29 Aralık 2013 Pazar

Floransa - Toscana

Milano'da 2 gün kaldıktan sonra tekrar yollara düştük, bu seferki istikametimiz Floransa ve Toscana bölgesi... Toscana bölgesinde gittiğimiz yerler; Pisa, Lucca, Prato, Siena...

1- Siena: İnanılmaz güzel bir yer.
Şehir UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmış (Wikipedia).
Siena'da en meşhur yer Campo meydanı, kocaman ve eğimli bir meydan.
Bu meydan etrafında geleneksel olarak her yıl şehir mahalleleri arasında yapılan at yarışlarıyla (Palio) çok ünlüdür (Vikipedi).
O dönemde meydan tıklım tıklım oluyormuş. Ara sokaklar çok güzel, gezmenizi öneririm.
Buradaki diğer önemli yapı meşhur Duomo katedrali, Giriş 3 Euro.


2- Lucca: Burası yolumuzun üstünde olduğu için görmeden geçmek istemedik, iyi ki de öyle yapmışız. Kapalı bir mekan gezmedik ama sokakları harikaydı, tabii bütün gezi esnasında bizimle olan yağmur gene başroldeydi ama itiraf etmek gerekirse şehre ayrı bir güzellik kattı.


3- Prato: Burası da Lucca'ya çok benzer bir yer, burada da hızlandırılmış bir tur yaptık ve Lucca'daki gibi yalnızca sokaklarında dolaştık.


4- Ve tabii ki Pisa: O kadar gelmişken uğramamak olmaz, çocukluğumuzdan beri duyduğumuz kuleyi sonunda karşımızda gördük, biz bu kadar eğik olabileceğini tahmin etmemiştik, gerçekten bayağı eğilmiş, biz de adettendir diyerek o meşhur resimleri çektik. Pisa kulesinin bulunduğu alanda aynı zamanda katedral ve vaftizhane de var, buraları da ziyaret edebiliyorsunuz.


Şimdi geldik Floransa'ya....

Floransa denince akla ilk gelen sanat oluyor, gerçi bütün İtalya öyle ama Floransa bir başka, çok güzel bir şehir, sokaklar çok güzel. Floransa gözünüzü korkutmasın, kolay gezilen bir şehir, keşke uzun uzun zamanımız olsa da her detayı görebilseydik, biz de elimizdeki imkanlarla aşağıdaki yerleri gezebildik:

1- Duomo Katedrali: Şehrin meydanında yer alan bu katedral Floransa'nın en haşmetli yapılarından biri. Yapının mimarisi Milano'daki Duomo kilisesine çok benziyor. Bu katedralin dışı da içi de çok görkemli, gezmenizi öneririm.



2- Piazza Della Signoria ve Loggia Dei Lanzi:  Piazza Della Signoria Floransa'nın en meşhur meydanı. Bu meydanda özellikle yılan başlı Medusa'yı ellerinde tutan Perseus heykeli çok meşhur. Loggia Dei Lanzi ise, Signoria meydanında yer alan ve Uffizi müzesi ile birleşik olan bir bina. Burada bir çok heykel bulunuyor, sanat sokaklara taşmış dememizin en temel nedeni bu meydan. Ayrıca Signoria'da Vecchio Sarayı da yer almakta.


3- Palazzo Vecchio: Signoria meydanında yer alan bu yapı belediye binası olarak kullanılmakta. Binanın girişinde Michelangelo'nun ünlü Davut heykelini göreceksiniz. Heykel 1504'de tamamlanmasından itibaren 1873'de 'Galleria dell'Accademia' ya taşınmasına kadar girişte durdu. 1910 yılında yapılan replikası şu an yerinde bulunmaktadır (Wikipedia).
Yapıda gökyüzüne uzanan bir çan kulesi var, özellikle akşam manzarası çok güzel.


 4- Uffizi Müzesi: Müthiş bir müze, İtalya'nın ve dünyanın en önemli müzelerinden biri, eğer ilginizi çeker ise Michelangelo ve Leonardo da Vinci'nin de aralarında bulunduğu birçok sanatçının eserini görebilirsiniz, biz çok beğendik. Ancak müze çok büyük sizin de zamanınız kısıtlı ise bütün eserlerin hakkını vererek incelemek pek mümkün olmayacaktır.


5- Ponte Vecchio köprüsü: Floransa'nın en meşhur köprüsü (Vikipedi). 
Uffizi ve Medici saraylarını birbirine bağlayan bu köprü gerçekten çok dikkat çekici. Köprünün üstünde kuyumcular ve süs eşyalar satan mağazalar var, değişik bir köprü. Tatilimizin bu süreci bayramla kesiştiği için Türk köprüsüne dönüşmüştü:)


6- Michelangelo Tepesi: Bu tepeden, şehri harika bir şekilde izleyebilirsiniz. Hele gün batımı esnasında şehrin ışıkları yavaş yavaş yanmaya başlayınca seyir müthiş hale geliyor.


7- Battistero di San Giovanni: Duoma meydanında yer alan ünlü bir vaftizhane.
Burası şehrin en eski yapılarından biri. Pek çok sanatçı, Rönesans liderleri ve Medici ailesinin bireyleri burada vaftiz edilmiş. Bu yapının kapısı 'Cennetin Kapısı' olarak adlandırılmış (Vikipedi). Gerçekten muazzam bir işçiliğe sahip.


8- San Miniato al Monte: Şehirdeki en yüksek nokta üzerinde durmaktadır (Vikipedi).
Floransa'nın meşhur kiliselerinden biri. Kilisenin içini de gezdik, gerçekten çok güzeldi.


9- Plazzo Pitti: Eskiden Medici ailesine ev sahipliği yapan saray günümüzde müze olarak hizmet vermekte, önemli ve güzel bir yapı. Medici ailesine ait hazineleri ve sanat eserlerinin sergilendiği birkaç galeriyi bünyesinde barındırıyor.


10- Boboli Bahçeleri:  Maalesef zamanımız olmadığı için bu bahçeleri gezemedik, ancak arkadaşlarımız gezdiler ve resimleri gösterdiler, gerçekten harika, keşke oraya da gidebilseydik. Bahçe Pitti Sarayı'nın hemen arkasında bulunuyor. Resimlerden gördüğümüz kadarı ile buraya gerçekten çok yoğun emek harcanmış.

11- Basilica di Santa Croce: Floransa'nın en meşhur yapılarından biri olan bu bazilikada Michelangelo gibi çok ünlü isimlerin anıt mezarları bulunuyor (Vikipedi).


12-San Lorenzo Bazilikası ve Bibliotea Medıcea Laurenziana: Medici ailesinin önemli üyelerinin mezar yeridir (Vikipedi).
Bu bazilika Floransa'nın önemli katedrallerinden biri. Ayrıca Michelangelo'nun bazı heykelleri de bu bazilika içinde yer alıyor. Bibliotea Medicea Laurenziana ise İtalya'nın önemli bir kütüphanesi. Piazza San Lorenzo'da yer almakta. Giriş için 2 Euro ödemiştik.


13- Piazza Della Repubblica: Cumhuriyet Meydanı turistlerin çok ilgisini çeken, Floransa'nın önemli bir meydanı. Her zaman çok kalabalık bir alan. Burada güzel restaurantlar ve cafeler var. Meydan önemli sanatçı ve yazarların buluşma noktası olmuş (Wikipedia).


14- Loggia Del Mercato Nuovo: Burası öğrendiğimize göre Floransa'nın çok eski bir çarşısıymış, Signoria Meydanı'na çok yakın bir yere kuruluyor ancak kurulduğu alan çok geniş değil, o yüzden kalabalığın da etkisiyle cesaret edip içine giremedik, dışarıdan bakmayı tercih ettik. Çarşının hemen yanında domuz heykelini göreceksiniz, bu da bu çarşının simgesi konumunda.


Floransa Harita:


Luca Harita:



Pisa Harita:



Prato Harita:



Siena Harita:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder