13 Ekim 2014 Pazartesi

Lima

Lima Peru'daki ilk durağımızdı. Sao Paulo'dan 06:00 uçağı ile Peru'ya uçtuk, sabah 09:00 gibi Lima'daydık. Burada kalmadık. Tüm gün gezip, tekrar 19.00 uçağı ile Juliaca'ya uçtuk. Lima Peru'nun başkenti. Bu şehri araştırırken bir eski şehirden bir de deniz kenarında bulunan Miraflores bölgesinden bahsediyorlardı. Ancak o gün sadece eski şehri gezebildik. Miraflores'de aklımız kaldı, neyse ki Peru seyahatimizin sonunda tekrar Lima'dan Buenos Aires'e uçacaktık ve şehirde yaklaşık 2-3 saatimiz olacaktı. Biz de bu deniz kenarında yer alan bölgeyi o güne ayırdık.
Havaalanından Lima merkeze taksi ile gittik, 60 sol tuttu, ancak sonra anladık ki biraz pahalıya gitmişiz. 40-50 sol arasında taksi bulabilirsiniz. Bu arada taksiciyle parayı anlaşıp taksiye o şekilde biniyorsunuz.
Bizim gözümüzden UNESCO koruması altındaki şehir merkezinde görülmesi gereken yerler şunlar;

1- Plaza Mayor: Burası eski şehrin merkezi, büyük bir meydan, birçok önemli yapı da burada bulunuyor.
Hükümet binası, Lima Katedrali, Lima Piskoposluk Sarayı, Belediye Sarayı ve Birlik Sarayı (Wikipedia).
Bizim bulunduğumuz zaman meydan kalabalıktı, çünkü özel bir festivalleri vardı ve kutlama hazırlıkları vardı, hatta bazı yolları trafiğe kapadılar ve belediye binasının önünde atlarla birlikte özel bir geçit töreni yaptılar, marşlar söylediler; biraz bakınıp hemen ara sokaklara daldık.



2- Lima Katedrali ve Lima Piskoposluk Sarayı : Biz meydana gelir gelmez Lima Katedraline girdik, güzel bir kiliseydi. Ancak maalesef piskoposluk sarayı açık değildi. o nedenle gezemedik.



3- Casa de la Literatura Peruana: Burası Lima'nın eski tren istasyonu. Ancak günümüzde artık kütüphane ve kültür merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Daha detaylı bilgiyi bu web sitesinden öğrenebilirsiniz http://www.limaeasy.com/culture-guide/historical-buildings/house-of-the-peruvian-literature


4- Monastery of San Francisco: Buranın önemli özelliği; hem kiliseyi hem manastırı, hem kütüphaneyi hem de mezarlıkları bünyesinde bulundurması. Biz gittiğimizde kilisede ayin vardı, biraz onu izledik. Yalnızca kiliseyi gezdik, mezarlık kısmına girmedik. Kilisede gezerken yerlerde camlı bölmeler var, aşağıya bakarsanız kemiklerin çok az bir kısmını görebilirsiniz.


 

5- San Martin Meydanı: Burası da Lima'nın Plaza Mayor'dan sonraki 2. meşhur meydanı. Çok güzel bir meydan, yapılar beyaz, o yüzden meydanın en önemli özelliği bembeyaz olması. Meydanın ortasında San Martin'in heykeli bulunuyor.
San Martin 1820 yılında Peru'nun kurtuluşu için İspanyol egemenliğine karşı bir operasyon düzenler. İspanyolları Aralık 1820'de Pisco'da yenerek Lima'yı işgal eder. 28 Temmuz 1821'de Peru'nun bağımsızlığını ilan eder (Wikipedia).


6- Jiron de la Union: Burası Lima'nın en meşhur ve en önemli yolu olarak kabul ediliyor. Plaza Mayor'dan başlıyor ve sizi San Martin meydanını çıkarıyor. Neredeyse tüm restaurantlar ve mağazalar bu caddede. Çok kalabalık bir yer.
Çok uzun yıllar boyunca aristokratların ve kentin en ünlü sakinlerinin toplandığı bölge olmuş (Wikipedia).
Bu arada bu yolun bitiminde San Martin meydanının hemen sağında döviz bürolarını görebilirsiniz.


7- Palacio de Justicia ve Paseo de los Heroes Navales Meydanı : Burası da görülmesi gereken yerler arasında geçiyordu. Adalet sarayı güzel, büyük bir bina. Meydan da geniş ve bir çok heykel barındırıyor.


8- Museo de Arte Italiano: Biz bu müzeye maalesef zamansızlık nedeniyle giremedik.


9- Miraflores: Birçok kaynakta burası Lima'nın elit ve lüks bölgesi olarak geçiyordu. Lima'daki ilk günümüzde zamanımız olmadığı için burayı gezemedik, ancak bir hafta sonra Buenos Aires'e gidiş uçağımız öncesinde 2-3 saatlik bir zamanımız vardı. Biz de o zamanı bu bölgeye ayırdık. Aynı bahsettikleri gibi çevreden ve yapılardan anlaşıldığı kadarıyla da zengin kesim bu bölgede yaşıyor. Yapılar çok modern, yani tarihi merkezle tamamen farklı bir görünümde. Bölge Pasifik'in hemen yanında, okyanus manzaralı sahil yürüyüşü yaptık. Aslında denize sıfır bir şekilde yürüyüş değil, denize paralel tepeden okyanusu izleyerek geziyorsunuz. Tabii isterseniz kumsala da inebilirsiniz. Güneş batımında güzel bir manzara sunuyor. Buranın diğer meşhur yeri Larcomar isimli alışveriş merkezi, burası yürüyüş yaptığımız yolun güzergahında yer alıyor, gençlerin uğrak yeri olduğu kesin, yeme içme yerleri de burada. Bu alışveriş merkezi bildiğimiz binalardan değil, yani kocaman bir bina değil, konumunu çok güzel ayarlamışlar, alışveriş merkezine girmek için merdivenle yürüyüş yolunun altına iniliyor, bir nevi binayı aşağıya saklamışlar. Bu arada denizde sörf yapanları da izleyebilirsiniz.


Lima çok güzel bir şehir. Gezmesi çok keyifli, özellikle evlerin cumba balkonlarına dikkat etmenizi öneririm. Kesinlikle çok güzeller. Dikkatimizi çeken diğer detay tavuk restauranlarının çok fazla olmasıydı. Sanırım Perulular tavuğa fazlasıyla düşkün.
Lima'yı çevreleyen dağların eteklerine kadar uzanmış evler Lima'nın manzarasını oluşturuyor.


Lima Harita:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder