26 Ekim 2014 Pazar

Nazca

Cusco'dan akşam bindiğimiz otobüsümüz sabah saat 8.00 civarlarında Nazca'daydı ( Cruz Del Sur ile 1 kişi 140 Soles). Nazca'da yalnızca pırpır uçağımıza binip Nazca çizgilerini görüp tekrar ilk otobüse atlayıp Paracas'a gidecektik. Nazca Peru'ya gelip de görmeden gitmemeniz gereken bir yer. Şehri hiç gezmedik diyebilirim, yalnızca tur yetkilileri ile birlikte terminalden havaalanına giderken şehri biraz görme şansımız oldu, pek bir şey yok gibiydi, gece konaklama yapmamakta doğru karar verdiğimizi düşündük. Dediğim gibi tur yetkilileri bizi otobüs terminalinden aldılar ve uçağımızın kalkacağı yere getirdiler. Birçok tur firması aynı yerde toplanmıştı. Bizim tur firmamızın adı "Great Nazca Tours"du. 2 kişi 217,39 (Peru genelindeki %8 kredi kartı komisyonu dahil.Tur:200$) dolar ödedik. Tur firmasıyla seyahatimiz öncesi terminalden alınmamız, geri bırakılmamız, dönüş otobüsümüzü ve hangi saate almamız gerektiği gibi bir çok detayı yazıştık. 09.00-10.00 arasında uçacağımızı ve bundan sonra istediğimiz bir saate bilet alabileceğimizi söylemişlerdi. Ancak internetten otobüs biletlerini takip ediyorduk ve bir gün öncesinde halen bilet olduğunu görebiliyorduk, o yüzden Nazca'dan Paracas'a gidiş biletimizi oradan alabileceğimizi düşündük. Ayrıca uçuşta bir aksilik olabilir ve gecikme yaşanabilirdi, bu yüzden de riske giremedik.

Nazca çizgileri dünya üzerinde halen gizemini koruyan bir konu. Çok eskiden yapıldıkları biliniyor ancak kimin ne zaman ve neden çizdiği maalesef bilinmiyor (Wikipedia).
Nazca çöl olduğu ve yağmur neredeyse hiç yağmadığı için bu çizgiler yıllardır bozulmuyor, çizgilerin bulunduğu alan çok geniş, bölgede birbirleriyle kesişen çizgilerin yanı sıra kuş, maymun, örümcek gibi anlamlı çizimler de bulunuyor. Bu şekiller ancak yukarıdan net bir şekilde görülebiliyor. İşte bu nedenle turistler küçük uçaklar aracılığı ile özel olarak bu çizgileri görmeye Nazca'ya geliyorlar. Nazca çizgileri ile ilgili çok sayıda bilgi var, gitmeden okumayı unutmayın.

Havaalanına geldiğimizde 1.100 m uçuş hattı uçuşa açılmadığı için biraz beklememizi istediler, yaklaşık 40 dakika gibi bir süre bekledik. Bu arada beklediğimiz yerde televizyon vardı ve Nazca çizgileri ile ilgili belgesel veriliyordu, izlemesi çok keyifliydi o yüzden sıkılmadık. Sonra bizi çağırdılar ve 3 kişilik bir aile ile birlikte uçacağımızı söylediler. Anne baba ve çocuk şeklinde bir aile ve 2 kişi biz vardık. Hepimiz tartılmıştık ve ağırlıklarımıza göre uçağa yerleştik. Yan yana 2 kişi 2 sıra ve arkada 1 kişi tek oturdu. Pilotumuz ve yanında rehberimiz vardı. Uçuş esnasında rehberimiz takmış olduğumuz kulaklıklarımız aracılığı ile sürekli çizgilerle ilgili bilgi verdi. Uçuş öncesinde kimsenin yerinden kalkıp öbür tarafa bakmaması gerektiğini özellikle söyledi, aksi takdirde uçağın dengesinde sorun olabiliyormuş, herkesin bütün çizgileri görmesini sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca verdikleri bir formda da hangi şekilleri hangi sırayla göreceğimiz de yazıyordu. Gerçekten de kalkmanıza gerek yok çünkü görebilmeniz için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir de konuşma esnasında rehberimiz öğleden sonra olan uçuşlarda türbülansa yakalanma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu söyledi, sabah uçuşları daha sakin oluyormuş. Otobüs terminalinden havaalanına gelirken sohbet ettiğimiz tur yetkilisi de bir gün çöl fırtınası yüzünden tüm uçuşların iptal olduğunu anlatmıştı, burada da böyle şeyler yaşanabiliyor.



Neyse uçağımız kalkmaya başlamıştı, ilk dakikada büyük uçaklarla arasındaki farkı çok net olarak anlıyorsunuz. Pırpır uçağın havadaki her hareketten çok çabuk etkilendiğini ve büyük uçaklara oranla çok daha fazla sarsıldığını hissediyorsunuz. Neyseki türbülansa falan yakalanmadık. Ancak her iki tarafa da çizgileri göstermek adına pilot çok fazla manevra yapıyor, ve bir müddet sonra kafanız çok bulanıyor, hassas kişiler için bu seyahat biraz sıkıntılı olabilir, zaten yanımda oturan kadın 30 dakikanın sonunda kusuyordu, bu çok sık yaşadıkları birşeymiş. Bize bir şey olmadı neyse ki, hatta kendi adıma inanılmaz keyif aldığımı söylemeliyim hem uçak tecrübesi hem de Nazca çizgileri inanılmazdı. Tüm şekilleri göstermek için ellerinden geleni yaptılar, hepsini de gördüğümü söyleyebilirim. Ancak hayalimde şekillerin çok daha büyük olduklarını düşünmüştüm, beklediğim kadar büyük değillerdi, o yüzden eğer siz de oraya gidip böyle bir tecrübe yaşarsanız, büyük şekiller aramak yerine daha küçük detaylara bakın çünkü büyük şekil ararken küçük olan asıl şekilleri kaçırabilirsiniz.


Bu arada bu şekiller ile ilgili okuduklarınız eminim kafanızı karıştıracak; gizemli bir yer, görmenizi öneririm, hem de bu tarz bir uçak deneyimi süper. Yarım saat süren uçuşumuzun sonunda bir de sertifika verdiler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder