17 Kasım 2014 Pazartesi

Buenos Aires

Peru'da 1 hafta geçirdikten sonra sıra Buenos Aires'e gelmişti, müthiş yoğun geçen haftanın sonunda yeni bir ülke görmenin motivasyonu ile Arjantin yollarına düştük. Buenos Aires ile ilgili okuduğumuz yazılarda genelde şehrin çok modern göründüğü ve tipik bir Avrupa ülkesi olduğu yazılmıştı. Bizim gözlemlerimiz de bu yönde oldu, hele Peru'dan sonra fazlasıyla modern geldi. Çok güzel bir şehir, çok keyifli bir gezi yaptık.

İşte bizim gözümüzden Buenos Aires;

1- Plaza de la Republica, Obelisco ve 9 Temmuz Caddesi: Cumhuriyet Meydanı dikilitaşın da bulunduğu 3 ana sokağın kesiştiği bölgenin adı. Şehrin önemli noktalarından biri. 9 Temmuz Caddesi de dünyanın en uzun bulvarı olarak meşhur olmuş bir yer. Kırmızı ışık yanarken bulvarın bir ucundan bir ucuna tek seferde geçmeyi başaramadık maalesef. Bu uzun bulvarın tam ortasında ise şehrin simgelerinden biri olan obelisco yer alıyor.
Bu dikilitaş 1936 yılının Mayıs ayında, kentin kuruluşunun 400. yıldönümü anısına inşa edilmiş. Kentin ana simgelerinden biri olarak kabul ediliyor (Wikipedia).
Sanırım burada en sık gördüğümüz yapı bu oldu, çünkü otelimiz bu dikilitaşın hemen yanındaydı. Ayrıca bu bulvarın tam ortasında (adı da bizdeki ile aynı şekilde metrobüs olan) sadece otobüslerin gidebildiği bir yol bulunuyor. Bizim projeyi nereden aşırdığımızı anlamış olduk:)


2- Casa Rosada ve Plaza de Mayo: Casa Rosada Buenos Aires'in meşhur pembe evi, yani hükümet konağı. Biz girmedik ama içeride bir de müze yer alıyor. Evita'nın meşhur halk konuşmasını gerçekleştirdiği yer de buranın balkonu. O yüzden turistler için uğrak yerlerin başında yer alıyor. Plaza de Mayo, Casa Rosada'nın hemen önünde yer alan geniş bir meydan. Arjantin'in çoğu siyasal olayı da bu alanda meydana gelmiş.
Plaza de Mayo'da Casa Rosada'nın yanında Metropolitan Katedrali, bakanlıklar ve bankalar mevcut http://www.turismo.buenosaires.gob.ar/es/atractivo/plaza-de-mayo
1976-1983 yılları arasında askeri yönetim sırasında çocuklarını kaybetmiş anneler çocuklarını aramak için bu meydanda bir araya gelmekte (Wikipedia).
Bizim orada olduğumuz dönemde de kalabalık bir grup çadır kurmuştu ve çadırın etrafında da birçok afiş vardı, geceyi orada geçirmeye hazırlanıyorlardır. Mayıs Piramidi, meydanın tam ortasında yer alan güzel bir heykel, 19 metre yüksekliğindeki bu heykel, Mayıs Devrimi'nin 1. yıldönümünü kutlamak için 1811 yılında inşa edilmiş, http://www.turismo.buenosaires.gob.ar/es/atractivo/pirámide-de-mayo. 



3- Metropolitana Katedrali: Plaza De Mayo'da bulunan Buenos Aires'in meşhur ve en önemli kiliselerinden biri. İçini de gezdik, güzel ve etkileyici bir kilise.


4- Recoleta Mezarlığı ve Nuestra Senora del Pilar Kilisesi: Burası Buenos Aires'te görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Başka ülkelerde de meşhur mezarlıkları gezmiştik, açıkçası burası diğerlerine oranlar çok daha görkemliydi. Bazı mezar taşları bildiğiniz sanat eseri gibiydi, yani nerede olduğunuzu bilmeseniz bir mezarlığa ait olduğunu kesinlikle düşünmezsiniz. Birçok önemli şahsiyetin yanında ekonomik gücü olan ailelerin de mezarlıkları burada, girişte ücretli olarak harita veriyorlar, biz almadık, burada bulunan Evita'nın mezarlığını da haritasız bulabileceğimize inanmıştık, ki öyle de oldu. Evita'nın mezarlığı diğerlerine göre çok daha sadeydi. Bazı mezarların da bakımsız kaldığını söyleyebilirim. Camları kırılmış birçok mezarlık gördük. Nuestra Senora del Pilar Kilisesi ise mezarlığın hemen yanında yer alan önemli bir kilise. Birkaç yerde okuduğumuz bilgilere göre şehrin en eski yapılarından bir tanesi ve önemli ailelerin seramonilerinin gerçekleştirildiği kilise.
Mezarlık çıkışının karşısında çok güzel birkaç cafe var, biz de birinde oturup dinlenmiştik. Meydanda yer alan ağaca da dikkat etmenizi öneririm.


5- Teatro Colon: Muhteşem bir gösteri salonu. Çok büyük bir şans eseri, burada bir de klasik müzik konseri dinledik. Hem ortam hem de konser müthişti, tek problem konserin yaklaşık 3-3,5 saat sürmesiydi, açlıktan ölmemizin dışında her şey süperdi:) 1 kişi 100 Pesos.


6- La Boca: Şehrin en meşhur bölgelerinden bir tanesi. Özellikle evleri ile meşhur olmuş bir yer.
Bu evler hemen o bölgedeki tersanenin batık ve eski gemi saçlarından inşa edilmiş ve tekne boyası ile boyanmış (Wikipedia).
Biz gezerken inanılmaz keyif aldık, güvenlikle ilgili sorun yaşanabileceğini okumuştuk, açıkçası riskli bir durumla karşılaşmadık, gerçi tam turistik bir yer olduğu için hırsızlık her yerde olduğu kadar burada da risklidir, dikkat etmekte fayda var. Çok renkli ve hareketli 3-4 sokak var, El Caminito en meşhuru,  ayrıca tango gösterileri izleyebileceğiniz bir sürü restaurant ve cafe de var. Buranın diğer meşhur olayı Boca Juniors futbol kulübü. Stad semtin tam ortasında bulunuyor, içini de turla gezdik, çok küçük ve mütevazi bir stad.




7- San Thelmo: Burası antika ve bohem dükkanların bulunduğu, sokaklarında yürümekten çok keyif aldığımız, İstanbul ile kıyasla Beyoğlu bölgesi diyebiliriz. Turistler için de uğrak yerlerin başında geliyor. Plaza Dorrego'yu merkez alarak sokaklarını gezebilir ve cafelerinde zaman geçirebilirsiniz. Pazar günleri kurulan açık hava bit pazarı meşhur. Geceleri ise ıssız bir bölgeye dönüştüğü için vakit geçirdiğiniz mekandan çıkıp taksiyle otelinize gidebilirsiniz. Gerçi bu durum hemen hemen Buenos Aires'in her bölgesi için geçerli.


  
8- Palermo: Bu bölge ise şehrin Nişantaşı bölgesi. Sokaklarında cafeler ve bolca dükkanlar var. Elit kesimin Buenos Aires'te tercih ettiği konaklama ve yaşam bölgesi. Plaza Armenia'yı merkez kabul ederek sokaklarını gezebilirsiniz. Şehrin merkezine taksi ile 20-30 dakikada gideceğiniz için konaklamayı bu bölgede yapmak yerine zaman geçirip dönmeniz daha uygun olacaktır.


9- Recoleta ve Retiro: Recoleta bölgesi balkonlu evleri ve zenginlerin malikaneleri ile en nezih semtlerinden bir tanesi. Retiro bölgesinde şehrin ulaşım terminallerinin olması yanında; San Martin meydanı, Torre anıtı, Terminal Binası, San Martin Palace ve Circulo Militar gibi ihtişamlı yapılar da yer alıyor.


10 - Monserrat ve Kongre Binası : San Thelmo'nun üst kısmına ise Monserrat bölgesi deniyor. Plaza De Mayo'dan başlayarak Av. Mayo caddesi takip edildiği takdirde turistlerin mutlaka uğradığı şehrin en eski cafesi Cafe Tortini'ye; 9 Temmuz bulvarını geçtikten sonra yola devam etmeniz durumunda ise şehrin ikonik diğer yapısı Kongre binasına ve meydanına ulaşabilirsiniz.
Kongre Binasından yukarı doğru sokakları gezerseniz bu bölgenin İstanbul'a kıyasla Tahtakale bölgesine denk geldiğini göreceksiniz. Gene birçok cafe, mağaza ve restoran bulabilirsiniz. Aslında bu cümleyi sanırım tüm bölgeler için kullandık ama burası bir gurme şehri ve birçok yerde lezzetli ve ucuz yemek yiyebileceksiniz.




11- Puerto Madero: Sanırım burası Buenos Aires'in en yeni ve modern bölgesi sayılabilir. Aslında liman gölgesi diyebiliriz. Nehrin iki yakası da güzel bir yürüş yoluna sahip, sahil kısmında çok güzel restaurantlar var. Güzel bir köprü dikkatinizi çekecek. Ayrıca kentin en büyük doğal rezerv parkı da bu bölgede yer alıyor. Pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatmak isterim ve giriş yolundaki ufak büfelerde 5 TL'ye harika etli sandviç yapıyorlar, mutlaka denemelisiniz.


12- Florida Caddesi: Burası Buenos Aires'in en meşhur ve hareketli caddelerinin başında bulunuyor. Uzun bir cadde, özellikle gençlerin takıldığı bir bölge. Mağazalar ve cafeler bolca mevcut. Gündüz vakti yukarıdan baktığınız zaman istiklal caddesine benzetebilirsiniz ancak hava kararınca etrafta kimse olmuyor. Bir de meşhur alışveriş merkezleri olan "Galerias Pacifico"yu da burada görebilirsiniz. İçini görmenizi öneririm, ortasında müthiş bir tavan var, harika çizimleri görebilirsiniz.



13- El Ateneo: Burası Arjantin'in en meşhur kitabevlerinden biri, ayrıca yapılan oylamalar sonucunda dünyanın en güzel ikinci kitabevi olarak seçilmiş (Wikipedia).
Buranın en önemli özelliği önceden bir tiyato salonu olması, içeri girip bakmanızı öneririm. Eskiden kullanılan sahne şimdi cafe olarak hizmet veriyor.


14- Floralis Generica: Çelik ve alüminyumdan yapılmış büyük bir çiçek heykeli. Sabahları belirli bir saatte açılıp akşamları da belirli saatte kapandığını okumuştuk ancak akşam gördüğümüzde de yaprakları hala açıktı.


15- Museo Nacional de Bellas Artes: Recolata bölgesindeki şehrin en büyük sanat müzesi. Rodin, Rembrant, Degas gibi birçok meşhur sanatçısının resim ve heykellerini görebilirsiniz. Girişi ücretsiz ve aynı zamanda bir fotoğraf sergisi de vardı, biz çok beğendik.



16- El Museo Nacional de Arte Decorativo: Güzel bir bahçesi olan eski ve etkiliyici bir konak. İlgi çekici eserler bulunuyor, ayrıca bizim bulunduğumuz sırada müzede Meraviglie dalle Marche II sergisi vardı. Güzel bir müzeydi.


17- Palermo Bahçeleri: Palermo'nun kuzeyinde Plaza İtalia'dan başlayarak, iç uçuş hatlarının yapıldığı Newbery havalimanına kadar Hayvanat Bahçesi, Japon Bahçesi, Hipodrom, Platanerium ve daha birçok parkın bulunduğu geniş bir alan bulacaksınız. Biz Japon Bahçesine girdik (1 kişi 32 Pesos) büyük bir bahçe değil ama huzurlu ve sakin bir yer olduğunu söyleyebilirim. Zamanınız varsa bu bölgede park keyfi yapabilirsiniz.



Buenos Aires Harita:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder