15 Mayıs 2013 Çarşamba

Viyana

Viyana Orta Avrupa seyahatimizin son durağıydı, tahmin ettiğimiz gibi çok güzel ve etkileyici bir şehirle karşılaştık. Viyana'da otel yerine bir ev kiraladık, detayları "Nerelerde Kaldık" başlığı altında anlattım. Viyana'ya akşam vardığımız için hemen evimize gidip eşyaları bıraktık ve müthiş yorgunluğumuza rağmen (Bratislava'dan Viyana'ya geçmiştik) kendimizi Viyana sokaklarına attık. Viyana büyük bir şehir, kalabalık ve klasik müziğin merkezi. Akşam gezimiz şehri keşfetmek açısından çok faydalı oldu. Kafamızda gezi rotamızı belirledik.
Ertesi gün sabah kalktığımızda hava çok sisliydi, neyse ki öğleden sonra dağıldı, yoksa fotoğraf açısından çok zorlanacaktık. Gezimize erkenden başladık.

1- Schönbrunn Sarayı: Saray Avusturya'nın en önemli kültürel varlıklarından biri ve 1960'dan beri Viyana'nın en önemli turist atraksiyonlarından biri (https://www.schoenbrunn.at/en/about-schoenbrunn/the-palace/)
Sarayın çevresi çok geniş, yani burada sadece saraydan bahsetmek haksızlık olur, park, çeşmeler, heykeller vb. bir çok gezilecek alanı bünyesinde barındırmakta. Baharda çok daha güzel olacağına eminim. Sarayın içini gezebiliyorsunuz, haşmetli ve büyük bir saray, kişi başı 10.50 Euro ödedik. Unutmadan buraya mutlaka erkenden gidin yoksa kuyrukta uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.



2- Belvedere Sarayı: Burası Prens Eugene'nin yazlık rezidansı olarak inşa edilmiş (Wikipedia). Viyana'nın meşhur saraylarından bir diğeri. Sarayın önünde kocaman bir göl var, bahçeleri çok güzel. Sarayın en önemli özelliği Avusturya'nın  2. Dünya Savaşı'ndan sonra özgürlüğüne kavuştuğu anlaşmanın burada imzalanmış olmasıdır (Vikipedi).


3- Hofburg: İmparatorluğun başlıca kışlık ikametgahıymış. Saray günümüzde ise cumhurbaşkanının resmi konutu ve işyeri (Wikipedia).
Ayrıca müze olarak da hizmet veriyor. Biz sarayı gezdik, sizin de gezmenizi öneririm çünkü değişik bir müzeydi, geçmişe ait birçok eseri bulabilirsiniz. Kombine bilet almıştık, Sisi Museum & Kaiserappartements, 1 kişi için 10.50 Euro ödedik. Ayrıca bu binayı hem gece hem de gündüz görmenizi öneririz.


4- Kunsthistorisches Museum: Viyana'nın en meşhur müzelerinden biri olan Sanat Tarihi Müzesi çok geniş bir koleksiyona sahip. Mısır, Yunan ve Roma dönemine ait eserleri bu müzede bulabilirsiniz. Özellikle Mısırlılara ait parçaları çok beğendik. Ayrıca Rembrandt, Raphael, Rubens gibi önemli sanatçılara ait eserleri de görme şansınız var. Müzenin içerisinde çok şık bir de cafe var, dinlenmek için ideal.



5- Museumsquartier: Buraya müze bölgesi diyebiliriz.
Aynı zamanda Viyana'daki en geniş alana sahip kültür merkezi. Eski kraliyet atlarının yetiştirilip bakıldığı kompleks tadilat yapılarak bugünkü müze halini almıştır, yapımı 2 parça olmak üzere 2001 senesinin Haziran ve Eylül aylarında bitirilmiştir (Vikipedi).
Canlı, kalabalık bir yer eğer müze gezmeyi seviyorsanız bu bölge tam size göre.


6- Parlamento Binası & Rathaus : Önünde Athena çeşmesinin bulunduğu etkileyici bembeyaz bir bina, içeriyi gezmek mümkün değil ama dışarıdan görmekte fayda var. Hemen yanında belediye binası bulunmakta. Önündeki geniş alanda belirli zamanlarda değişik atraksiyonlar yapılıyor. Akşam ışıklandırmaları ile bu iki görkemli yapı muhteşem bir hal alıyor.



7- Opera Binası : Klasik müzik dünyasının başkenti. Rehberli opera bina gezileri yapmak mümkün.Viyana klasik müziğin merkezi ama bu binada konsere gidemedik. Biletleri gitmeden çok önce almak gerekiyor. Binanın önünde karaborsa bilet satılıyordu fakat biz güvenip alamadık. Bu arada konsere saatler kala ayakta (standing room) 3-4 Euro'ya bilet bulabilirsiniz (http://www.tripadvisor.com/Travel-g190454-d194164/Vienna:Austria:State.Opera.House.html). Orta Avrupa turumuzda hemen hemen her yerde birkaç kere konsere gitmemize rağmen Viyana'da istediğimiz gibi bir organizasyon bulamadık. Neyse ki Stephans'da izlediğimiz dinleti bizi oldukça tatmin etti.


8- Hundertwasser Evi: Çok farklı mimarisi ile ünlü olan bu binaya gidip gitmemekte çok emin değildik ama hadi onu da görelim dedik. Binanın dışı rengarenk ve farklı desenlerle boyanmış, görseli süper.
Binanın tasarımı Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından yapılmış (Wikipedia)


9- Stephansdom, Aziz Stephan Katedrali: Viyana'nın tam merkezinde bulunan çok görkemli ve meşhur kilisesi.
Bu kilise başpiskoposun ikametgahı (Wikipedia).
Kilisenin içi güzeldi, ayrıca tepeye de çıktık kuşbakışı görüş için:) Ücret kişi başı 4.5 Euro'ydu. Kilisenin de bulunduğu alan Viyana'nın en hareketli meydanı, cafeler, dükkanlar vs. harika zaman geçirebileceğiniz bir yer. Bu katedralde farklı bir deneyim de yaşadık. 'W.A. Mozart - Requiem' konseri vardı. Bu harika konsere denk gelirseniz kaçırmamanızı öneririm. 2 kişi toplam 40 Euro'ydu. Ama fazlasıyla değer inanın...



10- Graben Caddesi: Viyana'nın merkez caddesi diyebiliriz. Birçok cafe, restaurant, mağaza vs. bu caddede yer almakta. 
Her daim kalabalık ve çok canlı, caddenin ortasında bir anıt dikkatinizi çekecektir, bu yapı Veba Anıtı. 
Bölgenin en tanınmış sanat eserlerinden biri olarak kabul edilmekte. İmparator I. Leopold salgının sona ermesi halinde bir veba anıtı yaptırmaya söz vermiş. Bu anıtın yapımı uzun zaman almış ve birçok heykeltıraş bu anıt için emek vermiş (Wikipedia).


11- Anker Saati: Açıkçası buraya bilerek gelmedik, yolda yürürken bir kalabalık gördük, acaba ne var orada derken bu ilginç saati gördük, belki orijinal bir şey olur diye saat başını bekledik ama maalesef hiçbir şey olmadı. Sonradan okuduğumuz bilgilere göre saatin üstünde yer alan figürler 12 meşhur kişiyi temsil ediyormuş.


12- Karl Kilisesi: Viyana'nın diğer meşhur kilisesi, özellikle girişinde bulunan sütunlar çok ilgi çekici.
Kilisenin planları çizilirken değişik kiliseler ve yapılar örnek alınmış (Wikipedia).
Burada klasik müzik dinletileri birçok internet sitesinde önerilen bir konuydu. Biz bilet bulamamıştık, siz fırsat bulursanız yapabilirsiniz.
Votiv Kilisesi de görülmesi gereken diğer önemli kilise olarak kabul ediliyor.



13- Kelebek Evi (Schemtterlingshaus): Biz burayı gezmedik, seranın içerisinde binlerce kelebek serbest şekilde uçuyormuş, eğer vaktiniz olursa girmenizi ve fotoğraf çekmenizi rica edeceğiz.


14- Albertina Müzesi: Güzel bir koleksiyonu olan büyük resim galerilerinden bir tanesi. Giriş 11.90 €, zaman bulursanız girmenizi öneririz.


Viyana Harita:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder