11 Mayıs 2013 Cumartesi

Budapeşte

Budapeşte Prag'dan sonraki durağımızdı, ulaşım olarak uçağı tercih ettik. İtiraf etmek gerekirse Budapeşte'nin bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmezdim. Budapeşte Buda ve Peşte'den oluşmakta, bu iki yakayı Tuna nehri ayırıyor. Tuna ile şehrin ahengi muhteşemdi. Şehri ilk defa gece gezdik, manzara süperdi, özellikle Buda kısmı Peşte'den harika gözüküyordu. Bu arada söylemeyi atlamayalım, biz ki şehirlerde her zaman yürümeyi tercih eden ve büyük bir azimle yürüyen insanlarız ama ne yazık ki Budapeşte'de ulaşım araçlarını kullanmamız gerekti, çünkü görülmesi gereken yerler birbirine çok uzak, bir de bizim gibi zamanınız kısıtlıysa ulaşım araçlarından başka çare kalmıyor.

1- Kahramanlar Meydanı:  Bilinmeyen asker mezarının yanısıra Macarların 7 başkanı ve diğer önemli ulusal liderleri belirten ikonik heykel kompleksi ile tanınmış en önemli meydanlarından biri (Wikipedia).
Anıtın çevresinde Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Sarayı yer almakta. Meydana çok yakın bir alanda parkı göreceksiniz. Burayı da gezmenizi öneririm.



2- Parlamento Binası: İşte bizim hayran olduğumuz yapı bu oldu. İçeriyi gezmedik ancak dışarıdan inanılmaz güzeldi, gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel, bakmaya doyamıyor insan. Binanın yakınlarında ayakkabı heykellerini görebilirsiniz, bu ayakkabılar 2. dünya savaşında hayatını kaybeden Yahudiler için yapılmış. Tuna kıyısındaki ayakkabılar diye araştırabilirsiniz.



3- Chain Bridge: Budapeşte'nin en meşhur köprüsü, Aslanlı Köprü ve Zincirli Köprü olarak da anılıyor. Köprünün her ayağında aslan heykelleri yer alıyor.
Tasarımı bir İngiliz mühendis tarafından yapılmış ve Budapeşte'de Tuna nehri üzerindeki ilk kalıcı köprü olmuş (Wikipedia).



4- Kale Bölgesi: Şehrin Buda kısmında yer alan kale bölgesinin çevresinde bir çok turistlik yapı yer alıyor. Kaleye yürüyerek çıkabilirsiniz ancak biraz yorucu olabilir.


5- Gellert Tepesi (Özgürlük Anıtı): Bu tepe Buda'da şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz bir yer. Tepenin zirvesinde Özgürlük Anıtı yer alıyor.
Buranın ismi Saint Gerard'ın kendini bu tepeden atmasından sonra konulmuş (Wikipedia).



6- Stephen Bazilikası: Günümüzde Macaristan'ın 3. büyük kilisesi olarak bilinen bu bazilika Macaristan'ın ilk kralı Stephen onuruna isimlendirilmiş. Öğrendiğimiz diğer bir bilgi de; kralın sağ elinin kutsal emanetlerin saklandığı sandıkta yer alması (Wikipedia).
Kilisenin içi de dışı da çok görkemli.


7- Matthias Kilisesi: Kale bölgesinde yer alan Roma Katolik kilisesi. Mimarisi çok güzel olan bir kilise, Türkler Buda'yı ele geçirdikten sonra burayı camiye çevirmişler. Tabii Türklerin çekilmesinden sonra tekrar kiliseye dönüştürülmüş. Bu kilise birçok taç giyme organizasyonuna ev sahipliği yapmış (Wikipedia).


8- Budapeşte Opera Binası: İnanılmaz güzel bir binaydı, belirli saatlerde gerçekleşen turlara katılıp opera binasının içini gezebilirsiniz, biz bu fırsatı kaçırmak istemedik, çok da iyi yapmışız, sizin de bu binayı gezmenizi öneririm.


9- Kaplıcalar: Budapeşte kaplıcalarıyla meşhur, daha doğrusu Osmanlılardan öğrendikleri kültürü şimdi dünyaya pazarlıyorlar, kaplıcalar tıklım tıklımdı, biz de akşam geç bir saatte gitmeye karar erdik ve diğerlerine göre daha geç vakitlerde hizmet veren Rudas hamamını tercih ettik. O yorgunluk üzerine nasıl iyi geldi anlatamam, böylece kısacık Budapeşte turumuza kaplıcayı da sığdırdık:)


10- Fisherman's Bastion: Matthias Kilisesinin hemen yanında Walt Disney logosunu andıran bir yapı, karşı taraf manzarası çok başarılı.
Yedi kulesi bulunan bu yapı, 1902 yılında yapılmış ve eskiden burada kurulan balık pazarı yüzünden bu adı almış (wikipedia).


11- Vaci Utca Caddesi: Budapeşte'nin en canlı yaya caddesi ve şehrin kalbi, Gençler, cafeler ve mağazalarla dolu bir sokak. Gerbeaud en başarılı cafesi.


12- New York Cafe: Bu cafeyi internette okuduğumuz bir yazıdan öğrendik, dünyanın en şık cafesi olarak geçiyormuş, kaplıcadan çıktıktan sonra biraz arama sonucunda cafeyi bulduk ve harika bir binaya girdik. Cafenin bulunduğu bina Boscolo Hotel, burası da çok lüks bir otel.
New York Cafe yazarlar ve editörler arasında meşhur bir yermiş. 2. dünya savaşından sonra bir zamanlar ünlü olan cafe terk edilmiş haldeymiş ve spor malzemeleri dükkanı olarak hizmet ediyormuş. (http://visitbudapest.travel/budapest-restaurants/new-york-cafe/).
Gerçekten çok güzel ve çok şık bir yer. Karnımızı tıka basa doyurduk ve 16148 Ft ödedik.


13- Dohany Sinagogu:  Avrupa'nın en büyüğü, dünyanın da 5. büyük sinagogu olan Dohany Sinagogu'nu yalnızca dışından görebildik (Wikipedia).


14- Hungary National Gallery: Macar Ulusal Galerisi 1957 yılında ulusal sanat müzesi olarak kurulmuş (Wikipedia).
Macarların yerleşimlerinden günümüze kadar yaklaşık 100 bin eser ile Macar sanatının en büyük koleksiyonu bu harika müzede bulunuyor (http://www.budapest.com/).
Giriş ücreti 1200 Ft.



15- Budapest History Museum (Budapesti Törteneti Muzeum): Budapeşte tarih müzesi de ulusal galerinin bulunduğu alanda yer alıyor. Bu bölgeye geldiğinizde her iki müzeyi de ziyaret edebilirsiniz. Tarih müzesini sanat müzesine göre biraz daha hızlı gezdiğimizi söyleyebiliriz, zira Budapeşte tarihine ait eserler maalesef bizden gerektiği değeri göremedi:(


16- Hungary National Museum: Macaristan ulusal müzesi de Sinagog gibi gezemediğimiz yerler arasında oldu. Ancak birçok yerde görülmesi gerektiği yazıyor.

Budapeşte Harita:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder