi yolculuğumuz uyuyarak geçti, ancak bir ara uçağın camından baktık, müthiş bir toz bulutu gözüküyordu, uyku sersemi ilk önce ne olduğunu anlayamasamk da sonra buranın şelaleler olduğunu farkettik.
Uçaktan 07.30 civarlarında inmiştik. Havaalanından shuttle ile otogara gittik, şelalelerin bulunduğu Iguazu Natinal Park'a otogardan 20 dakikada bir kalkan otobüsler ile gidilebiliyor. 1 kişi 40 Pesos. Biz de bu otobüslere bindik, yaklaşık 30 dakikada bir otobüs kaldırıyorlar.

Yolculuğumuz 20-25 dakika sürdü ve parkın kapısına gelmiştik.Giriş ücreti 1 kişi 215 Pesos. Parka girer girmez şelalelere ulaşamıyorsunuz, öncelikle çok keyifli bir tren yolculuğu yapmanız gerekiyor. Sanırım bu da 10 dakika gibi bir süre aldı. Bu arada özellikle kelebeklere dikkat etmenizi öneririm, inanılmaz güzeller, hiç bu kadar çok kelebeği bir arada gördüğümü hatırlamıyorum.


Ve işte şelalelere sonunda gelmiştik. Nasıl anlatmak lazım bilmiyorum ama uzun zamandır bizi  bu kadar etkileyen bir doğa olayı olmamıştı sanırım, şelalenin büyüklüğü ve haşmetli sesi nedeniyle önce bayağı bir şok yaşadık, sonra suyun şiddeti dikkatimizi çekti, müthiş kuvvetliydi, orada olduğumuz dönem yağışlar nedeniyle suyun en çok yükseldiği dönemmiş. Zaten bu nedenle "Şeytan Gırtlağı" na gidiş yollarını su seviyesi nedeniyle güvensiz buldukları için kapatmışlar.

Su çamur kıvamında, bildiğiniz kahverengi akıyor, şelaleleri çok rahat bir şekilde görmenizi sağlayan yollar yapmışlar, suyun üstünden, harika bir manzara eşliğinde yürüyorsunuz. Brezilya tarafı görülüyor, ancak asıl geniş alan Arjantin'de olduğu için Brezilya'dan görüntünün çok daha iyi olduğunu okumuştuk, kesinlikle haklılar!!



Dediğim gibi Şeytan Gırtağı'na maalesef gidemedik, yol kapalıydı (yanlış hatırlamıyorsam 6 ay kadar o yolu kapatıyorlarmış). Bu nedenle aşağıda bulunan yürüme yollarına indik, burada suyla çok daha fazla iç içesiniz, hatta direkt suyun içinden geçiyorsunuz, çoğu kişi yağmurluk giymişti, tahmin edersiniz ki biz giymedik ve o yoldan yürüyüp, yolun sonuna geldiğimizde kendimizi şelalenin dibinde bulduk, sırılsıklam olmuştuk, ama nasıl keyifli bir andı, anlatamam.


Bu arada gezerken karşınıza değişik hayvanlar çıkabiliyor, isimlerini bilemiyorum ancak sakin sakin etrafta geziniyorlar, hastalık kapma riskine karşı yaklaşmamakta fayda var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder