15 Mart 2015 Pazar

Bangkok ve Ayutthaya


BANGKOK

Phuket'te geçirdiğimiz 2 harika günden sonra Bangkok'a uçtuk. Bangkok tam da düşündüğümüz gibi yer çıktı; Kalabalık, karışık, kuralsız:) Burası için görülmesi gereken en değişik yerlerden biri diyebiliriz. Şehirde turistik yerler çok, tam hakkıyla gezelim derseniz 5 gün civarından orada kalmanız gerekebilir.

Ulaşım için tuk-tuk, eğer bulabilirseniz taksi. Taksimetreyi açtırmak burada en kritik nokta, çok ucuz; sonrasında isterseniz bütün gün gezinin.Trafik çok yoğun, metronun veya skytrain'in gittiği yerlerde mutlaka bu ulaşım aracını kullanın. Zira hele bir de kralın ailesinden biri geçerse trafikte öylece durursunuz.

Bizim gözümüzden Bangkok:

1- Grand Palace: Kraliyet Sarayı kompleksi. Wat Phra Kaew (The Emerald Buddha Temple) tapınağı da bu büyük kompleksin içinde yer almakta (Wikipedia).
Bu kompleks tahmin ettiğimizden çok daha büyük bir alanı kapsamaktaydı. Sanırım Bangkok'un en çok turist çeken yeri burasıydı, kesinlikle hakettiğini söyleyebiliriz. Wat Phra Kaew bu kompleksin en meşhur tapınağı.





2- Wat Pho (Yatan Buda): Burası da önemli bir budist tapınağı. Grand Palace çok yakın olduğu için ikisini de aynı gün gezebilirsiniz. Yatan Buda'yı resimlerden görmüştük ancak bu kadar büyük olacağını tahmin etmemiştik.
Anıt 15 metre yüksekliğinde 43 metre uzunluğunda (Wikipedia).
Koskocaman bir anıt, görülmesi gereken önemli yerlerin başında geliyor. Wat Pho'nun bulunduğu alanda bir çok tapınak da yer alıyor. Gelmişken onları da görebilirsiniz.




3- Wat Arun: Burası da önemli bir Budist tapınağı. Sanırım bizim en beğendiğimiz ve en çok da zorlandığımız yer burası olabilir. Çıkılabilir uzun bir kulesi var. Biz de yukarı çıkıp, güzel bir manzara izlemek istedik. Yukarı çıkmak gayet kolaydı ancak iş aşağı inmeye gelince, kulenin çok dik olduğunu farkettik:) Garip bir gerginlik yaratmadığı değil açıkçası, önerimiz arka arka inmeyi denemeniz





4- Golden Buddha (Wat Tiramit): 5,5 ton ağırlığında dünyanın en büyük altın heykeli (Wikipedia). Sanırım başka bir yerde böyle bir yapı görmek imkansız o nedenle gitmişken görmenizde fayda var:)


5- Jim Thompson: Jim Thompson'ın evi şu an Bangkok'da müze olarak faaliyet göstermekte. Jim Thompson Amerikalı bir iş adamı ( gerçi kendisi hakkında çeşitli spekülasyonlar var, internetten konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz).
1950 - 1960 yıllarda Tayland ipek endüstrisini canlandıran Amerikalı bir işadamı (Wikipedia).
Zaten müzeyi gezerken muhteşem ipekten yapılmış tekstil ürünlerinin satıldığı mağazayı da gezebilirsiniz. Tahmin edersiniz ki biraz pahalı ancak inanılmaz güzeller. Evin kendisi de son derece ilgili çekici, turistlerin rağbet ettiği yerlerin başında geliyor. görmekte fayda var diyebiliriz.



6- Sukhumvit Caddesi: Bangkok'un en işlek ve turistik caddesi. Bütün büyük alışveriş merkezleri bu caddenin çevresinde bulunuyor. Belli başlıcaları Central World, Terminal 21, Mbk,  Siam Paragon, Central Embassy, Pantip ve Siam Center. Ayrıca bu yol boyunca BTS adlı hava tramvayı bulunuyor. Güvenlik ve lüks otel açısından da bu caddenin etrafı turistler tarafından daha çok tercih ediliyor. Ancak Kamboçya uçağını kaçırdığımız için belirtmeliyiz ki, bu cadde sıkı bir yağmurda trafikten ilerlemiyor.



7- Chao Phraya Nehri: Şehri ikiye bölen en önemli ve büyük nehir. Wat Arun'a giderken bu nehirden geçiyorsunuz, ayrıca nehrin kenarında güzel bir yürüme yolu var ve kanal turları ile meşhur. Nehrin güney kenarındaki Lebua State Tower'ın tepesinde bulunan Skybar ise en kaliteli ve meşhur 'rooftop bar'.


8- Khaosan: 'Backpacker' kültüründe önemli bir üne sahip bölge. Sırt çantalılar eskiden beri gelip burada kalırmış; bu nedenle turistlerle dolu otel, kafe, bar ve restaurant bulmak mümkün, ayrıca burada kendinizi enternasyonal biri gibi hissediyorsunuz, otelleri de çok ucuz, gençler genelde konaklama ve akşam takılmak için burayı tercih ediyor.


9- Nana Plaza ve Soi Cowboy: Sukhumvit'de bulunan bu iki mekan, Tayland'ta yaşanan sex yaşantısına dair büyük gözlem imkanı sunuyor. Birçok hayat kadını bulunuyor, bir yere oturduğunuz anda gelip yanınıza oturuyorlar, mekana ve kendilerine para harcatmaya çalışıyorlar, en çok dikkatimizi çeken ise orta yaş üstü İngiliz erkeklerinin çokluğuydu. Yerel halkla konuştuğumuz kadarı ile erkekler çok eşli ve ailesine bakamadıklarında kadınların sonu buralar oluyor, 'ladyboy' adlı transseksüeller ve onlara olan talep bizce bir belgesel konusu, Buralara gidip de cinsel bir deneyim yaşayacaklar için Bangkok'da bu ortamlarda çalışan insanların %20'sinde 'hiv+' olduğunu hatırlatmak isteriz. http://www.avert.org/professionals/hiv-around-world/asia-pacific/thailand



10- Wat Benchamabophit (The Marble Temple) ve Throne Hall: Mermer taşlarından dolayı bu lakabı almış güzel bir tapınak. Bu tapınağın bulunduğu bölgenin adı Dusit. Kraliyet resepsiyonlarına ev sahipliği yapan Ananta Samakhom Throne Hall, Beşinci King Rama heykeli, Peruskawan Sarayı, at yarışı ve golf kulübü bu bölgenin diğer önemli yerleri.



11- Wat Suthat: Birinci sınıf Budist bir kraliyet tapınağıdır. İnşaası Kral 1. Rama tarafından 1807'de başlamıştır. Tabanın alt terasında, bu dünyada 28 Buddha doğduğu anlamına gelen 28 Çin pagoda (dini yapı) vardır (Wikipedia).
Burada da büyük bir buda var.


12- Wat Ratchanatdaram (Loha Prasat): Kral Rama III döneminde 1846 yılında inşa edilmiştir. Budist inancın aydınlanmasına doğru 37 erdemi temsil eden 37 adet metal helezonik çatısı bulunur. 36 m yüksekliğinde 3 katı bulunmaktadır (Wikipedia).
Burası aynı zamanda bir okul ve görülmeye değer bir yapı kompleksi.



14- Demokrasi Anıtı: Ratchanatdram tapınağının orada, yolların kesiştiği noktada bulunan bu yapı, krallıkla yönetilen bir ülkede komik oluyor biraz, adını değiştirmek gerekiyor sanırım.


15- Wat Saket (Golden Mount): Suni olarak yapılmış bir tepede bulunan kocaman altın renkli bir 'chedi' (konik dini bir yapı), tepeden manzarası güzel, diğer tüm tapınaklar gibi huzurlu bir yer.



16- Çin Mahallesi: Bangkok'un en egzotik mahallelerinden bir tanesi. Çarşısını özellikle yemek alışverişi için öneririz, hem güzel sahnelere tanık oluyorsunuz, hemde çok uygun fiyata kaliteli ürünler bulmak mümkün. Aldığımız yeşil çayı senelerce kullandık.



17- Wat Bowon Niwet Wihan: Khaosan taraflarındaki iki tanınmış tapınaktan biri.
Bu tapınak ayrıca birçok prensesin dini eğitimden geçtiği bir kraliyet tapınağı (Wikipedia).
Öbürü de Wat Chanasongkhram Ratchaworamahawihan. Huzurlu yerler.


18- Lumphini Park ve Boxing Stadium: Şehrin yürüyüş yapmak için en çok tercih edilen parkı. Burada Komodo ejderlerini görebilirsiniz, tehlikeli hayvanlar olduğunu hatırlatalım. Burada ayrıca Bangkok'daki iki kick-box stadyumundan biri olan Lumpinee Boxing Stadium mevcut. Diğeri de Rajadamnern Stadyumu. Rajadamnern'de Pazartesi, Çarşamba, Perşembe ve Pazarları maç izlenebilir; Lumpinee'de maç günleri ise Salı, Perşembe ve Cumartesi. Mutlaka bir maça gitmenizi öneriyoruz. Tayland'lı erkekler ilkokuldan itibaren bunun eğitimini alıyormuş, etten gelen tekme sesleri hayli 'bu ne yahu' dedirtiyor.

19- Masaj Salonları: Erkekler nasıl kick-box eğitimi alıyorsa kadınlar da thai masajı eğitimi alıyorlar. Fiyatlar verilen hizmetin karşılığında bedava gibi bir şey. Biz ortalama günde iki defa yaptırdık. Masaj salonları genelde Sukhumvit caddesi Soi (Sokak)'lerinde. Masaj salonlarının büyük bir kısmında sex yapmak da mümkün.


20- Bangkok Çarşıları ve Catuchak Market: Bangkok'un diğer bir atraksiyonu da çarşıları. Catuchak'a gittiğimizde maalesef kapalıydı, bilgi veremeyeceğiz ancak Sukhumvit'de ve Çin mahallesinde alışveriş yapılacak bir sürü yer ve alınabilecek hayli enteresan bir çok mamül bulunuyor. Alışveriş için mutlaka indirim yaptıklarından dolayı bir 'indir kardeşim' muhabbeti oluyor tabii hesap ettiğimiz paralar iki üç liralar düzeyine inince, insanların durumunu da göz önünde bulundurup pazarlığı kesip parayı verip malı alıyorduk.

AYUTTHAYA

Ayutthaya Bangkok'un 85 km kuzeyinde bulunan bir Tayland şehridir. Antik Ayutthaya krallığının (Siyam) başkentliğini yapmıştır (Vikipedi).
Buraya ulaşımımızı tren ile sağladık.


İndiğiniz noktada isterseniz bisiklet kiralayıp gezebilirsiniz veya bizim gibi zamanınız yok ise biriyle anlaşıp, onların sizi gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Bizim yapmış olduğumuz anlaşma aslında biraz tesadüfi oldu çünkü indiğimizde ne yapmamız gerektiğini çok da bilmiyorduk. Trenden indikten sonra bir sal yardımıyla nehri geçtik, sonra aracı olan bir adam bizim yolumuzu kesti ve Ayutthaya Historical Park'ın önemli noktalarını gezdirebileceğini söyledi. Bu gezimizde bizi en tedirgin eden şeylerin başında sürekli birilerinin bizi bir yerlere götürme isteğiydi. O yüzden çok mesafeli yaklaştık ancak adam güven verdi bize, tabii belki kendisine 10 kere bizi alışveriş için bir yerlere götürmemesini söyledik. Adamcağız kesinlikle böyle bir şey olmayacağını söyledi. Arabasına bindik bir müddet sonra bir yerde durdu ve aracı eşinin kullanacağını ve bizi eşinin gezdireceğini söyledi. Şaşırdık ancak eşi de çok güven verici biriydi, biz de bu noktadan sonra kendimizi akışına bıraktık:))

Ayutthaya hakkında ilk söyleyebileceğim şey alanın inanılmaz büyük olması, yani yürüyerek falan gezilebilecek bir yer değil, en kötü ihtimalle bisiklet kiralamak gerekiyor, biz araçla gezdiğimiz için çok konforlu bir seyahat oldu. Dönüş saatimiz de belli olduğu için biraz koşturmamız gerekti, ancak hem planda olan her yeri gördük, hem de dönüş trenimize yetiştik. Bu arada turumuzun içinde fil gezisi vardı, inanılmaz keyifliydi, sırf o deneyim için bile böyle bir tur yapmanızı öneririz.

Wat Chaiwatthanaram


Wat Lokayasuttharam



Elephant Center


Wat Phra Mongkhon Bophit


Wat Phra si Sanphet



Wat Mahathat


Wat Phra Ram


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder