29 Aralık 2013 Pazar

Roma

Veee Roma...

Roma gezmeye doyamadığımız şehirlerden biri oldu. Bu harika şehrin tam ortasında koca bir tarih yer alıyor, büyüleyici bir şehir... Roma gezimiz esnasında tarihlerini nasıl bu kadar iyi koruyabilmişler diye sürekli kendi kendimize sorup durduk.

1-  Roma deyince ilk akla gelen tabii ki Colosseum, Roma İmparatorluğu döneminde gladyatörlerin savaşlarına ev sahipliği yapmış müthiş etkileyici bir yapı, dediğim gibi günümüze kadar bu kadar iyi korunması insanı çok etkiliyor.


2-  Diğer görülmesi gereken yer Trevi Çeşmesi yani bildiğimiz ismiyle Aşk Çeşmesi, burası da Roma'nın olmazsa olmazı, çok güzel bir çeşme, çevresi inanılmaz kalabalık, bütün turistlerin buraya mutlaka uğradığını görüyorsunuz. Çeşmeye arkanızı dönüp havuzun içine bozuk para attığınızda Roma'ya bir daha geleceğinize dair inanış var, yapmamak olmaz tabii..


3- Vatikan: Vatikan'ı ziyaret ettiğimiz gün özel bir gündü, 3 dinden temsilcinin bulunduğu ve dünyanın her yerinden birçok davetlinin yer aldığı bir organizasyon vardı. Sırada bekleyenlerin ellerinde bir davetiye gördük, o an bizim bu organizasyonu izlememizin imkansız olduğunu anladık, kilise o gün için ziyaretçilere kapalıydı. Bütün bunlara rağmen Vatikan'da uzun süre vakit geçirdik, o kadar farklı etnik gruptan oluşan böyle bir kalabalığı sanırım bir daha hiç bir yerde göremeyiz. Ancak bu durum nedeniyle ertesi gün de burayı ziyaret etmemiz gerekti. Ertesi gün tekrar Vatikan'a gittik,
Vatikan'nın tam ortasında San Pietro Meydanı yer almakta. Burası ana meydan. Meydanın çevresini Bernini'nin yapmış olduğu harika heykeller süslemekte. Vatikan'daki önemli yapılar San Pietro Bazilikası, Sistine Chapel ve Vatikan Müzesi. Bazilika mutlaka görülmesi gereken bir yer, zaten oraya gidince Bazilika'yı gezmemek olmaz. Ve tabii Sistine Chapel, Michelango tarafından tavanın dekorasyonu yapılmış. Kafanızı yukarıya kaldırdığınızda gözünüze ilk çarpan meşhur Adem'in Yaratılışı tablosu oluyor. Uzun zamanınızı burada geçirebilirsiniz, bütün resimleri tek tek incelemeye maalesef zaman yetmiyor. Bir de çok kalabalık ve görevli sessizliği sağlamak için sürekli şşşttttt demek zorunda kalıyor, önce bir sessizlik sonra gene bir uğultu. Vatikan Müzesi'ne giriş 15 Euro'ydu.
Vatikan yüzölçümü olarak dünyanın en küçük ikinci ülkesi (Vikipedi).



4-  İspanyol Merdivenleri: 135 basamaktan oluşuyor (Wikipedia).
Çok orijinal bir özelliği yok, ancak burası da turistlerin uğrak yeri olduğu için çok hareketli ve eğlenceli bir yer. Merdivenlerin sonunda Fontana Della Barcacia çeşmesi yer alıyor, üst kısmında ise Trinita dei Monti Kilisesi'ni görebilirsiniz. Bizim orada bulunduğumuz zaman kalabalık bir grup müzik yapıyordu, ortam çok güzeldi.


5- Roma'da diğer görmeniz gereken yer Pantheon. Çok sade ama bir o kadar da heybetli bir yapı, kubbesi inanılmaz güzel.
Roma binaları içerisinde en iyi korunmuş yapılardan biri olan Pantheon Rönesans'tan itibaren mezar olarak kullanılmış, mezarlardan biri de ressam Raphael'e ait (Wikipedia).

6- Piazza Navona Roma'nın meşhur ve çok büyük meydanlarından bir tanesi, ortasında harika bir çeşme var (http://www.aviewoncities.com/rome/piazzanavona.htm)


7- Castel Sant'angelo: Roma'nın meşhur kalesi, Roma Pass Card'a ücretsiz.
Burası ilk olarak Roma İmparatoru Hadrian tarafından, kendisi ve ailesi için mezar olarak yaptırılmış. Daha sonraları papalar tarafından kale olarak kullanılmış, günümüzde de müze olarak kullanılıyor (Wikipedia).
Bu kaleyle ilgili de çok güzel bir anımızı anlatmam lazım. Gün içinde vaktimiz olmadığı için kaleyi sadece dışarıdan görebilmiştik, son gecemizde kendimizi gene sokaklara atmıştık, yolumuz kaleye uzandı, kale çok geç bir saat olmasına rağmen açık ve çok kalabalıktı, bir organizasyon olduğu belliydi, biz de kaleye girmeye karar verdik, kaleyi gezdik ve içerideki salonda klasik müzik konseri olduğunu öğrendik. Konsere girmemiz mümkün değildi ama konser salonun hemen yanında yer alan odayı gezerken müziği rahatça dinleyebildiğimizi fark ettik ve yaklaşık 1 saatten fazla ayakta Vivaldi'nin 4 mevsim konçertosunu dinledik. O an aklımıza kazındı ve yaşadığımız en güzel anlardan biri oldu.


8- Piazza Venezia: Burası da Roma'nın önemli ve büyük bir meydanı. Bu meydanda çok gösterişli bir saray yer alıyor, sarayın hemen önünde de II. Vittorio Emanuella'nın atlı bir anıtı var.

9- Roma Formu: Şehrin ortasında yer alan, çok iyi korunmuş en büyük arkeolojik alanlardan biri. Bu alanda tapınaklar, anıtlar, evler vb. bir çok yapı var, bu alanı mutlaka gezmelisiniz. Şehrin ortasında bu kadar iyi korunmuş tarihi bir alanı başka yerde görmek zor olabilir.


10- Altare Della Patria: Victor Emmanuel onuruna yapılmış anıt (Wikipedia).
Çok eski yapılara ev sahipliği yapan Roma'da bu yapının fazla yeni olması insana biraz garip geliyor. Hatta bir yerde okuduğuma göre Roma halkı bu yapıya altın diş diyormuş.


11- Galleria Borghese: Heykeller, oymalar vs. gibi eserlerin sergilendiği çok güzel bir sanat galerisi. Roma Pass Card'a bedava, normal giriş ücreti 13,50 Euro.


12- Via Condotti: İspanyol merdivenlerinin tepesine çıkınca karşınızda uzanan bir cadde göreceksiniz. İşte bu meşhur cadde Via Condotti, alışveriş caddesi de diyebiliriz, kalabalık ve canlı bir bölge.


13- Trajan's Market & Column: Büyük bir kalıntı kompleksi. Dünyanın en eski alışveriş merkezi olduğu düşünülürken Trajan Pazarı'ndaki çarşıların birçoklarının imparator Trajan için idari ofisler olduğuna inanılıyor. Roma İmparatoru Trajan'ın Daçya Savaşlarındaki zaferinin anısına yapılmış bir de sütun bulunuyor. Sütunun tepesinde St. Peter'ın bronz heykelini göreceksiniz (Wikipedia).


14- Melekler ve Şeytanlar Turları: Eğer meraklıysanız eserde bahsi geçen aydınlanma yolundaki yerleri kendiniz de gezebilirsiniz; St. Maria del Popolo Kilisesi, St. peter's Meydanı, St. Maria della Vittoria Kilisesi, Piazza Navona ve Castel Sant'Angelo'dan oluşmaktadır.



Roma Harita:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder