8 Ocak 2019 Salı

Abu Dhabi

Dubai'ye gitmişken burayı görmeden gelmek istemedik. Çoğu kişi araba kiralayıp gitmemizi önerdi. Bu da olabilir ama biz otobüsle ulaşımı tercih ettik. 1,5 saatlik çok rahat bir yolculuk sonunda Abu Dhabi'ye ulaştık. Dubai'ye göre daha az atraksiyon var tabii ama gene de görülmesi gereken önemli yerlerinin de olduğunu söylemeliyiz. Konaklama yapmadık. 2 tam gün ana yerleri görmenize yetiyor ancak taksi kullanmak şartıyla yoksa yürüyerek zamanınızın yetmesi mümkün değil. Rahat rahat gezeyim derseniz de 3 gün ayırabilirsiniz. Ben aralarda fırsat buldukça otobüse atlayıp geldim.

Dubai'den Abu Dhabi'ye Ibn Battuta'dan kalkan E101 ve  Al Ghubaiba'dan kalkan E100 otobüsleri genelde her 20 dakikada bir kalkıyor ve kişi başı 25 Dirhem. Özellikle Abu Dhabi'den gece dönerken E100 ile gelirseniz Al Jafiliya'da indiriyor ve ekstra yüklü taksi parası ödemiyorsunuz eğer kaldığınız yer Marina'ya yakın değilse tabi. Ayrıca Abu Dhabi'de petrol var ve Dubai'de yok, aslında zengin olan burası ama vizyonları farklı, haliyle taksi yarı fiyatına, hiç çekinmeden taksi kullanın her yere, gayet ucuz fiyatları var.

Gezdiğimiz yerler şu şekilde;

1- Şeyh Zayed Cami: Abu Dhabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden eski devlet başkanı Zeyd Bin Sultan el-Nehyan'ın anısına, 2007 yılında ibadete açılan camidir. Dünyanın sayılı büyük camileri arasındadır. 2412 metrekare alana sahip Şeyh Zayed Cami'nde 40 bin kişi aynı anda ibadet edebilir (Vikipedi).

Abu Dhabi'nin en önemli ve dikkat çeken yapısı diyebiliriz. Büyük ve güzel bir cami olduğunu okumuştuk ancak bu kadar güzel ve büyük olacağını tahmin edemedik açıkçası. Camiye yaklaşırken ihtişamı insanı hemen etkiliyor. Bizce asıl güzellik mimaride. Çok güzel bir cami yapmışlar. Yeni olması da etkilidir tabii. Bayağı kalabalıktı. Özel kapılardan içeri giriyorsunuz. Kıyafetinize bakıyorlar ve ona göre gerekli kıyafeti giyiyorsunuz. Uzun süre içeride kaldık. Zamanımız olsaydı daha uzun süre camiden çıkmazdık. Aklımız kalarak oradan ayrıldık maalesef..





2- Ferrari World: Yas Adası'nda yer alan Ferrari World turistlerin Abu Dhabi'ye gelmelerinde etkili olan önemli bir yer. Mimarisi çok değişik ve güzel. Burası aslında kapalı bir eğlence alanı. Ağırlıklı olarak hız üzerine kurulu 'ride'lar mevcut. Bu tarz atraksiyonları seviyorsanız burayı kaçırmamalısınız. Söylemeden geçmeyelim dünyanın en hızlı roller coaster'ı burada yer alıyor. Buraya camiden 50 Dirhem'e taksi ile geldik. Girişi ise hayli pahalı, kişi başı 310 Dirhem. En hızlı olan Formula Rossa'ya binmek için buraya gelmenizi öneririm. Biraz sırası var ama inanılmaz bir şey, yol boyunca haykırdım durdum. Diğer ride'lar biraz daha sıradan ama onlar da gayet keyifli. Bunların yanında ekstra ücret ödeyerek yapabileceğiniz aktiviteler bulunuyor. Bunlardan en çok önerebileceğim; bir simülasyon üzerinde Formula 1 arabası kullanıyorsunuz, ücreti 70 Dirhem ama en iyisi gerçek bir Ferrari kullanabiliyorsunuz. Hemen arka kapıdan Formula pistine çıkıyorsunuz ve burada turluyorsunuz. Fiyatı 795 Dirhem, foto ve videosu 100 Dirhem. Eğer yan koltukta takılmak istiyorsanız fiyatı 495, foto ve videosu ise 100 Dirhem. Pistte kullanmak için bir kere ödenebilir.



3- Louvre Abu Dhabi Müzesi: İtiraf etmek gerekirse Triposo'da yer alan Guggenheim Müzesi'ni arıyorduk. Ancak yol bizi buraya getirdi. Bizim aradığımız müzenin de henüz inşaat aşamasında olduğunu öğrendik ve Louvre Müzesi'ne girmeye karar verdik. Buraya Ferrariworld'tan 60 Dirhem'e taksi ile geldik. Açıkçası çok beğendik, zamanınız varsa uğramanızı öneririz. Daha yeni açılmış olmasına rağmen gayet gezmeye değer bir koleksiyonu vardı; eminim zamanla ve bu parayla daha önemli eserleri buraya getireceklerdir. Bununla beraber bu müze mimari açıdan çok güzel bir yapı, mimar Jean Nouvel'in eseri (https://www.louvreabudhabi.ae/en/about-us/architecture). Beyaz taş ve tasarım çatısının su ile bütünleşmesi en az koleksiyonlar kadar beğenimizi kazandı. Açık arttırmada 450 milyon dolara satılan Da Vinci'nin Dünya'nın Kurtarıcısı (Salvator Mundi) eseri ise şüphesiz müzenin en popüler parçası. Girişi 63 Dirhem.







4- Corniche: Sahilde çok uzun bir yürüyüş yolu mevcut. Burada yürüyüş yapabilir, denize girebilirsiniz. Ancak burası biraz daha tutucu bir ülke olduğu için yabancıların daha çok tercih ettikleri paralı plajları öneririm. Eğer burada yaşıyorsanız spor yapmak için de en iyi yer burası.



5- Yas Marina ve Formula 1 Pisti: Yas Marina yarış pistinden dolayı bilindik yerlerden birisi. İkisi iç içe geçmiş, Marina'dan yürürken pistin yanından geçiyorsunuz, eminim Formula 1 zamanı tıklım tıklım oluyordur. Hemen yanında güzel cephesiyle Yas hotel ve lüks yatlar güzel bir görüntü sağlıyor, ama açıkçası buraya Formula yoksa özel olarak gelmeye gerek yok; ulaşımı biraz ters, halka açık kısmı küçük ve az restaurant var. Çok zamanınız varsa uğrayabilirsiniz.



6- Zayed Sports City Stadium: Özellikle bu stadı gezmeye gelmedim açıkçası, Dünya Kulüpler Şampiyonası şansıma benim olduğum zaman buradaydı. Ben de UEFA'nın sitesine bilet almak için girdim ama bir baktım ki ucuz bilet kalmamış, 400 Dirhemlik en iyi biletlerden final akşamına bilet aldım. O gün bu bilet 5.000 Dirhem'e karaborsada rahatlıkla satılabilecek duruma geldi, tabii satmadım. En büyük şanssızlığım ise River Plate'in yarı finalde Al Ain'e elenmesi oldu, bu yüzden Real Madrid - River Plate kapışmasına denk gelemedim. Ama olsun gene de çok keyifli bir akşamdı, River Plate taraftarı tek kelimeyle muhteşemdi, Real Madrid de kupayı rahatça kazandı, yerim çok iyiydi ve bol gollü maçlar oldu.





7- Emirates Palace: Burası büyük ve meşhur bir otel. Görülmesi gereken yerler arasında geçtiği için gidip gördük. Çok gerekli mi bilemedik ama zamanınız olursa uğrayabilirsiniz. Şortla almıyorlar hatırlatalım.


8- Etihad Towers: Emirates Palace'ın karşısında 5 tane kuleden oluşan yapılar. Abu Dhabi'de daha az gökdelen olduğu için bu kuleler öne çıkıyor.


9- Heritage Village: Eski Arap yaşantısının örneklerini barındıran güzel bir açık hava müzesi diyebiliriz. Görmenizi öneririz. Giriş ücretsiz.



10- Capital Gate, Aldar ve Al Bahar Towers: Mimari açıdan değişik binalar. Nerede okuduk hatırlamıyoruz, bir blogda olabilir, Capital Gate için insan eliyle yapılmış en eğik bina yazıyordu. Doğruluğu konusunda emin değiliz:) Unutmadan bu binaların hepsi ters yerdeler, taksi ile gitmek gerekiyor. En ilginci Capital Gate, illa gidilecekse bir tek bu yeter gibi geliyor bize.




11- Falcon Hospital: Abu Dhabi Falcon Hospital dünyanın en önemli şahin yardım enstitüsü (Wikipedia).
Burası tam bir fiyaskoydu bizim için. Şahinleri kolunuza konduruyorsunuz falan denince gidiyim o zaman dedim ama çok uzak bir yerde, 120 Dirhem taksi parası ödedim ama gittiğimde kapalıydı, sadece sabah erkenden (9-10 gibi) alıyorlarmış, şahinleri de kaldırmışlardı.


12- Qasr Al Hosn: Burası Abu Dhabi'deki en eski taş bina (Wikipedia).
Abu Dhabi'de görülmesi gereken bir yer ancak inşaat çalışması nedeniyle ne yazık ki gezemedik. 


13- Etihad Modern Art Galery: Küçük ve güzel bir galeri. Görmenizi öneririz.


14- Alışveriş Merkezleri: Dubai'deki ihtişamlı alışveriş merkezlerinden sonra buradakilerin sönük kaldığını söylememiz gerekiyor. Şehrin en büyük AVM'si Yas Adası'ndaki Yas Mall (https://www.yasmall.ae/en/about-us) Çok büyük ve ferah bir yer, eğer zamanınız varsa gezebilirsiniz ama sonuçta bir alışveriş merkezi. Merkezde ise Marina Mall'a gittik ama içinde pek bir şey yok, bir kulesi ve önünde bir dönme dolabı var. Abu Dhabi ve Al Wahda Mall'lar gene sıradan AVM'ler. Mimari açıdan ve içerdiği marka dükkanlar adına en iyisi Al Maryah Adası'ndaki The Galleria. 




15- Al Reem Adası: Sanırım burası bir gökdelenler bölgesi olarak projelendirilmiş ve her yerde inşaatlar devam ediyor. Şimdilik çok kule yok ama eminim yirmi-otuz sene sonra burası bir Dubai Marina hüviyetine kavuşacaktır.


16- Abu Dhabi Meyve & Sebze ve Balık Halleri: Limanın oraya kurulmuş bu iki market yerel insanlarla iç içe olmak için iyi bir tercih. Burada daha çok önereceğim Balık Pazarı. Gerçekten buradaki görsel şölen çok hoşuma gitti, isterseniz bir şeyler de yiyebilirsiniz.



17- Founder's Memorial: Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk başkanı 2004'de vefat eden Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın anıtıdır. Zayed, Birleşik Arap Emirlikleri'nin oluşumunun arkasındaki itici güç ve Birliğin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur (Wikipedia).
Yol üstü durağı diyebiliriz.


18- Madenat Zayed Market: Otogara yakın olan bu markete şehrin 'Tahtakale'si diyebilirim. Anladığım kadarıyla Hintliler başta olmak üzere dar gelirliler burada takılıyor. Gözlemlemek isterseniz bir uğrayabilirsiniz. Zira çadırdaki hengame şaşırtıcıydı, tabii bizim ülkemizde de bu tarz deneyimlerim olduğu için alışkınız.


19- WTC & Landmark Kuleleri: Sahile çıkarsanız her yerden görebileceğiniz bu yan yana yüksek kuleler Abu Dhabi'nin dikkat çeken yapılarından. 



20- Yas Warner Bros & Waterworld Eğlence Parkları: Motiongate'e gittiğim için Warner Bros'u tercih etmedim, Waterworld için de hava müsait değildi; haliyle gidemedik ama şehrin önemli iki eğlence merkezi; tercih size kalmış.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder