1 Ocak 2014 Çarşamba

Prag

Sanırım en çok Prag hakkında yorumlar duymuştuk, gezip görenler bu şehrin ne kadar güzel olduğundan bahsediyorlardı. Prag ortasından geçen Vltava nehriyle gerçekten göz kamaştırıcı bir şehir. Gündüz ayrı güzel gece ayrı güzel...

1- Old Town Meydanı: Prag'ın en meşhur meydanı, ayrıca turistlerin gözde mekanı diyebilirim. Birçok restaurant ve cafe var, çok keyifli zaman geçirilebiliyor. Bu meydandaki en dikkat çeken yapı Astronomik Saat Kulesi ve Church of Our Lady kilisesi. İsterseniz meydandaki kuleye çıkıp güzel bir manzara izleyebilirsiniz.



2- Astronomik Saat Kulesi: Bu saatin tarihi çok hüzünlü, Hunuş Usta tarafından yapılmış, zamanında çok ilgi görmüş ve herkes tarafından bilinir olmuş, kral da ustanın başka bir yere aynı saati yapmasını önlemek için gözlerine mil çektirmiş, usta kör olmuş ve intikam için kendini saat kulesinin içine atmış. Saat 50 yıl çalıştırılamamış ancak 50 yıl sonra başka bir saat ustası tamir edebilmiş.  Bu saat ayın, güneşin ve dünyanın konumlarını gösteren çok enteresan bir saat. Saatin üstünde kuklalar var bunlarla ilgili detaylı bilgiyi internetten araştırarak öğrenebilirsiniz, her saat başı İsa'nın 12 havarisi pencerenin önünden sırayla geçiyor, gösteri horozun ötmesiyle son buluyor. Zaten saat başlarına 5 veya 10 kala saatin altında büyük bir kalabalık toplanıyor, hatta bir yerde okuduğumuza göre turistler kendilerinden geçmiş bir şekilde saati izlerken, hırsızlar da boş durmuyormuş, o yüzden eğer yolunuz düşerse bu konuya dikkat etmenizi öneririm.


3-Church of Our Lady before Tyn: Şehrin bu yakası için ana kilise görevi gören bu meşhur kilise bütün ihtişamıyla Old Town'un ortasında yer alıyor. Prag'ın en eski "org"u da bu kilisede bulunuyor (Wikipedia).
Kilisenin içi çok güzeldi, hızlıca gezip kendimizi gene sokaklara atıyoruz.



4-Charles Köprüsü: Ve işte meşhur köprü... Prag'ın en önemli yapılardan birisi de burası, Zltava Nehri üzerine kurulmuş bu köprünün üstünde 30 adet heykel var, bu heykellerden birinin Osmanlı gardiyanını tasvir ettiğini okumuştuk, köprünün sonunda yer alıyor, zaten görünce hemen tanıyacaksınız:). Aynı Old Town gibi köprü de her daim çok kalabalıktı.


5- Prag Kalesi: Bu kalenin gece manzarası hafızamızdan sanırım kolay kolay silinmeyecektir.
Prag kalesi dünyanın en büyük kalelerinden biri ve Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük antik kalesi olarak biliniyor (Vikipedi).
Çek Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra bu kale Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanmış (Wikipedia).
Kaleye giriş için kişi başı 120 Kc ödedik. Kalenin çevresi de keşfedilmesi gereken, turistik bir çok yapıya ev sahipliği yapıyor, bu nedenle nehrin kale tarafına da makul bir zaman ayırmalısınız.
Kale çevresinde zamanında kalenin korunmasından sorumlu askerlerin yerleştirildiği çok hoş bir sokak olan Altın Yol var. Sanatçılar ve zanaatkarlar da burada yaşamış, evler çok güzeldi.



6- St. Vitus Katedrali: Prag kalesi içinde yer alan bu meşhur Roma Katolik Katedrali, gotik mimarının da önemli bir örneği. Bu kilise ülkede ki en önemli ve en büyük kilise olarak kabul ediliyor (Wikipedia).
Katedrale ve kaleye yürüyerek gittik, çevresini de yürüyerek gezdik ancak isterseniz otobüsler aracılığıyla özel turlarla da gezebilirsiniz. Bu katedralin yapım işlerinin birkaç yüzyıl sürdüğünü söylemekte de fayda var.


7- Wenceslas Meydanı: New Town'da yer alan bu çok büyük ve meşhur meydanda aynı zamanda yukarıya doğru devam eden uzun bir yol var, bu yolun sonunda ünlü National Museum bulunuyor. Ancak müze orada olduğumuz dönemde maalesef kapalıydı, bakım yapılıyormuş, eserler başka bir binaya taşınmış, geçici bina çok daha küçüktü ve özel bir sergi vardı, biz girmemeyi tercih ettik ama gittiğinizde National Museum açık ise girmenizi öneririm.



8- St. Georges Bazilikası: Şehrin en eski kilisesi olan bu bazilika, Prag kalesinde yer alıyor. Kilisenin içini gezince tarihi dokusunu çok daha iyi anlıyorsunuz.


9- Old New Synagogue: Halen hizmet veren, Avrupa'nın en eski, hatta dünyanın da en eski sinagoglarından bir tanesi olan Old New Synagogue; Avrupa'nın en değerli Yahudi tarihi binası olarak kabul ediliyor. Buranın diğer bir özelliği de yapıldığı yıldan beri Nazi istilası dışında her zaman hizmet vermiş olması (http://www.prague.cz/old-new-synagogue/).
Çok güzel ve büyük bir sinagog, burada klasik müzik dinleme imkanı da bulduk yani hem konser hem sinagog gezimizi bir arada yapmış olduk, çok güzel bir gece geçirdik.


10- Municipal House: Harika bir konser salonu. Siz de Orta Avrupa'da mutlaka bir klasik müzik konserine gidin, bu tarzı sevmeseniz bile o bölgelerde tadı bir başka oluyor.


11- Dans eden Bina: Dans eden 2 kişiyi andıran mimarisiyle dikkat çeken bu yapının inşaatı 1996 yılında tamamlanmış (Vikipedi).
Görülmeye değer yapılardan diğer bir tanesi. Ayrıca buraya yürürken denize paralel evler de hayli estetik duruyorlar.



12- Jindrisska Tower, Powder Tower ve Old Town Bridge Tower: Jindrisska Tower Prag'ın en görkemli yapılarından biri, biz yukarı çıkmadık. (http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=1229).
17.yy'da barutları depolamak için kullanılmış olan Powder Tower 13 orijinal şehir kapısından bir tanesi, gerçekten görkemli bir yapı (http://en.wikipedia.org/wiki/Powder_Tower).
Old Town Bridge Tower ise Charles köprüsünün sonunda yer alıyor. Köprüye inanılmaz bir güzellik kattığını söyleyebilirim.
Bu gotik kule eski şehri işgalcilere karşı korumak için yapılmış (http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=599).



13- Old Royal Palace: Prag kalesi turunun bir parçası olan bu saray, yüzyıllar boyunca Çek yöneticilerin konutu olmuş. Prag kalesinin en önemli temsil odalarından biri olan Vladislav Hall da burada yer alıyor (http://www.prague.cz/old-royal-palace/).
Günümüzde de Cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılmakta.



14- Schwarzengerg Palace (National Gallery) ve Convent of St. Agnes:  Kale bölgesinde yer alan Schwarzengerg Palace günümüzde Ulusal Galeri olarak hizmet veriyor, hem bina olarak hem de sergilenen sanat eserleri açısından gerçekten etkileyici bir yer. Convent of St. Agnes de Avrupa'nın en eski manastırlarından biri. Günümüzde de burası dini içerikli eserlerin sergilendiği bir galeri olarak hizmet veriyor.

 


15- Reduta Jazz Club: Prag akşamımızı Bill Clinton'ın da performans sergilediği bu jazz bara giderek tamamladık. Çok güzel bir bardı, çok kalabalık değildi ama grup gayet başarılıydı. 285 Kc ödedik. 


16- Mirror Chapel Clementinum: Harika bir klasik müzik konserini gene harika bir şapelde dinledik. Burası Charles Köprüsü'ne çok yakın bir yapı. Biz aynalı şapel bölümündeydik. Ayrıca astronomik kule ve barok kütüphanesi de bu yapının içinde bulunuyor. Konser uzun sürmüyor. Zaten Orta Avrupa'da neredeyse her saat başı bir yerde klasik müzik konseri gerçekleşiyor ve en fazla 1 saat sürüyor. 


17- St. Nicholas Kilisesi: Charles Köprüsü'nden kaleye doğru çıkarken uğrayabileceğiniz, büyük bir kubbesi olan ve iç dekorasyonu görülmeye değer bir yol üstü durağı.


18- Rudolfinum Konser Salonu: Avrupa'nın eski konser salonlarından biri olan bu yapı Çek Filarmoni Orkestrası'nın da evi konumunda. Ayrıca Uluslararası İlkbahar Müzik Festivali'nin ana sahnesi (Wikipedia). 
Bir keyifli konseri de Vlatava nehri kenarındaki bu salona sıkıştırdık.


19- Kafka Müzesi: Son olarak nehrin kenarında Franz Kafka için ufak bir müze ayırmışlar, ününe kıyasla çok sade bir müze olmuş.

Prag Harita:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder